MUSIK INTERVIEW & TRENDS

tor, 19 jun 2014

Power poses: "Din krop giver dig selvtillid"

Det er nok ingen stor overraskelse at man smiler når man er glad. Men bliver man også glad af at smile? 

Tekst: Jeppe Zabel Ifølge flere undersøgelser er svaret ja, det fysiske smil påvirker dig, så du føler dig glad. Det vil sige at hvis du smiler længe nok, selvom du ikke er glad i forvejen, får du en vis følelse af glæde. Man kan altså groft sagt manipulere ens følelser ved hjælp af en bevidst brug af kroppen.

 Det er ikke kun smil

I 2012 blev en TED Talk lagt op, hvori Amy Cuddy, associate professor ved Harvard Business School, snakker om en række forsøg hun har fortaget. Forsøgene viser en sammenhæng mellem den måde man står eller sidder på - ens kropspositur - og følelsen af selvsikkerhed og hvor stresset man er. Når man benytter sig af de såkaldte power poses, bliver ens testosteron niveau øget, hvilket er forbundet med øget selvsikkerhed og dominans. Samtidig bliver niveauet af stress-hormonet cortisol sænket væsentligt, hvilket betyder at man bliver mindre stresset. Ledere, sportsstjerner og magtfulde folk i det hele taget kan ofte ses i en af disse power poses. De har magten og er ovenpå, og det udtrykker deres kropssprog også. Men mere interessant er det, at man bevidst kan påvirke sin selvsikkerhed og mindste sin stress bare ved at bruge disse power poses i 2 minutter ad gangen.
None

None

Sådan kan man på sin vis snyde sin egen krop til mere selvsikkerhed og mindre stress, og som Cuddy siger: ”Fake it till’ you make it”. Senere i denne TED Talk ændrer hun det udsagn til ”Fake it till you become it.”, idet hun forklarer, at hvis man bruger de her power poses over længere tid, bliver forøgelsen af testosteron og mindskelsen af cortisol til sidst naturlig for en, og så

får

man rent faktisk mere selvtillid og bliver mindre stresset. Og ultimativ bliver man et mere selvsikkert menneske.

Hvad er power poses?

Grundlæggende går power poses ud på, at man breder sin krop ud og får den til at fylde mest muligt, fordi det udstråler magt, dominans og selvsikkerhed.

I hvilke situationer kan man bruge power poses?

I Cuddys forsøg simulerede de en jobsamtale, fordi de vurderede at det var en af de mest stressede scenarier, hvor mange virkelig har brug for at sænke stressniveauet og hæve selvtilliden. Udover til en jobsamtale, lønforhandling eller vigtig jobrelateret situation, er power poses ideale før en eksamen, en køreprøve, en første date og i det hele taget i alle situationer, hvor man har brug for lidt ekstra selvtillid og som kan være stressende. Og selvfølgelig skal man ikke smække benene op på bordet midt i en eksamen. Prøv i stedet at gå ud på toilettet og stå ligesom supermand i 2 minutter: med let spredte ben, hænderne i siden og hovedet løftet lidt opad. Det gør en forskel.