Oprydning

fre, 12 okt 2012

Blodig beach ferie på Kreta

None

None

Den eksperimenterende scene Transformator på Aalborg Teater byder på tragedien Ødipus på Kreta. Den tager udgangspunkt i den græske mytologi. Ødipus, som uvidende havde sex med sin mor efter at have dræbt sin far og fået 4 børn, stilles til regnskab af sin onkel og svoger Kreon, som modtager hele familien i sit ferieparadis.

Af Niels Norman Brygger

Incest avler incest? Alle er fordærvede af fortiden, og festen på Kreta accentuerer fortidens synder. Der er ingen vej tilbage. Ødipus har stukket sine egne øjne ud for at fjerne beviserne: Sine børn. 16 år efter mødes de for at finde den nye konge af Theben i noget, der ligner Paradise Hotel. Kreon spiller dem ud mod hinanden. Og den djævelske plan lykkes, da den ene efter den anden falder for begæret efter magt, skønhed og sex…

Transformator tager tragikomiske kegler

Gennem denne familietragedie bliver man berørt i bogstaveligste forstand. Om det være sig ved at deltage direkte i stykket som tjener, blive lagt op til eller ramt af blod, kan man ikke undgå at lade sig mærke. De 5 skuespillere er så tæt på scenekanten, at den forsvinder. Man er ikke med på en kigger i Paradise Hotel. Nej, man assisterer deltagerne/skuespillerne. Og scenen som er omgivet af spejle reflekterer både skuespillernes og ens egne synder, for man kan ikke løbe fra fortiden. Eller kan man? Trods blod, sved og tårer blandt skuespillerne kan man ikke fjerne grinet. For kemien blandt de 5 skuespillere er eksplosiv. En familiær cocktail, som giver dig lysten til at få mere og mere. Og derfor rammer den uundgåelige slutning dig som hammeren ved sandhedens time. Vi kan ikke løbe fra vores arv eller miljø med mindre vi kapper alle bånd. Og frigør os fra vore forfædres synder! Man får moralske skrupler og tømmermænd. Men det er det hele værd. Tør du tage til fest på Transformator scenen? Ødipus på Kreta lever op til navnet. Man kan blive transformeret…     Jeg giver 6 stjerner ud af 6 mulige   Fotograf: Mathies Brinkmann Jespersen, udlånt af Aalborg Teater