ARTIKLER

tor, 10 mar 2016

Oplevelser eller ting? - Dét bliver du mest glad for

Oplevelser er, i modsætning til ting, noget vi kan glæde os over i lang tid

Som studerende har du et begrænset budget. SU, SU-lån og måske et fritidsjob rækker kun et stykke ad vejen, hvis du gerne både vil deltage i det sociale liv på studiet og købe alle dine studiebøger i nyeste version.

Du er derfor nødt til at træffe nogle hårde valg andre steder – herunder på oplevelser-eller-ting-fronten. Skal du ud at rejse i Asien i sommerferien – eller bliver du mere glad for at købe en bil og et sæt nye højtalere? Det spørgsmål har videnskaben naturligvis forsøgt at besvare for dig. Og det er faktisk lykkes. Men inden jeg afslører om du bliver mest glad af at købe oplevelser eller ting med dine hårdt optjente penge, skal vi lige kigge på det, der hedder ’The Easterlin Paradox’.

”The Easterlin Paradox”

Forestil dig, at du har flere milliarder kroner. Du kan købe alt du vil. Du har nu tjent 1 million kroner på aktier. Men det gør hverken til eller fra, for du har jo allerede de penge, du har brug for. Du bliver ikke gladere af at tjene flere penge. Men hvis du kun lige har til dagen og vejen på dansk overførselsindkomst, så vil 10.000 kroner i ekstra disponibel indkomst betyde meget for dig. Du bliver glad for pengene, for de er lig med færre bekymringer. Om du bliver glad af flere penge hænger altså sammen med hvor mange du har. Paradokset er navngivet efter økonomiprofessor

Richard Easterlin.

Senere har forskning vist, at Easterlin Paradox også kan overføres til ting. Hvis du ingenting har, så bliver du glad for dem. Men hvis du allerede har mange ting, så bliver du ikke glad af at købe flere. Og vi danskere har alle sammen mange ting! Forskningen viser, at du når du køber ting – en ny bil, højtalere, en Macbook Air eller en lækker trøje – bliver glade i øjeblikket. Men det er ikke noget, vi finder glæde i flere måneder efter.

Det er oplevelser til gengæld!

Hvis du i stedet for at købe ting køber oplevelser, så kan du måneder efter tænke tilbage på de gode tider. Det bliver du mere glad af. Se også denne udmærkede video om, hvordan penge faktisk kan købe dig glæde (op til cirka en halv million kroner om året, hvis du i øvrigt er sund og rask og har en kæreste eller ægtefælle): https://youtu.be/v3SyhT1Gl38?t=3 For mange af os handler det at købe ting tilmed om at ”følge med i ræset”. Hvis vores nabo køber en ny bil skal vi også have en. Thomas Gilovich, professior i psykologi hos Cornell University, skriver i en afhandling, at dette forsøg på bare at ”følge med” faktisk kan ende med at gøre os ulykkelige, fordi at det stresser både os og vores økonomiske situation. Vi bliver ikke glade af at få et 3D-fjernsyn fordi at naboen fik et. I andres fodspor bliver du aldrig nummer 1.

Oplev med andre mennesker

Forskningen viser også, at du bliver mere glad af at opleve sammen med andre mennesker. Du kender det godt selv – en tur i biografen i sig selv er OK, men hvis du har din kæreste eller en god ven med til at diskutere filmen med bagefter, så bliver hele turen bedre. Nu har I også en oplevelse sammen, I kan referere til i fremtiden og jeres venskab eller forhold er stærkere. Hvor mange mennesker du oplever med er sværere at koble sammen med hvor meget glæde du får ud af din oplevelse. Hvis du rejser sammen med én ven får du med andre ord – i teorien – lige så meget glæde, som hvis I rejser sammen i en flok. Men dette punkt er meget individuelt. Du ved sikkert allerede nu, om du er mest til at rejse i tosomhed eller sammen i en gruppe. Hos VisitFootball.dk vises denne teori i praksis ved, at de der booker fodboldrejser sammen med andre er meget mere tilbøjelige til at vende tilbage og købe igen fordi at de har haft en god oplevelse – mens at hvis de rejser alene, så står de udenfor det fællesskab fodbold ellers tilbyder og så tager de ikke afsted igen. Rejs med andre og få en bedre tur.
None

None

Få store ture – eller mange små?

Skal du spare op til den store tur rundt om jorden – eller kan mindre også gøre det for dig? Det giver glæde at spare op til et mål og nå det. Du får en god tur. Men du skal lide meget op til at du kommer afsted, fordi at du i din dagligdag er nødt til at fravælge ting, du måske ellers ville være glad for som en kop kaffe om morgenen eller en tur i biografen. Du giver altså afkald på glæde nu for at få det senere. Men skal du give afkald på lidt glæde hver dag i et år for at få 2 gode uger afsted giver regnestykket bare ikke mening. I stedet for den store tur, så kan du overveje flere små. Du kan finde fly til London og billige hoteller i storbyen fra under 1.000 kroner frem og tilbage og for en enkelt overnatning. Du kan også købe et Interrail pas, så du kan køre rundt i hele Europa med tog fra få tusinde kroner selv for flere måneder. Det er få penge, men mange oplevelser. Og så kan du også finde oplevelser i dagligdagen ved at bade i havet, deltage i løb og arrangementer eller slet og ret invitere dine venner hjem til et spil poker om aftenen. Du behøver ikke at arrangere en stor tur rundt om verden for at få mere glæde i hverdagen. Så som opsummering – køb de ting du har brug for, men hvis du gerne vil blive glad, så oplev sammen med andre mennesker. Rejs verden rundt, deltag i arrangementer og tag initiativet. Mennesker er andre mennesker bedst. Og hvis du faktisk har for mange penge – så overvej at bruge dem på andre. Et eksperiment fra British of Columbia viste i 2012, at studerende, der fik 5 dollars og gav dem videre til andre i stedet for at bruge dem selv blev mere glade for det, fordi at pengene landede hos folk der havde mere brug for dem.