MUSIK INTERVIEW & TRENDS

tor, 09 jun 2016

Et godt rivejern kan gøre meget for ens råvarer

TJECK har testet en række rivejern fra Microplane,

Et rivejern er måske ikke det første og det vigtigste indkøb til ens køkken, men man kommer utvivlsomt langt med godt rivejern. Et godt rivejern kan gøre meget for ens råvarer, da det kan være med til at bevare teksturen, saften og friskheden. Jeg har fået en række forskellige rivejern til test fra Microplane, og jeg kan afsløre, at jeg er meget imponeret.

Jeg har igennem de seneste 7 år brugt mit IKEA rivejern, og jeg hadede at tage det frem. Det betød nemlig, at jeg skulle bruge en masse kræfter på at tvinge og presse min grønsag, frugt eller ost igennem for at få det revet. Det var dog aldrig et genialt resultat og ofte var der et stor splid, her særligt når jeg skulle rive skallen fra en citrusfrugt eller rive en krydderi, såsom muskatnød.
None

None

Microplane - Premium Classic Zester

Vejl. Pris: 189,- kr.

 

Den ligner mest af alt en af de træfile vi alle kender fra sløjdtimerne i folkeskolen. Mon ikke også Microplane har været lidt inspireret heraf. Dette rivejern kan fås med håndtag i alle mulige farve, lige fra rød, blå, lilla gul m.v. Dens håndtag er utrolig behagelig, og den ligger rigtig godt i hånden. Jeg har brugt denne til nogle forskellige til, men der hvor den virkelig er ideel er til at rive citronskal, muskatnød, ingefær, hvidlød og faktisk alle typer råvarer, som skal rives helt fint. En muskatnød bliver revet meget hurtig med denne og det går nemt. Det er rart, da det er en ret hård nød. Derudover er den genial til citrusskal. Med mit gamle rivejern skulle jeg rive flere gange på samme sted af citronen, men med denne behøver man kun at køre citronen over en enkelt gang. Endvidere får man intet af det hvide med, som udgør alle bitterstoffer. Endvidere er alt saften og olierne fra citronskallen forsat inde i skallen og den er ikke tværet ud. Der sidder unægtelig lidt rester på bagsiden af rivejernet, men en lillefinger kan hurtigt klare dette. Rengøringen er nem og kan oftest klares med en omgang kogende vand, men ellers kører man bare ens vaskesvamp med rivejernet og vupti så er den ren – dette gælder også rivejernene nedenfor. Jeg synes dette er et rivejern, der er et must. Alle har brug for et rigtig godt rivejern til det helt fine arbejde, herunder citrusskaller. Jeg har faktisk ikke haft bedre rivejern i hånden, og jeg har prøvet en del forskellige. Den kan dog ikke klare det lidt grovere arbejde, som f.eks. til hårde oste som parmesan. Teknisk set kan den sagtens klare en parmesan, men jeg er ikke stor fan, at min parmesan bliver fint som pulver. Jeg synes derfor man skal bruge et lidt grovere jern, men dette er måske en smagssag.
None

None

Microplane – Gourmet Grov

Vejl. Pris: 229,- kr. Dette er Microplanes mest solgte rivejern med intet mindre end 45.000 solgte eksemplarer bare i Danmark. Det kan jeg godt forstå, da dette rivejern ligeledes er et rivejern, som er et must i køkkenet. Gourmet serien har samme type håndtag som Premium Classic, og det er dette håndtag som jeg personligt synes bedst om. Det ligger rigtig godt i hånden og det er lavet af gummi, hvormed det ikke glider ud af min hånd når jeg har våde hænder. Endvidere er designet enkelt og elegant. En lille detalje som jeg synes er lækker, er at den har et gummielement på dens top, således at jeg kan placere toppen køkkenbordet og rive nedad uden at frygte, at rivejernet skrider. Dette rivejern er rigtig godt til råvarer som skal rives fint, men hvor den forsat gerne må beholde lidt tekstur. Jeg elsker at bruge den til parmesanost, da jeg får nogle dejlige flager på min pastaret. Endvidere er den rigtig god til at lave nogle fine og mindre chokoladespåner. Den kan også godt bruges til ingefær, løg og hvidløg, men dette afhænger om man forsat vil have lidt af teksturen af råvaren, eller om man vil have det helt fint – f.eks. hvis man skal bruge det til en frikadelle. Jeg er virkelig glad for dette rivejern og det går virkelig som en leg. Jeg skal ikke bruge mange kræfter når jeg bruger jernet, og det går hurtigt. Mine grønsager holder sin saft når jeg river, og mine oste er ikke tværet hel ud når jeg bruger den. På trods af, at det hedder et grov rivejern så skal man ikke lade sig snyde, da det efter min mening ikke er egnet til råkostsalat.
None

