SAMFUND

tir, 18 apr 2017

Unge glemmer p-pillerne – og beskytter sig ikke

P-piller virker ved, at man tager en pille hver dag i tre uger og derefter holder en uges pause

Ni ud af ti skandinaviske p-pillebrugere har på et tidspunkt glemt at tage deres p-pille. Men kun tre ud af ti benytter sig af anden prævention som fx kondom, hvis det er sket. Det viser en ny skandinavisk undersøgelse blandt kvinder på ppiller.

Men hvis man glemmer bare én p-pille i en cyklus, er der rent faktisk risiko for at blive gravid, fortæller gynækolog Annemette Lykkebo. Og derfor er det altid vigtigt med ekstra beskyttelse. P-piller er den mest populære præventionsform blandt unge skandinaviske kvinder.1 Og de vælger primært p-piller, fordi de mindsker blødning, er nemme at tage og sikrer en regelmæssig menstruation, svarer de i en ny skandinavisk undersøgelse blandt p-pillebrugere.
None

None

P-piller virker ved, at man tager en pille hver dag i tre uger og derefter holder en uges pause, hvor man får sin menstruation. Men den daglige rutine kan være svær at huske. Ni ud af ti skandinaviske p-pillebrugere svarer nemlig, at de på et tidspunkt har glemt at tage deres p-pille. En ud af tre (30 %) danske unge kvinder svarer, at de glemmer at tage en p-pille ca. 1-2 gange i kvartalet. 1 ud af 5 (19 %)ppillebrugere svarer, at de glemmer 1-3 p-piller om måneden. LÆS OGSÅ "Hvornår virker p-pillerne?" Hvis man kommer til at glemme en p-pille, er det meget vigtigt, at man sørger for at beskytte sig på anden vis, hvis man gerne vil være sikker på at undgå graviditet, siger gynækolog Annemette Lykkebo:

”Det er vigtigt, at man husker sin p-pille hver dag. Hvis man glemmer bare en enkelt pille, er der risiko for at blivegravid. Det er derfor vigtigt, at man husker at bruge anden prævention, hvis man har sex i resten af perioden, fx kondom, indtil man igen begynder på en ny cyklus og en ny blisterpakke.”

Beskytter sig ikke

Men det er de færreste, der beskytter sig selv mod graviditet på anden vis eller undgår at have sex, hvis de har glemt en p-pille, viser undersøgelsen. Kun tre ud af ti (27 %) danske kvinder svarer, at de altid benytter sig af en anden præventionsform eller undlader at have samleje, hvis de har glemt en p-pille. En ud af tre (33 %) svarer, at de aldrig gør dette – af den primære årsag, atde tænker, risikoen er minimal for at blive gravid. Annemette Lykkebo anbefaler, at man taler med sin læge, hvis man er i tvivl om, hvilken prævention der passer til en.