STUDIELIV

tor, 17 mar 2016

Mandolinjernet er grøntsagens bedste ven

Mandolinjernet fra Kai Michael Bras er det bedste og flottest designede, ud af 9 testede

Et mandolinjern er et dejligt redskab at have i et køkken. Det er særligt godt at bruge til det asiatiske køkken, der er meget grøntsagstung. Når man skal lave thai-retter eller vietnamesiske forårsruller skal man snitte mange grøntsagsstænger m.v. og med et mandolinjern behøver man ikke at hakke og snitte i flere timer. Endvidere er mandolinjernet godt til julemaden, når der skal laves rødkål. Derudover er det godt til at snitte agurker til agurkesalaten, eller kartofler til flødekartofler eller pommes anna. Det er blot fantasien, der sætter grænserne.

Generelt vil mandolinjernet lette arbejdet i køkkenet, og det er præcis hvad man ønsker. Spørgsmålet er dog, hvilket mandolinjern man bør købe. Et mandolinjern kan mange forskellige ting afhængigt af modellen, og det er derfor vigtigt at beslutte sig på forhånd, hvad ens behov er. Nogle kan kun bruges til at snitte skiver, samt lave julienne stænger. De mere avancerede mandolinjern kan også lave bølgeskiver og vaffelskiver. Visse mandolinjern såsom Matfer, Bron-Coucke Professionel og japansk mandolinjern kan bl.a. fås hos leverandøre såsom Brønnum (www.bronnum.dk), der levere udstyr til professionelle kokke. Andre såsom OXO og Gefu kan fås hos de fleste isenkrammere eller netsider. Hvis man skal have Michel Bras mandolinjernet, så bliver dette solgt af Foodgear (www.foodgear.dk). Et vigtigt tip: Jeg bruger sjældent slæden, der medfølger alle mandolinjern. Dette betyder ikke, at jeg bruger min bare fingre. Nej, jeg bruger en stof havehandske. De billige du kan købe i byggemarkeder. Hvis dine fingre rammer skæret, så vil den alene skære stoffet og dine fingre vil overleve og dermed ikke blive hugget af. Ved at du bruger dine hænder, dækket af en handske, så har du bedre kontrol over din grøntsag.
None

None

OXO V-Blade Mandolin:

Vejl. pris: 499 kr. Dette mandolinjern er en af de svageste i flokken. Den er skarp, men ikke skarp nok. Dette ses bl.a. ved, at helt tynde skiver kommer ud smadret. Bølgeskæret halter særligt her. Det er anstrængende at lave bølgeskiver når bladet ikke er skarp nok. Endvidere kommer nogle skiver ud skæve. Dette kan muligvis være materialets skyld. Mandolinjernet er lavet af plastik, og inde i den ligger der forskellige julienneskær, samt et bølgeskær. Da det er muligt at åbne mandolinjernet kan mandolinen give sig lidt, og det er muligvis grunden til, at skiverne kommer ud skæv. Mandolinjernet kan lave julienne stænger. Dette virker dog ikke optimalt, da julienneskæret skærer dybere ned end v-bladet skærer af. Dermed får man riller i de efterfølgende stænger. Da man kan åbne det, så bliver det ekstra besværligt at rengøre. Saften fra grøntsagerne ryger ind i mandolinen, således at man skal vaske alt hver gang. Derudover virker mandolinjernet til at være billigt lavet, da den er lavet af plastik. Den signalerer ikke kvalitet, hvilket den hvide plastik farve bidrager til. Det positive ved mandolinjernet er, at det er utrolig brugervenligt. Det er muligt at skære i 4 forskellige tykkelser, som er oplyst og farveinddelt. Dette er også ærgerligt, da det kunne være fint at kunne lave flere tykkelser end blot 4. Alle julienneskær er farveinddelt, således man ved hvilke man kan bruge på hvilke tykkelser. Det er generelt et mandolinjern, der halter på mange fronter, hvilket er utroligt ærgerligt, da det har potentiale.
None

None

None

None

Bron-Coucke Super Pro:

