KROP & SIND

tir, 29 mar 2016

Unge kvinder mangler viden om sex og prævention

Selvom sæden ryger ud kan der stadig være sædceller tilbage i skeden. (Shutterstock)

En ny international undersøgelse

1

blandt kvinder i alderen 20-29 år viser, at mange ikke har tilstrækkelig viden om sex og prævention. Op mod halvdelen af kvinderne ønsker mere information om, hvordan de opnår orgasme. Over halvdelen tror, at de fleste kvinder oplever smerte under samleje.

Derudover er kendskabet til prævention dårligt, fx har to ud af tre ikke hørt om såkaldt long-acting prævention. Nyt website, www.prævention.dk, skal hjælpe danskere til at vælge den præventionsform, der passer til den enkeltes sexliv. En ny international undersøgelse blandt 5.900 kvinder viser, at unge kvinder mangler viden om sex og prævention. Formålet med undersøgelsen har været at kortlægge de misforståelser og myter, der findes på området, og det visersig, at mange unge kvinder er misinformerede omkring sex og præventionsformer. Over halvdelen (53%) ved ikke, at g-punktet er en del af kvindens underliv, endnu flere (59%) tror, at de fleste kvinder oplever smerte under samleje og42% ønsker mere information om, hvordan man opnår orgasme. Derudover mangler der kendskab til præventionsformer og deres effekt. Fx har to ud af tre ikke hørt om long-acting prævention som fx hormonspiral og p-stav, og 43% udelukker det som ønsket metode pga. manglende information og misforståelser.

Mangel på viden om long-acting prævention

De fleste adspurgte kvinder bruger p-piller (41%) eller kondom (31%), mens to ud af tre aldrig har hørt om long-acting prævention. Og det er selvom long-acting prævention har vist sig mest effektiv til at forhindre uønsket graviditet, fordi man ikke kan glemme det eller begå brugerfejl2. Derudover tror mange kvinder fejlagtigt, at long-acting prævention kun kan anvendes af kvinder, der har født (32%), og at det har en negativ effekt på fertiliteten (26%).

Usikkerhed om prævention forstærker myter

De fleste kvinder får informationer om prævention gennem sociale og online medier (50 %) og derudover igennem venner (25 %) og dameblade (17 %), men får ikke altid checket rigtigheden af informationerne. Det er med til at forstærke myter og misforståelser, idet 75 % indrømmer, at de har delt informationer med andre, som de selv var i tvivl om rigtigheden af. Lægen er den kilde, som kvinder har mest tillid til. Desværre er det kun hver tredje, som tager snakken med lægen.

Nyt website, prævention.dk

Et nyt website, der giver et bredt indblik i præventionsformer, lanceres nu. Målet med websitet er at ruste brugerne til at tage en snak med lægen om valg af prævention. Desuden kan interesserede danskere få spændende info om sex og prævention på facebooksiden Prævention 1 Undersøgelsen er foretaget af Censuswide på vegne af Bayer Pharmaceuticals blandt kvinder i 11 europæiske lande samt Canada 2. Winner, B. et al (2012): Effectivenes of Long-Acting Reversible Contraception. New England Journal of Medicine, May 21. 3. Websitet og facebooksiden er udviklet af Bayer Pharmaceuticals

Faktamateriale

Om undersøgelsen – The Truth Report Interviewperiode & dataindsamlingsmetode: - Undersøgelsen - The Truth Report - er gennemført blandt 5.912 yngre kvinder (20-29 år) på tværs af 12 lande: Frankrig, Canada, Irland, Tyskland, Ungarn, Polen, Tjekkiet, Estland, Italien, Letland, Slovenien og Litauen. - Undersøgelsen blev gennemført online af analysebureauet Censuswide på vegne af Bayer Healthcare i perioden 21. april og 3. maj 2015. Resultater Viden om egen krop - Undersøgelsen tyder på, at yngre kvinder generelt er uvidende om, hvordan deres krop fungerer seksuelt.
  • Tre ud af fire (73%) svarer, at de ikke kender til anatomien af kvindens underliv.
  • Over halvdelen af de adspurgte kvinder (59%)1 tror, at størstedelen af kvinder oplever smerte under sex.
  • En ud af ti (%)2 tror ikke, man kan blive gravid under menstruation.
  • Over halvdelen (53%)3 ved ikke, at g-punktet er en del af kvindens underliv.
  • To ud af fem (42%) vil gerne vide mere om forskellige sexstillinger og om at nå klimaks.
Prævention - P-piller er den mest populære præventionsform blandt de yngre kvinder (41%) tæt efterfulgt af kondom (32%). - To ud af tre af de adspurgte kvinder, som anvender prævention, har aldrig hørt om long-acting prævention, mens 43% har udelukket long-acting præventionsmetoder pga. manglende på information eller misforståelser og myter, de har hørt. o Hver tredje kvinde (32%) er ikke klar over, at long-acting prævention kan anvendes af kvinder i alle aldre, og ligeså mange (32%) tror fejlagtigt, at long-acting præventionsmetoder er uegnede for kvinder, der ikke har født.
  • Hver fjerde kvinde (26%) er af den opfattelse, at long-acting prævention kan skade fertiliteten på lang sigt.
  • En ud af ti (11%) tror fejlagtigt, at det er svært at fjerne long-acting præventionsformer igen.