Simreretter er nemme at lave, og egner sig godt til nedfrysning.
Simreretter er nemme at lave, og egner sig godt til nedfrysning.

Spis som en konge under eksamenstiden

Det er ved at være eksamenstid igen, og det betyder at studerende, der ikke bor derhjemme kommer til at leve af rugbrødsmadder igennem hele læseferien og eksamensperioden. Dette kan du dog imødekomme på en nem måde. Det kræver alene fryseplads og en sjov madlavningsdag, hvor du laver mad til hele perioden.

Jeg har haft min andel af eksamener og læseferier, hvor jeg har overlevet på simpelt mad. Det har jeg ikke synes var særlig sjovt, da jeg alle dage har haft et madhjerte af kaliber. Jeg elsker at lave mad, men jeg elsker endnu mere at spise det, og jeg har alle dage sagt, at livet er for kort til at spise dårligt.

På den baggrund valgte jeg i løbet af min studietid at lave større portioner mad, der var egnet til at fryse ned, og herefter kunne jeg tage en portion op hver dag, således at jeg altid havde et lækkert måltid ved hånden til aftensmaden.

Hvilke typer retter egner sig godt

Generelt så egner simreretter sig rigtig godt til at fryse ned og varme op igen. Alle ved nemlig, at en simreret smager bedre dagen efter. Derfor kan man jo selv gå på opdagelse, og finde ud af hvilke typer simreretter, du ønsker at spise under din eksamenstid.

Hvis du er i tvivl om hvilke gryder, der er særlig gode til at lave simreretter i, så kan du læse min artikel om Le Creuset her.

På vejen får du lige nogle bud på, hvilke retter jeg har lavet under eksamenstiden.

Du kan komme rigtig langt med en bolognese sauce, da den både kan bruges til spaghetti bolognese og lasagne. Hvis du laver en god stor gryde bolognese, så kan du dele halvdelen op i portioner, så du kun skal koge pasta når portionen tages op af fryseren. Den anden halvdel kan du bruge til lasagne, som bages færdig, og derefter fryses ned i portioner. Du kan også købe portions aluminiums bakker, som du kan lave lasagner i. Dette er dog dyrere end poser, og er dårligt for miljøet.

En anden god klassiker er Chili Con Carne. Jeg er vild med Spise Med Prices udgave.

Det gode ved at lave både Chili Con Carne og Bolognese er, at kød er billigere i indkøb, når du køber store mængder. Kødet er her den dyreste ingrediens.

boeuf-bourgignon (Amir) (600x360)

Andre gode retter er Boeuf Bourguignon eller Coq Au Vin. Den første ret kan laves på okseklump, som er en billig udskæring (køb en stor klump, og brug halvdelen i din chili con carne), og vinen behøver ikke være en dyr bourgogne vin, men kan sagtens være en madlavningsvin til 40 kr, og denne kan anvendes i begge retter. Coq Au Vin kan laves på en hel kylling, men jeg laver den ofte på lår og overlår, da disse er billige udskæringer.

Frugt-og-grønt

Det er vigtig med en masse grønsager, og derfor synes jeg supper er et rigtig fin alternativ til de ellers kødtunge retter. En af mine ynglings supper er hokkaido suppe. Andre suppeforslag

Har man lidt bedre tid under eksamenstiden så er indisk mad også en god mulighed. Indisk mad er oftest lavet på en grundsovs, og har du denne, så er det bare om at stege nogle grønsager på panden med krydderier evt. med lidt kylling og vupti, så har du forskellige retter indisk mad. Det kan derfor betale sig, at lave en kæmpe portion grundsovs, da denne tager lang tid at lave. Det andet tager ganske kort tid. Se den opskrift jeg bruger her.

Andre egnede retter er Gullasch, Osso bucco, millionbøf etc.

Hvor får jeg inspiration til madretterne

Helt overordnet så er Google din ven, og derfor er det nemmest at søge sig frem. Enten ved at søge på temaet, f.eks. simreretter, eller ved at søge på selve retten, f.eks. Spaghetti Bolognese.

Jeg kan dog anbefale nogle sider, som jeg selv bruger en del. Jeg er rigtig glad for Spise Med Price, Gastromand, Arla, Valdemarsro og Aarstiderne.

Hvordan gør du

For det første kræver det, at du har lidt fryseplads, da maden ikke kan holde sig i køleskabet igennem hele din eksamensperiode. Det kan derfor betale sig, at du har en så tom en fryser, som muligt.

Endvidere kræver det, at du sætter en dag af eller to aftener til at lave maden, afhængigt af hvor mange forskellige retter du laver. Grunden til dette er, at ingen person gider at spise den samme ret i en hel måned.

Nu er det bare at gå i gang med at have det sjovt i køkkenet og lave mad. Derefter laver du en portion i en tallerken, der passer til den mængde mad du spiser. Denne portion smider du i en frysepose, som du herefter vejer. Dermed ved du hvor mange gram du skal fylde i hver pose.

Konklusion

Jeg kan virkelig anbefale jer at tage brug af dette råd i eksamensperioder. Det giver nemlig rigtig meget, at man i løbet af eksamen får nogle gode og nærringsrige måltider mad, da det giver en god energi til at læse. Derudover vil det kræve endnu mindre af en, end at lave rugbrødsmadder, da man blot skal varme maden op igen. Det kan være, at man med enkelte retter skal koge lidt pasta eller ris, men dette kan heldigvis passe sig selv og kræver ikke ens kostbare tid.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*