None

Microplane – Professionel Ekstra Grov

Vejl. Pris: 229,- kr. Dette er det ideelle rivejern til råkost, og rivejernet er nok den størrelse af rivejern, som er den konventionelle. Jeg elsker en god råkostsalat eller coleslaw, og her er der brug for et skarpt rivejern, da det ellers vil tage en krig at lave råkostsalaten. Det går virkelig hurtigt og smertefrit. Endvidere har jeg brugt den til bløde oste, såsom ost til pizza. Jeg kan faktisk få lov til at rive osten fremfor at skulle presse den igennem. Når rivejernet kan klare en gulerød m.v. så kan den også klare en agurk uden problemer, men det vigtige her er at størrelsen er perfekt til en god tzatziki og hvad der er endnu vigtigere så beholder den saften fra agurken inde i strimlerne. Håndtaget på Professionel serien er lavet af rustfristål, og det gør at den ser utrolig stilet og lækker ud. Det er et fantastisk udseende, at hele jernet er lavet af metal og at det eneste gummielement er toppen, således at man kan placere hovedet på køkkenbordet uden, at jernet skrider. På trods af at den ligger godt i hånden så foretrækker jeg Gourmet serien. Jeg synes håndtaget her er lidt for tyndt, selvom den buer fint i hånden. Endvidere tænker jeg på når jeg arbejder med våde hænder. Jeg frygter lidt, at metallet glider i min hånd. LÆS OGSÅ: "Mandolinjernet er grøntsagens bedste ven" Nu går vi fra must have til nice to have. De 3 ovenstående rivejern synes jeg er essentielle i et køkken, da man kan komme rigtig langt med dem. Jeg ville personligt købe Premium Classic Zester og Gourmet Grov og -Ekstra Grov.
None

None

Microplane – Elite medium to-vejs

Vejl. Pris: 199,- kr. På trods af, at dette produkt ser ud til at være det mest designer-produkt i gruppen, så er elite serien den serie jeg foretrækker mindst. Dette bunder i den buede form rivejernet har. Dette synes jeg er upraktisk i henhold til mine råvarer, da resten af råvaren, der kommer i køleskabet vil have en buet form. Håndtaget er meget lækkert og rivejernet ser utrolig lækker, men i sidste ende synes jeg den buede form er upraktisk sammenlignet med de andre serier. Endvidere synes dette rivejern er lidt overflødigt. Det er nu meget fint at have, men jeg mener, at jeg kan få mere eller mindre samme resultat med det grove rivejern fra Microplane. F.eks. hvis jeg vil rive chokolade eller parmesan, så kan jeg få nogle flotte spåner. Spånerne på dette rivejern er lidt bredere, men jeg synes ærligt talt ikke det gør den store forskel. Jeg vil derfor mene, at dette rivejern er den i flokken, der er mest undværlig. Når det er sagt, så er det stadig et godt produkt, der klarer dens opgave rigtig godt. Den er skarp, holder tekstur, saft og friskheden af ens produkter som de andre Microplane produkter.
None

None

Microplane – Gourmet Høvl

Vejl. Pris: 229,- kr. Jeg har ovenfor skrevet hvad jeg synes om Gourmet serien. Jeg vil derfor holde mig til at sige, at denne serie er min ynglings af Microplane rivejernene. Denne høvl er et nice to have produkt, og det er sgu også et lækkert produkt. Det er ikke det første rivejern jeg ville købe af rivejern i serien, men når jeg har mine obligatoriske rivejern så synes jeg, at dette er den næste i rækken. Det er et virkelig godt rivejern til store flager af chokolade, som kan bruges som pynt på desserter, eller store flager parmesan til salater og fiskeretter. Endvidere kan man lave flager af hvidløg, ingefær mv. Det er muligt at lave flager af agurk, squash osv., men der vil jeg anbefale et mandolinjern. Generelt må jeg sige, at Microplane har imponeret mig med disse rivejern, og jeg kan varmt anbefale dem for man bliver ikke skuffet. Jeg vil dog købe de rivejern som jeg reelt set har behov for i et køkken. Herefter kan man altid udvide ens sortiment.