STUDIELIV

tor, 01 sep 2016

Det er dejligt at have nogen at tale med

Man kan få det svært og få psykiske problemer af mange ting.

16-årige Ronnie har en depression og har gjort skade på sig selv. Men hos headspace har hun fået hjælp til at tale om, hvordan hun har det. Det kan nemlig være svært at fortælle – selv til sine forældre og gode venner.

Sidste forår begyndte 16-årige Ronnie pludselig at føle sig ked af det. Men hun vidste ikke hvorfor, hun følte sig bare ked af det. Og det var svært at tale med vennerne og hendes familie. Ronnie 16 år

»Mine venner vidste ikke, hvad de skulle gøre, og med min familie kom det bare for tæt på. Jeg følte ikke, at jeg havde nogen at snakke med,«

fortæller hun.

Pårørende til psykisk syg

Det er ikke nyt for Ronnie at have psykisk sårbarhed inde på livet. Ronnies søster har de sidste fem år haft ADHD og autisme, der gør, at hun tit bliver sur og vred, eller der opstår konflikter. Det har taget hårdt på familien – også på Ronnie.

»Det har været rigtig hårdt og svært, at min søster ikke har haft det godt. Men jeg synes også, at jeg har lært rigtig meget om mig selv.«

For et par år siden begyndte hun at komme i ”Oprust”, der er et tilbud til unge, som er pårørende til en psykisk syg. Og det har gjort en forskel.

Rart at tale med andre unge

Indtil hun begyndte i Oprust, havde Ronnie sjældent venner med hjem fra skole på grund af sin søsters sygdom. Men med de venner, hun har fået hos Oprust, er det ikke noget problem, for de har prøvet at have nogle af de samme problemer inde på livet.

»Jeg fandt ud af, at jeg ikke var alene, at der var unge, der stod i den samme situation som mig. Og vi kunne give hinanden gode råd,«

siger Ronnie og tilføjer:

»Det var rigtig dejligt at have nogle på min egen alder at dele tingene med,«

fortæller hun.

Har selv fået det svært

Om det er søsterens sygdom, der har påvirket hende for meget, ved Ronnie ikke. Men faktum er, at hun for lidt over et år siden selv begyndte at få det skidt. Hun følte sig meget ked af det, men kunne ikke forklare hvorfor. Alt føltes bare forkert. Gennem Oprust hørte hun om et andet tilbud til unge, nemlig headspace. headspace findes i 10 byer over hele landet og giver gratis og anonym rådgivning til unge under 25 år.

Skar i sig selv

Da Ronnie begyndte hos headspace, bar hun rundt på en hemmelighed. Hun var begyndt at skade sig selv, uden der var nogen, der vidste det.

»Den rådgiver, jeg talte med hos headspace, var den første, der fik det at vide. Det var grænseoverskridende, men også virkelig lettende,«

fortæller Ronnie.

Ikke som en psykolog

Ronnie har også prøvet at gå til psykolog, men det er noget andet at gå hos headspace, fortæller hun.

»I headspace er der ikke noget, der bliver skrevet ned eller givet videre,«

fortæller hun.
Hos headspace kan man tale om både stort og småt. Der er ikke noget, der er for simpelt eller for alvorligt til, at man kan snakke om det med de frivillige hos headspace.

»Det er rigtig fedt, at man bare kan komme derind og snakke,«

siger Ronnie.
None

None

Tal med nogen, hvis du har det svært

Der er mange unge, der ligesom Ronnie har det svært i en periode af deres liv. Forskellige undersøgelser peger på, at op imod hver femte unge har mentale helbredsproblemer. Man kan få det svært og få psykiske problemer af mange ting. Alt lige fra kærestesorger og eksamensnerver til problemer i familien, overgreb eller mobning. Og det er vigtigt, at man taler om det, selv om det kan være svært. Hvis man som ung bærer rundt på en psykisk sårbarhed uden at få hjælp, kan det betyde, at man må droppe ud af studiet, at man kan få svært ved at være sammen med venner og familie eller måske ligefrem ender med at udvikle en psykisk sygdom. Ronnie opfordrer da også andre unge til at få hjælp, hvis de har det svært. Og headspace er et godt sted at tage hen. »Det kan være svært at tage derind, men det er dét værd, og jeg vil 100 procent anbefale det til andre,« siger hun.

FAKTA

Lidt om headspace headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen fra 12 til 25 år. headspace findes i byerne København, Odense, Helsingør, Horsens, Herning, Esbjerg, Rødovre, Roskilde, Billund og Aalborg. I headspace er ingen problemer for store eller små, alt foregår på de unges præmisser, og der er ingen ventetid. Du kan komme direkte fra gaden, og foruden de ti headspaces er det også muligt få rådgivning ved at chatte. Du kan læse meget mere på www.headspace.dk eller på https://www.facebook.com/HeadspaceDanmark