Vejl. pris: 1895 kr. Det franske firma Bron-Coucke er bl.a. specialiseret i at lave mandolinjern. De har længe været det firma, der lavede mandolinjern alle brugte. Dette mandolinjern er lavet udelukkende af metal, hvilket giver den et industriel look. Jeg synes det er utrolig flot at se på, da det signalerer kvalitet. Designet er utrolig simpelt, men stilet. Designet kommer dog med nogle ulemper. De to skær er svejset til en metalplade, og du kan kun pille denne plade af med værktøj. Dette gør, at det bliver en del mere besværligt, at få dine skær slebet. Endvidere kan det være lidt besværlig at sætte op med benene de første par gange indtil du har lært, hvordan det fungerer. Dette mandolinjern skærer utrolig flotte og fine skiver uden besvær. Du kan få utrolige tynder skiver, hvor det er muligt at se den flotte tekstur i grønsagen. Endvidere kan du få så tynde skiver, at du kan se igennem grøntsagen. Bølgeskæret er okay skarp og den kan lave fine vafler. Hvis du laver bølgeskiver skal de være relative tykke, da du ellers får kartoffelstænger. Endvidere kan du lave julienne stænger på dette mandolinjern. Med den medfølger 1, 2, 4, 7 et 10 mm. skær. Den laver utrolig flotte julienne stænger, men vær blot opmærksom på, at du ikke må lave hårde grøntsagsstænger på under 3 mm., da du ødelægger skæret. Som alle andre af Bron-Couckes mandolinjern kan selv bestemme tykkelse, hvilket er fedt. Indstilleren er dog lidt hård. Det er en stang du trækker op og ned, hvormed pladen stiger eller falder. Dermed har du ikke faste indstillinger og skal derfor prøve dig frem. Mange kokke vil foretrække dette, da man blot mærker teksturen på grønsagen for at finde den perfekte tykkelse til ens ret. Slæden fungerer rigtig fint, men jeg kan ikke lide, at den laver huller i grøntsagen. Den måde, hvorpå den fikserer grøntsagen er ved, at nogle stænger borer ned i grøntsagen. I takt med du skærer skiver, så skubber du grøntsagen længere ud. Dens design gør det nemt at rengøre, og faktisk ville jeg bare skylde den med varm vand, evt. en omgang kogende vand. Der er ingen grund til at bruge sæbe. Dette er et rigtig godt mandolinjern, som jeg bestemt kan anbefale. Det kan lave alt, hvad man ønsker et mandolinjern laver. Endvidere er den skarp og nem at anvende. Specielt anbefalet
None

None

 

Matfer mandolinjern i kunststof:

Vejl. pris: 1861 kr. Dette mandolinjern er af lige så god kvalitet som Bron-Coucke Super Pro. Dens design kan dog skille vandende. Det er lavet af kunststof, og personlig kan jeg godt lide fiber glas looket, men jeg kunne sagtens forestille mig, at nogle ikke ville kunne lide det. Den er meget betjeningsvenlig og mere end Bron-Couckes produkter, som er dens konkurrent. Når den skal stilles op, så slår man bare benene ud. Når man vil ændre tykkelsen, så sker dette på en skrue på undersiden. Groft sagt er den idiot venlig. Jeg er begejstret for den, da den ligesom Bron-Coucke Super Pro er meget skarp, og man får rigtig fine skiver. De kan dog godt komme en smule skæv ud ind imellem, men det kan lige så godt skyldes mig. Endvidere medfølger der julienne skær i 3, 5 og 10 mm., som alle er super skarpe. Hvis man vil lave bølgeskiver eller vafler, så er det geniale, at du skruer skæret af per håndkraft og vender det om. Den laver utrolig flotte vafler. Hvis man vil lave bølgeskiver, så skal de være relativ tykke, da man ellers får strimler. Slæden fungerer rigtig fint til skiver, men virker ikke hensigtsmæssigt til bølgeskiver. Bølgebladet tager hårdt fat i kartofler, og det ender med, at kartoflen skøjter inde i slæden, på trods af jeg prøver at fiksere den. Den har ellers en smart funktion, hvor man kan dreje håndtaget i slæden 90 grader, men det virker bare ikke når man ikke kan fiksere kartoflen. Endvidere er rummet i slæden ikke hensigtsmæssig til lange grøntsager. Et rigtig godt mandolinjern, som er nemt at anvende. Det er bare at slå den op og gå i gang. Endvidere er den nem at gøre ren. Specielt anbefalet
None

None

None

None

 

