ARTIKLER

tor, 11 feb 2016

Roland Møller: På kurs mod Hollywood

Roland Møller: Dansk skuespiller, debattør og foredragsholder (Foto: Irfaan Khan)

For 15 år siden så Roland Møllers fremtid sort ud. Men i dag har held og en stor beslutning om at fortælle åbent om en mørk fortid, gjort Roland til en anerkendt skuespiller i det danske filmlandskab. Rygtet om Roland er endda nået hele vejen til Hollywood

Tekst:

Marie Enevoldsen

»Nå for satan.« Skuespiller Roland Møller har lige smidt jakken og sat sig på stolen overfor mig. Nu sidder han med et overrasket blik og sin mobil i hånden. I fire sekunder er der helt stille, mens han stirrer på skærmen. »Jeg er nomineret til en Bodil. Lige nu,« siger han, mens et smil blander sig med overraskelsen i hans ansigt. Vi sidder på Skank, en smørrebrødscafé på Istedgade i København, Rolands yndlingssted. Han er lige trådt ind af døren og har endnu ikke nået at bestille sin kaffe, da beskeden tikker ind på telefonen. Nu ligger den på bordet ved siden af ham. Resten af interviewet skæver han til den, hver gang skærmen lyser op – og det gør den tit. Der er mange lykkeønskninger, for det her er stort. Det er kun godt fem år siden, at Roland debuterede i sin første film, R, men hans filmkarriere har hurtigt taget fart. Forude venter hans Hollywood-debut i filmen The Coldest City, som får premiere senere i år, og nu kan Roland måske også se frem til en Bodilpris for årets bedste mandelige hovedrolle for sin præstation i den danske film Under sandet. Folkene i komitéen for den danske filmkritikerpris har i hvert fald lagt mærke til ham.

Forfulgt af sin fortid

Det har egentlig aldrig været Rolands plan, at han skulle være skuespiller. Han var over 30 år, da han debuterede i sin første film, og inden da levede han et hårdt liv. Hele ti gange har Roland nemlig siddet i fængsel for vold. »Jeg har en fortid. Det må du gerne citere mig for, men det er ikke en, jeg er specielt stolt af. Det kan jeg ikke ændre på, men jeg kan ændre på min fremtid,« forklarer Roland, og det er netop, hvad han besluttede at gøre tilbage i 2002. Siden dengang har Roland holdt sig langt væk fra kriminalitet, men i mange år følte han, at fortiden holdt ham tilbage – også selvom det lykkedes ham at starte en karriere indenfor musikken, hvor han blandt andet skrev sange for Jokeren. Netop Jokeneren fik en stor betydning for Rolands fremtidige karriere – men ikke kun indenfor musikken. Gennem Jokeneren hørte filminstruktør Tobias Lindholm, at Roland var i gang med at skrive om sine oplevelser i Horsens Statsfængsel. »Han kontaktede mig og spurgte, om jeg ville hjælpe med at skrive en fængselsfilm. Han havde hørt, at Horsens Statsfængsel stod tomt, og sagde, at det var en kulisse, man ikke kan købe for penge. Han havde også hørt, at jeg havde erfaring derfra.« Roland takkede ja til opgaven, selvom han var bekymret for, hvad folk ville sige, når de hørte om hans fortid, som han i mange år havde undladt at snakke om. »Jeg følte, at jeg slæbte en sten efter mig. At jeg hele tiden skulle passe på og være dobbelt så flink og dobbelt så ydmyg. Jeg var jo ikke mig selv, og jeg kunne ikke slappe af i nogen sammenhænge med folk, fordi jeg hele tiden havde den der sorte sky over mig, som alle mulige ting kunne blive trukket ud af,« siger Roland, som derefter valgte at ændre strategi: »Men så tænkte jeg: Fuck det, jeg er, hvad jeg er. Nu tager jeg den her sten, som jeg slæber efter mig, og så stiller jeg mig op på den og fortæller alle mine historier. Det var pisse angstprovokerende. Det er ikke særlig fedt at stille sig op og fortælle, hvor dum man har været,« husker Roland, som valgte at stille op til et interview, hvor han fortalte hele sin historie.

