GADGETS

ons, 10 feb 2016

Kniven er køkkenets vigtigste redskab

All-around kniv

Alle kokke og madlavningsentusiaster kan blive enige om, at en skarp kniv er alpha omega. Det er en hver koks vigtigste redskab! Igennem den sidste måned har jeg brugt knive fra Yaxell. Jeg har fået sammensat det man kan kalde en ”grundpakke”. En all-aroundkniv, brødkniv og kokkekniv. Dette er alt, der er nødvendigt i et køkken.

Af:

Amir Amirian

Med andre ord er dette

need to have

og alle andre dejlige knive er

nice to have

. Selvfølgelig er det rart at have en filletkniv til fisk, udbener kniv til fjerkræ, en santoku kniv til grønsager eller trancherkniv til udskæring af steg. Men alt det kan stadig blive gjort med en skarp kniv, om end det er lidt svære. Jeg har brugt en brødkniv og all-aroundkniv fra serien Tsuchimon, hvor knivene består af 3 lags stål. Dertil har jeg brugt en kokkekniv fra serien Ran, hvor kniven består af 69 lags stål. Det er muligt at få knive fra Yaxell, der består af flere lag stål, bl.a. Gou, der består af 101 lags stål og Super Gou, der består af 161 lags stål. Prisen på disse knive er også derefter. Bl.a. koster en 20 cm kokkekniv i sidst nævnte serie 2995 kr. Jeg er glad for dette mærke, da disse knive har opgraderet mit køkkenudstyr i stor grad. Jeg har fået skarpere knive, der gør køkkenarbejdet sjovere og hurtigere. Normalt ville man skulle have en urtekniv til at supplere brødkniven og kokkekniven, hvad angår ”grundpakke”. Baggrund for dette er, at man skal have en kniv, der kan operere nede på brættet (kokkekniven), en til hårde og glatte madvarer (brødkniv), samt en kniv til at bruge i hånden/”i luften” (urtekniven). Urteknivens ulempe er, at den er elendig til at bruge på spækbrættet, og indimellem har man smågrønt, hvor man både skal pille det i hånden med kniven og derefter skære det. LÆS OGSÅ: "Tilbehør, der bør gøre ens liv nemmere" Her er den lille all-aroundkniv perfekt. Kniven ligger perfekt i hånden, og den er rigtig god til at pille grønne bønner og urter med. Endvidere kan man bruge den på spækbrætte på grund af dens høje knivblad. Kniven er uhyre skarp, og jeg må sige jeg er imponeret. En tomat skal man normalt bruge en savtakket kniv til, da overfladen er meget glat og man ikke vil risikere at skære sig selv. Men en så skarp en kniv, så er en tomat ingen problem. Den glider igennem uden at skulle bruge det mindste kraft. Personlig har gennem de sidste mange år haft Dick Premier Plus knive, som er meget hårdføre og stærke. De er fortrukket af mange kokke, da de kan tåle tæsk samtidig med de er skarpe. Yaxell giver mærker som Dick kamp til stregen. Det er tydeligt at mærke, at Tsuchimon serien er hårdfør, men den er endnu skarpere end Dick.

 

Yaxell Tsuchimon Brødkniv

Pris: 999,00 kr.   En brødkniv er ikke bare en brødkniv. Endvidere er den ikke kun egnet til brød. Den kan være god til glatte grønsager såsom en tomat eller hårde og jordet grønsager såsom knoldselleri. Baggrunden for, at man bruger den savtakket til tomaten er, at den ikke skal glide. Det er den samme grund til, at man bruger den til brød, da kniven ikke skal glide på overfladen af brødet. Endvidere skærer den bedre igennem brødet end en almindelig kniv. Grunden til, at man altid skal bruge den savtakket kniv til grønsager med jord er, at jordet vil ødelægge enhver god kokkekniv, da dens æg er meget sårbar. Jeg har flittig brugt brødkniven og jeg kan sige, at den kan skære igennem en del hårde ting uden problemer. Jeg har skåret igennem frosne rugbrødsboller (hjemmelavet), og har skåret igennem friskbagt rugbrød, hvor overfladen var knastør og kernen var utrolig fugtig, for ikke at sige våd. En hver ”dårlig” kniv ville have besvære med at komme igennem overfladen og den vil massakrere brødet inde i skårpen. Ikke denne kniv, da den gav perfekte skiver. Den ligger rigtig godt i hånden og skær utrolig nemt igennem alt. Den er som resten af Tsuchimon serien hårdfør og samtidig utrolig skarp. Igen er dette en kniv der giver Dick kamp til stregen.
None

None

Yaxell Ran Kokkekniv, 200 mm.

Pris: 1249,00 kr. Det er sjældent jeg bliver imponeret som Ran har imponeret mig. Inden jeg går i selvsving vil jeg dog forklare, hvorfor jeg har valgt en 20 cm. kokkeniv frem for en større. Nogle af jer har måske som mig været i butikker som H.W. Larsen, der anbefaler en kokkekniv på 26 cm. Det er en kæmpe fejl. Jeg har haft en 26 cm. kokkekniv fra Dick i nu 7 år, men jeg bruger den langt fra hver dag, end sagt hver måned. I stedet bruger jeg en santoku kniv, som substitut af kokkekniv, da skæret på 26 cm. er alt for langt til naturlig brug. Jeg kan simpelthen ikke løfte min arm højt nok uden, at skulderen kommer i en unaturlig og ubehagelig position. En 20 cm. kokkeniv er den perfekte længde til naturlig brug. Jeg kan få knivens skær så højt op, at kun spidsen rør spækbrættet, og uden at min skulder er i en mærkelig position. Tilbage til kokkekniven Ran. Denne kniv ligger perfekt i din hånd, den er rigtig godt balanceret også glider den igennem alle råvare som en varm kniv igennem smør. Dens skarphed imponerer og uden at man får fornemmelsen af at klingen at ved at brække i to. Den er hårdfør, dog ikke så hårdfør som Tsuchimon - man kan heller ikke få alt. Det er ikke en kniv man kan give ubetinget tæsk til. I stedet skal man passe godt på kniven. Ved at gøre dette sikre man sig, at man har en virkelig topklasse kniv. Jeg kan virkelig godt forstå, hvorfor Ran serien er den mest testvindende kniv. Jeg har en knivserie, som de fleste kokke sværger til. Jeg foretrækker dog Ran serie fra Yaxell, da den er det skarpere, hvilket gør arbejdet i køkkenet meget nemmere og sjovere. Endvidere foretrækker jeg Ran serien fremfor Tsuchimon og mener det er godt givet ud, at bruge den ekstra sum penge på Ran. Grundpakken i Tsuchimon serien koster 2697 kr., hvorimod samme pakke i Ran-serien koster 3347 kr. Det er en difference på 650 kr., som jeg mener er godt givet ud.

Se mere her