MUSIK INTERVIEW & TRENDS

man, 28 jan 2019

Vrå Højskole gjorde klar til drømmestudiet

Katrine Estrup på 26 år og Alexander Hjorth Jespersen på 25 år har meget tilfælles.

Vejen ind på Fotografisk Kommunikation i København har ikke været let for hverken Katrine eller Alexander. Katrine måtte bruge tre forsøg, men gav aldrig op undervejs, og i september 2018 lykkedes det for dem begge at komme igennem nøglehullet

De er begge fra København, har været på Vrå Højskole og går nu i klasse sammen på Fotografisk Kommunikation på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
  • Det er helt klart mit drømmestudie. Jeg blev kun mere motiveret af at få afslag. Selvom det var skide hårdt at modtage dem, ville jeg ikke have været ventetiden foruden. Det har gjort mig endnu mere glad for at være her. Og jeg ville ønske, at der var flere, der havde det sådan. For mig er det et tegn på, at jeg er havnet det helt rigtige sted, siger Katrine.
For Alexander var situationen en lidt anden. Han kæmpede i fem år for at komme ind på fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, men skiftede strategi og kom ind på Fotografisk Kommunikation i København i første hug:
  • Jeg er vildt taknemmelig for, at jeg kom ind. Jeg har fotograferet intensivt siden 2011, og nu er jeg endelig i gang sammen med mine 18 andre klassekammerater.

Skribent og fotograf i Vrå

Katrine og Alexander har i årevis taget bunker af billeder, og de har knoklet hårdt, før de blev studieklar. Katrine har blandt andet gået på daghøjskole og været på fotografuddannelsen ”Next” – og begge har været på Vrå Højskole, hvor de arbejdede intensivt med fotografi:
  • Jeg tog på Vrå Højskole, fordi jeg gerne ville lære mere om analog fotografi, og jeg havde hørt, at der var et fedt mørkekammer. Det fik jeg bekræftet, fortæller Katrine, der udover at fotografere også prøvede kræfter med journalistik:
  • Jeg endte med at have tre semestre på fotojournalistik, hvor vi startede en lille redaktion, der hed ”Vråshington Post”. Det var den fedeste måde at udvikle sig på, arbejde under deadlines og ved at blive skubbet ud på dybt vand.
Alexander gik på Vrå Højskole i to semestre og koncentrerede sig om fotografi: - Jeg lærte en hel masse af min lærer Emil Schildt. På skolen fotograferede vi både digitalt og analogt, og derfor har jeg taget en masse kendskab til forskellige typer kameraer og optikker med til min nuværende uddannelse.

Venskaber og tro på sig selv

Ser man bort fra det faglige, så har både Katrine og Alexander også fået en personlig gevinst ud af deres højskolehold:
  • Jeg følte, at jeg mødte hele verden på Vrå Højskole! På et af mine semestre var vi elever med 25 forskellige nationaliteter. Jeg har derfor fået den bredeste gruppe af venner, jeg kunne ønske mig, siger Alexander.

Det samme gælder for Katrine, og hun supplerer:

  • Jeg fik RIGTIG meget ud af mit ophold, jeg udviklede mig meget personligt, jeg blev mere selvsikker. Vrå Højskole er min ’’grundsten’’, og uden mit ophold havde jeg ikke fået troen på mig selv og nået hertil, hvor jeg er i dag. Jeg har haft mange år efterfølgende på fotoskoler og fuldtidsarbejde, indtil jeg kom ind på min drømmeuddannelse. Men mit højskoleophold har været afgørende, fordi det gjorde mig mere selvsikker.

Og netop selvsikkerheden og troen på sig selv er ifølge Katrine og Alexander vigtigt, hvis man vil ind på drømmestudiet:

  • Kæmp for det. Man skal sgu ikke lade sig slå ud, hvis ikke man kommer ind første gang, siger Alexander, og Katrine supplerer:
  • Jeg går i klasse med nogle sindssygt dygtige fotografer, som har søgt ind på uddannelsen fem gange. Man skal ikke lade sig slå ud af et afslag. Man skal stille sig selv spørgsmålet ’’hvad kan jeg gøre bedre, og hvordan kan jeg blive bedre næste gang.’’

Om Vrå Højskole

Vrå Højskole er almendannende højskole med vægt på kreative fag. Den ligger i Nordjylland, og et semester på højskole tager 22 uger i foråret og 18 uger i efteråret. Flere vælger at tage et år i Vrå. Mange bruger højskolen til at blive klar til en videregående uddannelse. Du kan vælge fag som kunst, keramik, foto, medie, fashion, musik, elektronisk musik, podcast, event-maker, skriveværksted, litteratur og meget mere.

Om fotografisk kommunikation

Fotografisk Kommunikation er en 3-årig uddannelse med 4 måneders praktik. Uddannelsen ligger i København, og du skal have en studentereksamen og bestå en optagelsesprøve for at komme ind. På uddannelsen lærer du at tage billeder til reklamer og anden kommunikation. Du arbejder blandt andet med fotografi og filmiske virkemidler, og du lærer kreativ idé- og konceptudvikling.