Bron-Coucke Vivaldi

:
Ca. pris: 800 kr. Vivaldi fra Bron-Coucke er nok det mandolinjern, der har det mest friske udseende. Det har et industriel metal look, men håndtagene er overdækket med rødt plastik, hvilket gør den ret moderne at se på. Slæden der medfølger er også rød. Ligesom Matfer og Bron-Coucke Super Pro, så laver denne rigtig flotte skiver. Skiverne, hvor end de er tykke eller tynde bliver skåret uden besvær. Denne har dog intet bølgeskær, hvilket er forskellen i forhold til de to andre. Behøver man ikke bølgeskæret, så kan jeg virkelig anbefale denne, da du i så fald vil spare en del penge. Endvidere kan du skrue skæret af, således at du kun behøver at tage skæret med til sliberen. Med den medfølger 2 og 10 mm. julienne skær. Hvis man vil have et bredere sortiment af julienne skær, så passer alle Bron-Coucke julienne skær hinanden. Indstillingen af tykkelse m.v. fungerer lige som Bron-Coucke Super Pro og slæden der medfølger er ens. Endvidere er den lige så nem at gøre ren. Jeg er vild med dette mandolinjern og kan man undvære bølgeskæret, så ville jeg købe denne. Det er den, der er bedst i forhold til prisen. Bedste til prisen
None

None

None

None

 

Tellier Japansk Mandolinjern

: Vejl. pris: 316 kr. Dette mandolinjern er et af de mindste i flokken. Det er dog ikke størrelsen, men gørelsen, der er vigtig i denne henseende. Designet er ikke ligefrem ophidsende, da en den er lavet af plastik og er beigefarvet. Det gode ved denne er, at den er lige til at gå til. Det er bare at tage den ud af køkkenskuffen og gå i gang. Dermed vil man også bruge denne på et hverdagsplan, og ikke kun når man har store ”projekter”. Dermed bliver dette mandolinjern et dagligdags redskab, da den har en god størrelse, hvorimod de fleste andre i flokken fylder en del og dermed er mere omstændige. Størrelsen er dog samtidig dens akilleshæl, da en stor bagekartoffel eller et stort løg ikke vil kunne bruges på det uden, at man skal skærer det i to forinden. De japanske mandolinjern findes dog i flere størrelser, og jeg vil måske anbefale størrelsen på 95 mm. fremfor denne på 60 mm. Mandolinjernet er utrolig skarp, hvilket er imponerende taget i betragtning af prisen. Dette kan man dog forstå, da det eneste der koster på dette mandolinjern er skærene. Det ærgerlige er dog, at indstillingen på tykkelsen af ens skiver er begrænset. Man kan få gode tynde skiver, men ikke papir tynde. Endvidere kan man ikke få helt tykke og fede skiver. Dens indstilling fungere ved, at man trækker frem og tilbage i en ”pind”, der sidder på tværs. Det kan være lidt besværligt, men det fungerer egentligt fint. Det er en god og billig løsning. Endvidere kan man lave julienne stænger i 1, 2 og 3 mm., hvilket fungerer super godt. Dertil er det nemt at skifte skærene. Slæden er direkte ubrugelig og den kan man lige så godt smides ud. Jeg vil sige, at slæden er lidt farlig, da den sagtens kan glide. Dette er mandolinjernet i flokken, der er bedst til dagligdag brug, da den er lige til at gå til. Endvidere vil jeg gide at tage den ud for et enkelt løg eller en kartoffel. Den fylder ikke meget og den er nemt at rengøre bagefter. Den er utrolig god til prisen, hvorfor den er specielt anbefalet. Specielt anbefalet
None

None

None

None

 

Bron-Coucke Professionel

: Vejl. pris: 1549 kr. Udseendemæssigt minder denne meget om Bron-Coucke Super Pro og det giver det samme indtryk. Ligesom den kommer designet med nogle ulemper i form af den svejsede metalplade. Den giver nogle flotte skiver, men ikke lige så flot som den storebror super pro. Endvidere kunne bølgeskæret godt være skarpere. Dette mandolinjern indstilles på nøjagtig samme måde som alle de andre Bron-Coucke. Julienne skæret er bygget direkte ind i mandolinjernet, og du kan derfor ikke skifte det. På denne baggrund er man begrænset til 3 og 10 mm. Slæden er rigtig god og den bedste i bunken, da grøntsagen bliver fikseret ind i den. Det er dog ikke muligt at have lange grøntsager i slæden. Slæden er elendig til bølgeskæret, da bølgeskæret er i bunden af den. Du skal derfor vende slæden omvendt, da du ellers ikke kan komme i bund med grøntsagen. Når du gør dette virker det unaturligt, da du ikke har overblik over din grøntsag. Dermed er det ikke slæden, der er dårlig, men den praktiske udformning af mandolinjernet. Generelt er dette et habilt mandolinjern, men dens storbror Super Pro er bare det bedre, og den er ikke meget dyrere.
None

None

None

None

Gefu Violi:

