TJECK Teens

man, 09 jan 2017

Er du skilsmissebarn?

Psykologer og psykoterapeuter tilbyder samtaler til børn og unge skilsmissebørn

Flere og flere børn og unge oplever, at deres forældre bliver skilt. Måske er du en af de mange, der allerede går under titlen ”skilsmissebarn”. TJECK Teens har undersøgt ”skilsmissen” – ikke fra de voksnes syn, men fra dit og de mange andre børn og unge, der går igennem deres forældres skilsmisse. Vi har mødt Christoffer på 13 år, der i dag er skilsmissebarn på andet år

Tekst: Karoline Elsig

Christoffer går på Vinding Skole i Vejle. Hans forældre blev skilt, da han var 11 år. Det er noget han aldrig glemmer.

»Jeg kan godt huske episoden, hvor jeg fik a t vide, at mine forældre skulle skilles: Vi skulle have været i biografen den aften, men i stedet blev vi kaldt ind i sofaen, hvor de så fortalte, at de skulle skilles,« fortæller

Christoffer. I følge psykolog Lise Johannesen, kan det føles som om hele verden bryder sammen, når ens forældre skal skilles. De fleste kan for resten af deres liv huske præcis den dag, da de fik det at vide, hvor de var, og hvad de lavede inden og efter.  

»Det kom som et chok for både min søster og mig, og det var ikke noget, vi havde set tegn på ville ske. Vi blev rigtig kede af det.«

– Christoffer Det er tydeligt at mærke på Christoffer, at dét, at hans forældre er blevet skilt, har gjort ondt, og sat en masse tanker og følelser igang i ham.

»Først blev jeg meget forvirret. Jeg tænkte meget på, hvad der nu skulle ske, og hvor jeg nu skulle bo,« fortæller han.

Fik en ny familie

Når man bliver skilsmissebarn, roteres hele ens liv en omgang, og man kan opleve, at der er en masse ting som ændrer sig. Christoffer er en af de mange, der oplever at få en ny familie at forholde sig til.

»Nu har min far fundet en ny kæreste. Det betyder, at jeg har fået en bonusmor og også en bonussøster. Dét at have en bonussøster, ændrer rigtig meget på, hvordan min familie var før. Jeg føler, der er mere opmærksomhed på hende, end der er på mig nu. Hun er mindre og er enebarn, så hun tager noget af den plads, jeg havde i min familie,« fortæller

Christoffer.

Andre at tale med

Siden Christoffers forældre blev skilt, har han gået i en trivselsgruppe i Vejle Kommune. Det har hjulpet ham med at sætte ord på de følelser, han før gik rundt med alene.

»I trivselsgruppen mødte jeg andre, der havde det ligesom mig, og jeg fandt ud af, at jeg ikke er alene. Der er andre som har oplevet det samme som mig. Det var rart at være i gruppen, og vi fik talt ud om tingene. Hvis der var noget, jeg havde brug for at fortælle til mine forældre, så hjalp de voksne i trivselsgruppen med at få det sagt.«

På en måde kan man sige, at Christoffer har startet et nyt liv. Hans gamle familie er brudt op, og han har nu fået en plads i en ny familie med nye medlemmer. Han fortæller han savner sin mor rigtig meget, men nu gælder det om at se fremad for Christoffer.

»Jeg vil ikke ønske at mine forældre fandt sammen igen. Nu har jeg vænnet mig til den nye situation, og jeg ville ikke kunne leve med at se mine forældre sammen. Det fungerede ikke. Det kan jeg se nu,« siger Christoffer.

Gode råd fra psykologen

Lise Johannesen er psykolog med selvstændig praksis i Aarhus. Læs med her, hvor hun giver dig gode råd til hvordan du bedst muligt kommer igennem den hårde tid.

#1 Snak med nogen

Find nogen at snakke med. Det kan være en forældre eller en anden voksen fra skolen eller i familien. Du kan også snakke med dine venner og klassekammerater.

#2 Giv dig selv lov til at have følelser

- og vis dem! Om det er vrede eller gråd, eller noget tredje, er det vigtigt, at du accepterer dem og giver dem lov til at være der. Snak gerne med nogen om dem.

#3 Ta’ en pause

Du kan gå en tur, tage til sport, høre musik eller se en god film for at tage en pause fra alt det svære.

#4 Fortæl dine forældre, hvordan du har det.

Hvis du ikke trives med de aftaler, der bliver lavet efter dine forældre skilsmisse, er det vigtigt, du fortæller dem det.

#5 Få hjælp og støtte

Er det for svært at fortælle dine forældre, hvordan du har det, så prøv om der er andre voksne, der kan hjælpe med at få det sagt.

#6 Du skal nok klare det!

Selvom det føles svært og umuligt lige nu, skal det nok blive bedre efter et stykke tid. Det vigtigste er, at du siger til dig selv, at det er i orden at føle som du gør og have de tanker du har.

Hvilke tilbud er der til dig?

Psykologer og psykoterapeuter tilbyder samtaler til børn og unge, enten som alene samtaler eller med dine forældre. Derudover findes der en række børnegrupper, f.eks. i statsforvaltningen og på mange skoler. Du kan også ringe til børnetelefonen for at snakke om dine følelser, og få hjælp til, hvad du kan gøre.