ARTIKLER

tor, 19 jan 2017

Aarhus er Europæisk kulturhovedstad i 2017

Hvert år bliver en europæisk by udnævnt til kulturhovedstad, som er et initiativ lanceret af EU’s ministerråd i 1985. Igennem årene har byer som Paris, Madrid, Amsterdam og Lissabon været udnævnt, men i år er det Aarhus’ tur til agere kulturhovedstad under temaet ”Let’s Rethink”

Tekst: Julie Schuster Lapp

Den officielle åbning af Aarhus Kulturhovedstad 2017 finder sted lørdag d. 21. januar, og planen er, at åbningen i to timer skal forvandle byens gader til et hav af varme, lys og mennesker, der bærer oplyste papirskibe, prydet med tegninger af håb og ønsker for fremtiden. Korsangere, musikere og andre af byens beboere vil nemlig bevæge sig gennem byen i et kæmpe optog med start ved Musikhuset i Aarhus kl. 19.00. Og har man ikke mulighed for at være i Aarhus og se optoget, live-transmitteres det hele på DR1 kl. 19.

Optoget slutter på havnen til et stort show, hvor sanselige billed- og filmsekvenser projiceret op på siloerne til lyden af sangerinderne Luna Ersahin og Eivör.

None

None

Aarhus kulturhovedstad åbningsrute: På kortet er ruten for optoget optegnet med en rød linje, med start ved Musikhuset Aarhus.

Det kan du opleve i 2017

I hele 2017 kan du opleve både større og mindre kulturelle arrangementer. Den officielle åbning på lørdag er det første af fire ”MEGA EVENTS”, som folkene bag kulturhovedstaden kalder dem.

Det næste store arrangement har titlen ”Røde Orm”, som er en udendørsforestilling med en medrivende fortælling fra Vikingetiden, og den har premiere d. 24. maj. Forestillingen er udarbejdet i et samarbejde mellem Det Kongelige Teater og Moesgaard Museum og bliver opført på museets græsbeklædte tag af et ensemble fra teatret.

Udover de fire ”MEGA EVENTS” er programmet også struktureret omkring 12 ”fuldmåne events”, som er arrangementer særligt skabt til en bestemt lejlighed, eller som bidrag til et allerede eksisterende arrangement, så som Silkeborg Ildfestregatta, som gentænker River Art samt kunst langs Gudenåen.

Desuden er der mere end 350 mindre projekter og festivaler på programmet som kunstudstillinger, happenings, musikoplevelser og scenekunst. Flere af arrangementerne kan endda opleves i flere dele af Midtjylland og altså ikke kun i Aarhus. Hele programmet kan ses HER.

Kulturel forandring

Forandring, innovation og udfordringer. Det er ord, de fleste af os har hørt mange gange de seneste par år, og det er præcis, hvad der har lagt inspiration til temaet til kulturhovedstaden; ”Let’s Rethink”.

Det er nemlig ikke kun et tema, men også en påmindelse om, at vi skal tænke og agere på smartere måder. Det er nysgerrighed, eksperimenter og mod, der danner grundlag for nye drømme, hvor både kulturliv, skoler, virksomheder, borgere og kreative ildsjæle sammen kan gentænke vores samfund, livet og hverdagen. Aarhus vil forsøge at tænke på nye løsninger på fælles udfordringer gennem kunst og kultur, der kan udfordre vores vaner.

Det er de tre bærende værdier demokrati, mangfoldighed og bæredygtighed, der skal gentænkes i 2017. Spørgsmålet lyder, ”Hvad nu hvis kunst og kultur kan være med til at ændre verden?”. Svaret søges gennem de syv undertemaer liveability, gastronomi, historie, natur, sport og leg, tro og generationer.