En trancherkniv er et godt og anvendeligt redskab i et hvert køkken.
En trancherkniv er et godt og anvendeligt redskab i et hvert køkken.

Udvid dit basis knivsæt

Jeg har sagt det før, og jeg siger det glædeligt igen. Kniven er kokkens bedsteven. Det kan være et helvedes bøvl at lave mad, hvis man har en dårlig kniv. Faktisk kan det være rent tortur. F.eks. kan jeg huske da jeg fik vabler af at bruge en globalkniv, da jeg skulle lave en treretters menu hjemme hos en ven. Til gengæld kan det være noget så sjovt at lave mad når udstyret er i orden. Tidligere har jeg brugt Yaxell’s knive, og jeg må sige håndværket er i orden.

For 2 år siden skrev jeg en artikel om, hvilke knive man skal eje, når man skal have et basis kniv sæt – læs den her. Her lagde jeg vægt på, hvilke knive der er vigtige i et køkken, og hvad der er fundamentalt nødvendigt for at dække sit behov – med andre ord need to have. Denne artikel tager udgangspunkt i, hvilke knive du bør anskaffe dig, når du gerne vil udvide dit knivsæt – med andre ord nice to have.

Dit basis kniv sæt består af en urtekniv, kokkekniv og en brødkniv. Vil du udvide dit kniv sæt, så bør den næste i rækken være en helholdsvis filet- eller udbener kniv afhængig af om du spiser mest fisk eller kød. Den 6. kniv i rækken vil være en trancherkniv, da denne egner sig til at skære store stykker kød ud, f.eks. en hamburgerryg eller culotte, samt til at udskære sushi eller store grønsager og frugter såsom vandmeloner.

Kniv Yaxell (640x427)

Yaxell Filét Kniv 180 mm. Pris: 749.- kr.

Jeg elsker fisk, og det er noget så sundt for en. Jeg kan både lide fladfisk, fede fisk, såsom laks, men også hvide fisk, såsom torsk, kulmule. Derudover elsker jeg en god havtaske eller makrel. Oftest kræver fisk en god filét kniv med mindre man køber det i supermarkedet og alt er gjort klart for en. Hvis man derimod gerne vil have lidt bedre kvalitet og endda spare lidt penge, så køb fisken hel og fileter den selv.

Du kan godt erstatte din filetkniv med en lang urtekniv med et blad på ca. 150 – 180 mm, der allerede er en del af dit basissæt. En filetkniv gør dog livet meget nemmere i køkkenet, når man spiser meget fisk. I denne kniv fra Yaxell er der lidt flex i kniven, hvormed det er nemt at filitere en fladfisk eller runde fisk. Du kan bl.a. se med her, hvordan man gør.

Derudover er filetkniven fantastisk til at lave lakseskiver, når man køber en hel halvside røget laks. Jeg har for nyligt købt en halvside af røget hellefisk, som jeg selv skiveskar. Jeg fik lækre tynde skiver, og kniven gled igennem uden problemer. Dette uden jeg at få fiskens skæl med.

Endvidere skulle jeg den anden dag lave fiskefrikadeller, hvor jeg skulle skære min laks’ skæl af fileten, og dette gik virkelig nemt for sig. Kniven gled langs kødet, og intet laks gik til spilde. Til mine fiskefrikadeller lavede jeg en råkost salat, hvori jeg havde citrusfileter i, appelsin og grape. Hertil var filetkniven også et fantastisk redskab. Du kan se her hvordan du gør.

Kniv Udbener 1

Yaxell Tsuchimon Udbener Kniv 150 mm. Pris: 799.- kr.

Er du derimod mest til fjerkræ og kød, så bør du anskaffe dig en udbener kniv før du tilkøber en filet kniv. Jeg har fået udbeneren hjem fra Tsuchimon-serien, der er en knivserie med 3-lags stål. Jeg synes denne serie er utrolig pæn, her særligt udsmykningen i toppen af bladet. Denne serie er modsat Ran serien en lidt mere hårdfør serie, hvormed jeg foretrækker min udbener herfra, da den får lidt mere tæsk.

Udbener knivens form gør, at det er nemt at komme rundt om knogler og ben, hvormed man minimere kødspild. F.eks. gør en udbener kniv det utrolig nemt at udbene en kylling. Bevares dette kan også gøres med en kokkekniv – suppleret lidt af urtekniven, men det er bare nemmere med en udbener. Du kan se her, hvordan du udbener en kylling.

Derudover er det en god idé at købe de billige udskæringer af dit okse-, kalve- eller lammekød. Oftest er disse udskæringer på knogle, og har meget mere smag end f.eks. det ultrapopulære mørbrad stykke. Du kunne f.eks. købe en lammekølle, eller oksebov på ben, tværreb, oksebryst på ben. Her er en udbener virkelig god at have.

Jeg lavede selv en lammekølle, og tilberedte denne på ben. Baggrunden for dette er, at benet giver saft og kraft. Det er med til at holde på saften i kødet. Endvidere fungerer det som et varmelegeme, da knoglen også opvarmes og dermed tilbereder kødet indefra. Herefter udbenede jeg lammekøllen, og jeg prøvede først at gøre det med kokkekniven, men der var for meget kødspild. Herefter gav jeg udbeneren en tur, og det var meget nemmere at få knoglen ud.

kniv flæskesteg trancher (640x427)

Yaxell Ran Tranchér Kniv 255 mm. Pris: 1.299.- kr.

Har du allerede en filét og udbener kniv, så er den næste i rækken en tranchér kniv. Denne er fra Ran serien, som har 69 lag. Jeg synes den er så smuk denne kniv, da du kan se lagene på bladet. Transcher kniven er særlig velegnet til at skære steg ud, herunder culotte, flæskesteg m.v. Ser med her:

Jeg har været særlig glad for denne, da jeg elsker at lave store stykker kød i ovnen, og gerne på ben. Efter jeg har udbenet mit kød så bruger jeg min trancherkniv til at skiveskære. Det er et perfekt resultat hver gang, da kniven glider igennem kødet, som skar jeg i smør. Endvidere skær den fantastisk igennem en culotte, som har en meget sprød skal. Resultatet er flotte og tynde skiver steg.

Trancherkniven kan erstattes af en rigtig god brødkniv, men det kræver en god brødkniv. F.eks. vil en Yaxell Ran brødkniv kunne erstatte den, da denne kniv er tynd i bladet. Baggrunden for at den kan erstatte er, at din brødkniv er lang og bladet er ikke lige så høj som kokkekniven.

Derudover er den fantastisk, hvis du har en lille sushi kok gemt i maven. Det er meget nemmere at kontrollere dine udskæringer af fisk og sushi-ruller med denne kniv. Endvidere er den super til, hvis du f.eks. skære en melon ud.

Konklusion

Det er altid muligt at købe sig fattig i knive. Hold derfor for øje, hvad dit behov er. Du skal have grundsættet, som består af en urtekniv, kokkekniv og brødkniv. Vil du gerne udvide dit kniv sæt, så tænk på om du spiser mest kød eller fisk, og hvis du anskaffer begge dele, så er den næste i rækken en trancherkniv. Alle disse kan erstattes af dit grundsæt, men de gør livet lidt nemmere i køkkenet, også er der lidt mere lækkerhed over dit resultat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*