Fra indsat til ekspert

»Efter interviewet forestillede jeg mig alle mulige overskrifter og tænkte bare: Fuck, nu ruller det.« Heldigvis blev det ikke sådan. Da artiklen om ham blev udgivet, oplevede Roland i stedet, at folk kom med skulderklap og ville hjælpe ham videre. På den måde blev hans fortid og samarbejdet med Tobias startskuddet til Rolands karriere. I første omgang skulle han dog ikke stå foran kameraet. Planen var, at Roland skulle hjælpe med at skrive manuskriptet med udgangspunkt i sine egne oplevelser fra fængslet. Men jo længere de nåede frem i projektet, des flere opgaver fik han. Opgave nummer to fik han, da instruktøren Tobias skulle i gang med at caste skuespillere. Roland skulle nu hjælpe med at finde de helt rigtige typer. Men arbejdet med at caste udviklede sig til ren coaching, for Roland kunne ikke lade være med at instruere skuespillerne i, hvordan de fik det helt rigtige forbryderkropssprog. Sidst, men ikke mindst fik Roland en opgave foran kameraet, da Tobias bad ham spille en birolle i filmen. »Otte måneder senere ringede Tobias og spurgte, om jeg ville se den færdige film. Det ville jeg gerne, men så opdagede jeg jo, at min rolle var blevet den anden største i filmen, og så gik jeg i panik. Jeg sagde, at de måtte lukke filmen, og så kunne de sgu bare sagsøge mig,« siger Roland grinende og fortsætter: »Men det var jo ikke særlig mandigt, så til sidst sagde jeg bare fuck det.« Filmen blev heldigvis en stor succes, og med succesen opdagede Roland, at han kunne brande sig på sin fortid. Nu begyndte han at få tilbud om roller, og kort efter medvirkede han i filmene Kapringen og senere Nordvest, som gav ham Bodilprisen for bedste mandlige birolle.

En udfordring på settet

De seneste par år har Roland medvirket i flere film og senest i krigsdramaet Under sandet, hvor han spiller hovedrollen. Trods medvind, er han dog meget opmærksom på, at han skal kæmpe for at blive i branchen. »Jeg har stadigvæk nogle ting, jeg skal lære i den her branche. De instruktører, jeg har arbejdet sammen med, har heldigvis nogle ualmindelige gode pædagogiske evner. Der har været flere gange, hvor jeg ikke har forstået, hvordan man laver en film, bygger den op, hvad der skal til, hvem der skal stå i baggrunden og så videre,« fortæller Roland. Han husker blandt andet, at han under indspilningerne til R blev enormt frustreret over, at folk i baggrunden ikke spillede nok. »Jeg gik helt i baglås, så instruktøren Tobias sagde, at jeg kunne instruere dem. Så jeg gik ned og bad dem spille backgammon eller skære et franskbrød og satte sådan et leben i gang. I otte uger under indspilningerne gik jeg meget op i det. Da jeg så så filmen, kunne man slet ikke se dem,« fortæller Roland med et smil på læben. Han ved godt, at han kommer med mange idéer, og han har også hørt rygter om, at nogle filmfolk ikke vil arbejde sammen med ham, fordi han er lidt for vild. Men han har svært ved at holde sig tilbage, for når Roland går ind i et projekt, så er det fuldt ud og med al sin energi. »Men jeg skal lære at administrere mine kræfter. På grund af min fortid, føler jeg, at jeg starter bagud på point. Så når jeg går ind på et set, så er jeg flink mod alle – i makeuppen, statister, tøjet og alle sammen, og når jeg så når hen og skal skyde min scene, så puha, så er alle mine kræfter væk,« siger Roland, som også fortæller, at han har luret skuespiller Søren Malling. »Han sidder bare og venter på, at vi skal filme. Jeg har før tænkt, at det var da usympatisk, men det er professionelt. Jeg skal lære at skrue det professionelle på, for jeg har jo en drøm om at fortsætte i filmbranchen.«

 Hollywood forude

Heldigvis virker Rolands drøm realistisk. Forude venter i hvert fald de sidste optagelser til Hollywood-filmen The Coldest City, som er en spionfilm, der foregår i Berlin fem dage inden murens fald. Udover Roland, som er eneste dansker på rollelisten, medvirker også navne som Charlize Theron, John Goodman og James McAvoy. Roland håber, at der bliver mange flere Hollywood-roller i fremtiden. »Jeg har sat mig det mål, at jeg skal være James Bond-skurk. Og jeg kan godt fortælle dig en hemmelighed. Dem, der skriver James Bond, de var fandeme inde og se Under sandet i London. De kom og hilste på mig bagefter, og de roste mig helt vildt,« fortæller Roland. Han ved godt, at chancerne for sådan en rolle ikke er store, men det er vigtigt at drømme stort, mener han. Det er nemlig de store drømme, der driver værket. I første omgang er han dog bare glad for at være blevet tilbudt rollen i The Coldest City – også selvom det kræver mange flyveture frem og tilbage mellem København og Budapest, hvor filmen optages. Faktisk var det en af kollegaerne, Charlize Theron, der fik ham med på rollelisten. Hun havde set ham i Under sandet og havde derefter angiveligt erklæret, at den fyr ville hun arbejde sammen med. Sådan blev det, og derfor spiller Roland nu overfor nogle af de helt store stjerner i Hollywood. »Det er surrealistisk. Men det slår mig kun rigtigt, når jeg ligger alene i min seng og kan fordybe mig i tanken. Når jeg står midt i det, så bliver jeg nødt til at få det bedste ud af situationen, og så nytter det ikke, at jeg bliver star struck. Din frygt kan skærpe dig eller hæmme dig, men jeg har bare stået med frygten i øjnene så mange gange, at jeg finder krigeren frem.«