SEXBREVKASSE

tir, 13 jun 2017

Tænk dig om når du deler billeder

Det er ofte nøgenbilleder af unge piger der bliver delt. (Foto: Colourbox)

Førhen foregik mobning ofte i skolen, men nu er det også noget der i høj grad finder sted på de sociale medier, og som led i dette spiller billeddeling en stor rolle. Vi er mødtes med Johanne Tvergaard til en snak om billeddeling og de konsekvenser det kan have.

Af Sidse Elsig

  Mange unge har stor lyst til at sende billeder. Ligesom man har lyst til at fremstille sig selv på andre medier, er der også mange som har lyst til at dele billeder af sig selv. ”Det er en måde at blive intim med et andet menneske på. En distanceret måde, som minder om alle de andre sociale platforme vi benytter os af ” fortæller Johanne. Men selvom det ofte er lyst og nysgerrighed, der får unge til at dele nøgenbilleder er det for andre et pres, der får de unge til at dele. ”Det kan være man er en del af en vennegruppe, hvor det er normen at dele billeder”.
None

None

Sundheds- og seksualunderviser og studentermedhjælper i national afdeling, Sex & Samfund

Overvej konsekvenserne

Det er som oftest nøgenbilleder af piger, som ender med at blive delt, fortæller Johanne og siger at der er forskellige ting man kan være opmærksom på, hvis man har lyst til at sende et billede til en, eller hvis man er blevet udsat for billeddeling. LÆS OGSÅ: "Springer du også badet over efter idræt" ”Det er vigtigt at vide at det kan være svært at styre når først man har sendt billedet afsted. Du har måske sendt et billede til din kæreste men pludselig er det blevet delt med venner eller familiemedlemmer. Mange overvejer slet ikke konsekvensen i at sende et billede videre og det har noget at gøre med den anerkendelse der ligger i at have fået adgang til billedet fortæller Johanne. ”Man glemmer hvordan man selv ville have det hvis det var en selv, ens søster eller gode ven det var sket for. Det er opsigtsvækkende så mange som slet ikke tænker i de baner og prøver at sætte sig i den andens sted”. Johanne mener at man bør prøve at skabe en modkultur og gøre det populært at sige fra, og stoppe med at sende billeder videre, som man ikke har fået lov til.

Hvad kan jeg gøre hvis det er sket..

Men hvem kan man henvende sig til hvis først det er sket? ”Hvis man har modtaget et billede kan man først og fremmest slette det”, siger Johanne. ”Man kan også orientere den person som er på billedet eller man kan henvende sig til politiet, da de har pligt til at tage sig af sådanne sager” Derudover fortæller Johanne at det kan være en god idé at snakke om hvordan man opfører sig på de sociale medier, eksempelvis i klassen.

Du har selv et ansvar

Hvad gør man hvis det er noget man har lyst til, men er bange for at det kommer videre? ”For det første kan man undgå at have sit ansigt med på billedet. Inden du sender billedet kan du informere din kæreste om hvad han eller hun må gøre med det. Send det til en du har tillid til og aftal at det er okay hvis du fortryder og vil have det slettet. Fortæl din kæreste at det ikke må vises til andre, hverken på din kærestes telefon eller ved at sende det videre. Gør dig nogle overvejelser inden du sender det afsted”