SEXBREVKASSE

ons, 17 jan 2018

Skærebrættet er knivens bedste ven

Den bedste træsort at lave et skærebræt af er eg.

Skærebrættet er et højst undervurderet redskab i et køkken. Faktisk tror de fleste, at det blot er et underlag, og at det er ligegyldigt, hvorvidt man anvender et plastik, sten- eller træ bræt. Endvidere ved de færreste, der anvender træbræt, at ikke alle træsorter er lige hensigtsmæssige til køkken. Faktisk ville jeg holde mig til én bestemt træsort.

Tidligere har jeg skrevet om, hvilke knive der er nødvendige i et køkken. Her har jeg skrevet om Yaxell knive, som du kan læse mere om her. Det er dog de færreste, der ved at skærebrættet er en vigtig kompagnon til kniven, og at det ikke er ligegyldigt, hvilket

underlag

du bruger til din kniv. Jeg har selv været en af de personer, som ikke vidste, hvordan jeg skulle navigere rundt junglen af forskellige skærebræt. På den baggrund valgte jeg at sætte mig ind i, hvilke skærebræt er det mest hensigtsmæssige, herunder hvilket materiale jeg skal bruge.   Derudover kan et skærebræt koste dig en halv arm, fordi det er designet på en speciel måde, i forskellige mønstre, eller lavet af et eksotisk materiale. Jeg derfor også se på, hvor jeg får mest for pengene uden at gå på kompromis med kvaliteten. På den baggrund kontaktede jeg Wood4food – et dansk firma, der producerer skærebræt, og som har researchet i materialevalg, sammensætning af et skærebræt osv.

Hvorfor er et godt skærebræt vigtig?

Et godt skærebræt er vigtigt, da du skal have et stabilt og komplimenterende underlag til din kniv. Det gør bl.a. at du kan arbejde hurtigere med kniven, og at du har et underlag, der ikke bevæger sig, når du arbejder på det. Det værste, som kan ske er, at det flytter sig, og at du skærer dig. Husk på, at en kniv skal være ultra skarp. Et godt trick er at tage en fugtig klud, og placere det under skærebrættet, da det holder det stabilt.

Hvilket materiale bør du bruge?

Hvis du vælger det forkerte materiale, kan din kniv tage skade, da et for hårdt underlag kan ødelægge knivens æg.

Sten

Jeg kan allerede afsløre, at du bør holde dig fra alle stentyper, da det beskadiger kniven. Det er et alt for hårdt underlag, og derfor ødelægger det knivens æg.

Plastik

En fordel ved (polyd) plastikskærebræt er, at du kan mishandle det og ikke tænke på vedligeholdelse. Dette materiale er dog ikke det mest hygiejniske, da der hurtigt kommer ridser i plastik, hvori bakterier kan sætte sig. Du kan selvfølgelig skolde dit skærebræt af med kogende vand, men der kan stadig være rest bakterier, og i øvrigt er det de færreste, der får gjort det, hver gang de bruger deres bræt. Endvidere synes jeg plastik er grimt.

Træ

Det bedste materiale er utvivlsomt træ. Det er er så hårdt, at du ikke får dybe ridser ligesom plastik, men det er så blødt, at din kniv ikke tager skade af det. Du skal sikre dig, at skærebrættet er lavet af endetræ, da denne del af træet er hårdt og mest hensigtsmæssig til skærebræt. Endvidere skal dit skærebræt være sammensat af stave, og ikke af et helt stykke træ. Baggrunden for dette er, at træ er et levende materiale og derfor stadig er i bevægelse efter det er skåret ud. Hvis skærebrættet er lavet af et stykke træ, så vil det flække meget hurtigt, da træ vrider og bevæger sig, når du vasker det.
None

None

Hvilken træsort bør du vælge?

