SEXBREVKASSE

tir, 20 dec 2016

Ung studerende og gæld?

Det er ikke kun studerende unge der gældsætter sig

Når man er i gang med studiet, er det ikke usædvanligt, at man optager et lån, så man kan få økonomien til at hænge sammen undervejs. Det er meget normalt, og noget en del studerende benytter sig af. På tidspunktet for optagelse af lånet tænker man måske ikke over, hvad gæld kan få af konsekvenser senere hen, men faktisk kan det betyde rigtig meget, om man har taget studielån, smslån, kviklån eller forbrugslån undervejs i studiet eller ej.

De sidste mange måneder har regeringen talt om, at studerende fremover ikke kan få SU til at tage en kandidatuddannelse. Det skal i stedet gøres det billigere for de studerende at låne penge, og derved give de studerende mulighed for at tjene flere penge ved siden af SU’en. På den måde vil man, medmindre man har velbetalt studiejob, være nødsaget til at låne penge, hvis man vil have sin kandidatuddannelse og ikke har mulighed for at få økonomisk støtte fra sine forældre. Men det er ikke kun studerende unge, der gældsætter sig – tal fra Experian viser, at godt 55.000 unge mellem 18-30 år står registreret i RKI, fordi de ikke kan betale deres gæld tilbage. Ofte skyldes det uhensigtsmæssig adfærd, som hurtige forbrugslån, online spil, eller bolig, der har mistet værdi. Hver femte unge mellem 18-30 år har desuden en gennemsnitlig gæld på 100.000 kr. Et beløb, der svinger i takt med alderen. Men hvad kan det få af konsekvenser for dig, når du har så stor en gæld?

Du får svært ved at låne til forbrugsgode og bolig

Har du en stor gæld med fra din studietid, kan du få svært ved at kommer videre med de ønsker og drømme, du har for fremtiden. Når du er færdig med studiet, vil du måske gerne investere i en bil, til at komme frem og tilbage på arbejdet. Du synes måske heller ikke, at det er så fedt at skulle bo på et lejet værelse et sted, hvor der også bor en masse unge. Vil du leje en lejlighed, kommer udgifter til et indskud, forudbetalt leje, flyttebil og nye møbler osv. hurtigt til at løbe op på mellem 30-40.000 kr. Går du derimod med tanker om at købe noget, skal du tage højde for, at du skal kunne betale 1-2.000 kr. af på studielånet om måneden – herudover skal du kunne betale af på boliglånet. Det kan hurtigt betyde, at du får sat dig selv alt for hårdt, hvis du da overhovedet må låne et beløb, der er stort nok til at kunne købe bolig for.

Gæld kan give stress og dårlig trivsel

Gæld kan mærkes som en byrde, der begrænser ens frihed og muligheder. Føler du at gælden er vokset dig over hovedet, kan det være en betydelig stressor, som kan medvirke til, at du udvikler stress eller værre – depression eller angst. Specielt når man er færdig med studiet og gerne vil finde et arbejde, kan gælden presse os til at tage et arbejde, som vi måske ikke har lyst til, eller den kan betyde, at gælden vokser, fordi vi ikke har råd til at betale af på den, mens vi går ledige. Det kan gøre gælden endnu større og endnu mere uoverskuelig.

Du kan ende i RKI

Der er flere unge end nogensinde før, der ender i RKI på grund af misligholdt gæld. Det har fatale konsekvenser, da det betyder, at du ikke kan låne penge i banken, kan få et kreditkort, kan have et mobilabonnement eller købe et fjernsyn på afbetaling. Først efter 5 år, eller når du har betalt din gæld, kan du blive slettet.

Hvad bør du gøre, hvis du er færdig med studiet og har gæld?

Efter dit stuie, har du året ud plus et år, før du skal begynde at betale af på dit studielån. Men før du finder et arbejde til en nogenlunde løn, kan der sagtens gå et år eller mere, inden du synes du er helt ovenpå økonomisk, til ligefrem at have penge i overskud til afbetaling. Det bedste du kan gøre er at få lagt et budget af en økonomisk rådgiver. På den måde kan du danne dig et overblik over din samlede gæld, hvor meget du skal afbetale om måneden, og hvad dit rådighedsbeløb skal være, før det er muligt. På den måde har du også et udgangspunkt for, hvad du som minimum skal have i løn, og hvor længe du har ”råd” til at vente på drømmejobbet. En rådgiver, hvad enten det er en fra banken eller en privat, kan desuden give dig råd om, hvordan du bør prioritere. Måske det er vigtigst at få betalt af på bankens dyre forbrugslån, i form af en kassekredit, først og udsætte tilbagebetalingen af studielånet, hvis du har svært ved at gøre begge dele. Det kan også være, at du rådes til at blive boende i et værelse det første års tid, da du dermed kan komme på fode økonomisk og eventuelt kan spare op, før du flytter videre. Uanset hvad, vil en rådgiver have et større overblik over din muligheder, og det alene kan hjælpe med at tage noget af den stress fra dine skuldre, du måske har over din gæld. (Artiklen er sponsoreret)