Vejl. pris: 299 kr. Dette mandolinjern er den billigste i bunken. Den er pæn at se på, men har et meget neutralt design. Endvidere er den meget simpel. Den kan kun lave almindelige skiver i 5 forskellige tykkelser. Den er ret skarp, men ikke lige så skarp som det japanske mandolinjern. Det er dog ærgerligt, at man har begrænset frihed og dermed bundet af de 5 indstillinger. Derudover er det en skam, at den ingen julienne skær har. Det er forståeligt, at den er så billig, at de ikke medfølger, men man kunne lave det som et tilbehør. Slæden er okay, men ikke noget at råbe hurra for. Den kan holde en alm. kartoffel, men ikke noget, der er meget større eller længere end det. Den fungerer også okay, men man er stærk begrænset. Alt i alt et okay mandolinjern, men der findes konkurrenter på markedet, som gør det bedre til de samme penge. F.eks. det japanske mandolinjern.
None

None

None

None

Kai Michel Bras

: Vejl. pris: 2.499 kr. Dette mandolinjern er uden tvivl det bedste i flokken. Endvidere synes jeg det er den, der har det flotteste design. Den er seriøs, minimalistisk og professionel i udseendet. Den udstråler, at den ikke vil noget pis. Det vil den heller ikke. Den er uhyre skarp og den laver flotte skiver uden besvær. Lige fra papirtynde til tykke skiver glider igennem uden, at man skal anstrenge sig. Den skarpeste af dem alle. Endvidere er indstillingshjulet det bedste i kategorien. Den giver den frihed man har brug for, og den er nem, da du bare drejer på et hjul i enden af mandolinjernet. Endvidere illustrerer den via firkanter hvor tykt man skærer. Den laver rigtig fine bølgeskiver. Helt uden problemer. Alle andre har været lidt hårde at lave bølgeskiver på, da man skal bruge lidt mere kraft. Den kan lave tynde og tykke bølgeskiver. Dette resulterer dog i, at man kun kan lave tynde vaffelskiver. Vaffelskiverne er dog flotte. Endvidere er det supersmarte, at du blot påsætter dine skær i mandolinjernet. Det er super simpelt at spænde dem på, og det er idiotsikkert, da de skal falde i hak. Derudover er det smarte, at alle skærene er i en kasse for sig selv. Dermed kan du tage denne kasse til din sliber, og lade selve mandolinjernet blive derhjemme. Slæden fungerer rigtig fin, og er en af de bedste. Jeg kan dog ikke lide, at den laver huller i grøntsagen. Den måde, at den fikserer grøntsagen på er ved, at nogle stænger borer ned i grøntsagen. I takt med at du laver skiver, så skubber du grøntsagen ud. Den fikserer endvidere lange grøntsager, da den har takker på i enden. Dette gør at den fungerer bedre end Bron-Couckes plastik slæder. Det er den dyreste af dem alle, men det er forståeligt. Alt ved dette mandolinjern er luksuriøst og jeg er meget imponeret. Dette mandolinjern er for kokkeentusiasten. Bedst i test
None

None

None

None

Bron-Coucke Du Chef:

Vejl. pris: 1299 kr. Udseendemæssigt minder denne meget om Bron-Coucke Super Pro og det giver det samme indtryk. Det almindelige skær kan skrues af per håndkraft, men bølgeskæret er svejset til og kan ikke engang pilles af med værktøj, hvilket er stupidt. Dette er den absolut dårligste af alle Bron-Coucke modellerne. Jeg kan ikke lide den, da den laver spor af bølger, når man laver alm. skiver. Bølgeskæret er lige ved siden af det almindelige skær. Dermed ridser bølgeskæret alle dine grøntsager, om du kan lide det eller ej. Særligt med bløde grøntsager er dette et stort problem, men man kan også ane det med hårde grøntsager såsom kartofler. Bølgeskæret er elendigt og dårligere end de andre Bron-Coucke. Den er ikke skarp nok. Endvidere oplevede jeg flere gange, at den brækkede kartoffelen af ved enden. Endvidere er det defekt, at den ikke har ben støtte når man bruger bølgeskær. Man har kun støtte hvis man skærer imod sig selv, hvilket virker unaturligt. Med den medfølger 4 julienne skær, 2, 4, 7 og 10 mm. Du indstiller tykkelsen på denne ligesom alle andre Bron-Coucke mandolinjern og slæden fungerer også ens med de andre Bron-Coucke. Jeg kan ikke anbefale denne, da det ikke er skarp nok. Endvidere har den kæmpe indretningsmæssige problemer, hvilket går udover dine grøntsagsskiver. Det er pinligt.
None

None