tor, 01 sep 2016

BGI akademiet: Store muligheder og et endnu større fællesskab

Fællesskab på BGI akademiet med unge idrætselskende fra Danmark og resten af verden

På BGI akademiet er der plads til alle. Ligegyldigt om du vil dyrke din sport på eliteplan eller udforske dine evner indenfor fitness, parkour, cykling eller en af skolens mange andre linjer. »Her på BGI akademiet vil eleverne møde noget helt andet, end det de kender hjemmefra. Både i forhold til deres sport og det sociale. Det er super sundt for dem, og det er der, vi for alvor gør en forskel som efterskole,« siger efterskolens leder, Helle Vestergaard.

Det åbenlyse valg

Nick Gormsen der går i 10. klasse fortæller, hvorfor han valgte et år på BGI akademiet. »For mig var det helt klart muligheden for at dyrke parkour. Vi har det største parkouranlæg i verden, og muligheden for at få så god en træning findes bare ikke andre steder, så det var faktisk et ret nemt valg,« siger han. I hallen ved siden af anlægget træner pigernes fodboldhold. Her spiller Benedikte Lysbjerg Schrøder, der er eliteelev på fodboldlinjen. »BGI akademiet var en mulighed for at komme lidt væk fra det hele og bare fokusere på min fodbold inden gymnasiet. Jeg spiller på et højt niveau i min klub og på landsholdet, så det er en måde at undgå at køre træt i det hele. Her kan jeg virkelig få lov til at udvikle mig som spiller og som person,« siger hun.

Fantastisk fællesskab

På BGI akademiet skal du være klar på at møde andre idrætselskende unge fra hele landet og endda nogle stykker fra andre dele af verden. Nick er opvokset på Amager, mens Benedikte er fra Kolding. Men de to er langt fra dem, der er længst væk hjemmefra. »Der er elever fra Bornholm og Færøerne. Der er også en fra Los Angeles, der er rejst helt herover for at gå på BGI akademiet. Der er bare vildt mange forskellige typer, og vi har allesammen haft en forskellig opvækst, men det gør faktisk kun sammenholdet stærkere. Der er en stemning af, at alle gerne vil være en del af fællesskabet og bidrage til det. Vi er allesammen på det samme hold,« siger Benedikte, inden Nick bryder ind. »Det er bare en vildt fed følelse! Alle kan snakke med hinanden, og man føler sig bare velkommen. Det er ret fantastisk.«

Reserveforældre på fuld tid

For Nick har det været en stor omvæltning at starte i 10. klasse på BGI akademiet. »Jeg havde ikke et godt forhold til min lærer i folkeskolen. Derfor er det bare så meget federe at komme et sted som her, hvor lærerne virkelig vil en og konstant giver dig gode råd og støtte. Hvis jeg skulle anbefale BGI akademiet til mine venner, ville jeg klart gøre det på grund af lærerne,« siger han. BGI akademiets lærere har også fået en særlig plads i Benediktes hjerte. »Min fodboldtræner er også min dansklærer, så de er der hele tiden og er bare rigtig gode at snakke med. De bliver hurtigt vores reserveforældre, fordi de er så tætte på os.«

Fælles ansvar

Et år på BGI akademiet kan formentlig give dig større arme, hurtigere fødder eller noget helt tredje, men én ting du med sikkerhed kan tage med dig hjem er rummelighed. »I mit hus bor vi 20 sammen. Det lyder måske lidt vildt, men det fungerer super godt. Vi er otte piger og 12 drenge under samme tag, og det giver bare en megagod stemning, og så har vi to fantastiske lærere tilknyttet,« siger Benedikte, og fortæller hvordan en stor del af drengene vokser med det fælles ansvar for huset. »De har da helt klart fået øjnene op for, at piger har et lidt andet forhold til rengøring end dem selv. Det der med at rydde op og tage sin egen opvask er nyt for en del af dem, men de bliver bedre og bedre,« siger hun med et glimt i øjet og kigger over på Nick. »Det er rigtigt nok. Vi lærer virkelig at stå på egne ben, når vi lige pludselig skal ordne meget af det daglige selv. Man vokser ligesom med opgaven,« siger han. »Man kan se det i deres øjne. Mentalt rykker de sig enormt meget, og de er stolte over det, de har gennemført. De forlader BGI akademiet med en klar identitet. De er simpelthen blevet klogere på sig selv,« siger Helle Vestergaard.  

Facts om BGI akademiet:

- 509 elever i 2015 - 9.- og 10. klasse - 17 idrætslinjer - International linje - ca. 30 valgfag - 3 store haller, en streethal med verdens største parkouranlæg, et springcenter og to dansesale - 20 hektar