Træ er ikke bare træ, da forskellige træsorter har forskellige egenskaber. F.eks. købte jeg et skærebræt i IKEA, der ikke overlevede mere end et par uger. Det flækkede og bøjede sig så meget, at det ikke stod stabilt. Selvom det kun kostede 100 kr., så bliver det dyrt i længden, når du ødelægger dem så hurtigt. Baggrunden for at det flækkede var, at det var lavet af bøg. Det er nok den træsort, der er mest skrøbelig over for vand. De træsorter, der bedst kan tåle vand er eg, ceder og teak. Ceder og teak er dog stadig ikke hensigtsmæssige til at lave skærebrætter af, da skærebrætter skal laves i stave. Problemet her er, at ceder og teak ikke er ligeså modtagelige overfor lim som eg. Stavene går dermed nemmere fra hinanden. Den bedste træsort er eg, da den har en fantastisk evne til at håndtere væske. Tænk over det, vikingerne byggede deres skibe af egetræ, og verden over bliver egetræsfade forsat brugt til vin- og spiritusproduktion. En af grundende hertil er, at det er ekstrem velegnet til våde miljøer. Endvidere er egetræ også det mest hygiejniske af de tre træsorter. Baggrunden for dette er, at egetræ naturligt indeholder en høj mængde garvesyre, hvilket er bakteriehæmmende. Endeligt så ældes egetræ pænt, og derfor forbliver eg pænt selvom det bliver brugt.  

Vedligeholdelse

Husk at behandle dine skærebræt ordentlig, da de i så fald vil holde i mange år. Du skal vaske det på begge sider med sæbe, også selvom du kun har brugt den ene side. Herefter tørrer du det af med et viskestykke, og lader det lufttørre. Du må aldrig behandle dit træ, f.eks. med bivoks, da du skærmer træets naturlige evner. Behandl det i stedet med rå linolie. Ofte går det under navnet koldpresset linolie, da det ikke indeholder terpentin. Andre linolier indeholder terpentin, og disse må du under ingen omstændigheder anvende. Jeg har selv købt koldpresset linolie fra Borup i Silvan.

Hvordan vælger du den rigtige størrelse skærebræt?

Personligt foretrækker jeg skærebræt i 3 forskellige størrelser. Et bræt på 50 x 30 x 3.4 cm med en saftrille, så du kan skære en stor steg ud, hvorfra saften samles i rillen. Denne kan du også vende om, også anvende når du skal i gang med et større projekt i køkkenet. Derudover ville jeg have et på 35x25x4 cm. eller 40x25x4 cm. til mindre projekter i køkkenet. Denne behøver ikke en saftrille, men skal derimod være af solidt træ. Endeligt ville jeg have et på 30x20x4 cm. eller 25x20x2.5 cm. til de helt små projekter, som når man kun skal skære en citron over el. lignende. Jeg foretrækker mine skærebræt at være 4 cm. høje, da det står mere solidt. Dette er dog en smagssag.

Konklusion:

Køb dine skærebræt i egetræ. Det er det bedste du kan gøre. Endvidere så ville jeg købe mine i mærket Wood4Food, da det er virkelig god kvalitet og utrolig billigt. De forhandles i Kop&Kande, Bahne og www.wood4food.dk. Se alle priser og informationer på www.wood4food.dk Vejl. priser: Skærebræt

med ekstra dyb saftrille

50x30x3,4cm: 499,-

 

Model køkken 4 cm

30x20x4cm: 199,-

35x25x4cm: 299,-

40x25x4cm: 349,-

45x30x4cm: 399,-

50x30x4cm: 449,-

Model bord 2,5 cm 25x20x2,5cm: 99,- 30x20x2,5cm: 129,- 35x25x2,5cm: 149,- 30x20x2,5cm: 129,- (Til ophæng) Model håndtag 2,5 cm 45x25x2,5cm: 199,- Model rund 2,5 cm ø25: 99,- ø30:149,- ø35: 199,- ø40: 249,- ø45: 299,-