FILM, TV & TEATER

man, 07 dec 2015

Hold din kniv skarp

Yaxell GOU Sharp Pro Knivskærper, pris: 399,00 kr.

En genial knivskærper, der vedligeholder din knive til perfektion. Den er muligvis ikke den flotteste på markedet, men jeg har tillid til, at den ikke ødelægger min kniv. Endvidere forbliver mine knive skarpe.

Anmeldt af: Amir Amirian

https://youtu.be/ohVBzG2owK0?t=5 En ting alle kokke og madlavningsentusiaster kan blive enige om det er, at en skarp kniv er alpha omega. Det er en hver koks vigtigste redskab, og står du med et sæt sløve knive kan det gøre madlavningen til pine. Man kan diskutere i uendeligheder, hvilket mærke og hvilke typer knive man skal købe, men så længe din kniv er ultra skarp, så er du et stykke vej henne. Forbliver din kniv skarp? Nok ikke, men du kan udskyde, at din kniv bliver sløv med lidt vedligeholdelse. En måde man kan vedligeholde sine knive er med et strygestål eller en knivskærper. Det forholder sig dog således, at mange ikke kan finde ud af at bruge et strygestål. Bruger du dit strygestål forkert kan det gøre, at din kniv bliver sløv hurtigere og i værste fald, at du ødelægger din kniv. LÆS OGSÅ: "Test af stavblender: En hidsig krabat" Er en knivskærper så vejen frem? Mange knivskærper er utrolig smarte og pæne, men de kan muligvis gå hen og ødelægge hærdningen i din kniv. Jeg har igennem den seneste tid brugt Yaxell GOU Sharp Pro knivskærper. Indledningsvist vil jeg sige, at havde jeg ikke den fulde tillid til dette mærke, så ville jeg aldrig bruge mine elskede dyre knive på denne. Dette er et japansk knivmærke, der har mestret knivkunsten. De laver kvalitetsknive, hvor der bliver kælet for hver eneste detalje. Derfor ville de aldrig lave et produkt, der kunne skade deres egne knive. Virker knivskærperen så? Det korte svar er ja. Jeg har skærpet mine knive med dem. Jeg kan tydelig mærke, at mine knive forbliver skarpe og at den vedligeholder mine knives æg. Designmæssigt er skærperen ikke noget at råbe hurra for. Den er meget pæn, men den er lavet af plastik og oser ikke luksus. Det er dog forståeligt, for det du betaler de ca. 400 kr. for er stenene i skærperen. Jeg vil hellere give de 400 kr. for denne skærper, end 1000 kr. for noget, der ser flot ud, men som ødelægger hærdningen i kniven. Den måde man skærper sin kniv på er, at man hælder vand ned i rummet under slibestenen, så stenenes bund er dækket af vandet. Jeg fylder rummet helt op. Baggrunden for, at der hældes vand i rummet er, at det mindsker friktionen, hvormed hærdningen i kniven ikke bliver ødelagt. Derefter kører man ens kniv 10 gange igennem på den ene sten og 10 gange på den anden. Baggrunden for at man skal bruge begge sten er, at begge sider af kniven skal skærpes. Når man har skærpet sin kniv så skal den skyldes. Der er nemlig rester tilbage fra skærpningen på kniven og det er tydeligt at se, hvis man tørrer kniven af i et hvidt viskestykke. Det er også tydeligt at se, at vandet bliver grumset, hvis du skærper et par knive. Et råd er at bruge en billig kniv, f.eks. Fiskar de første 80-100 strøj, for at slibestenen arbejdes til. Derefter brug dine dyre knive. Resultatet er en kniv, der i den grad forbliver skarp. Jeg er utrolig glad for denne knivskærper. Mine knive glider igennem kød, grønt m.m. Det skal gøres klart, at dette er en skærper og ikke en sliber. En kniv skal uden tvivl slibes ind i mellem, da ægget bliver medtaget med tiden. Denne skærper laver ikke et nyt æg for dig, men vedligeholder den. Den vedligeholder helt fantastisk.