Når man er studerende og har gang i både studie, studiejob, sociale arrangementer, frivilligt arbejde og en hulens masse andet, er det ikke altid, at man får prioriteret sin søvn. Derudover kan dårlige medievaner, såsom at se fjernsyn og være på computeren lige før sengetid, skæve sengetider, ufornuftig kost og for meget alkohol, påvirke din søvn yderligere.
Det er måske en velkendt følelse, altid at gå rundt og være lidt småtræt og sløj, men der er råd herfor. For langt de fleste er det en god ide at få presset så meget aktivitet ind som muligt mellem studiet og fritidsjobbet, hvad enten det er af mødes med venner og bekendte, træne eller gå i byen. At sove længe og sove ud spilder ens tid.
Et ordsprog siger at;
”Du kan sove, når du bliver gammel”
. Heri ligger, at vi har mere energi som unge, og derfor bør udnytte alle de muligheder, vi får for at opleve en masse. Det er helt korrekt, men alligevel er søvnen enorm vigtig, for at vi kan fungere optimalt, kan huske det, vi lærer, og kan koncentrere os i timerne. Her er det både nødvendigt med rigelig søvn og en fornuftig kost, som dækker dit behov for vitaminer og mineraler.
Dit søvnbehov mindskes efter teenageårene, hvor du går fra at have brug for mellem 8 og 10 timers søvn, når du er mellem 14-17 år, til kun at have brug for mellem 7 og 9 timer fra 18 år og opefter. Dog skal denne søvn være effektiv søvn, og den får de færreste i hverdagene. Derudover betyder det faktum, at du har lange dage på studiet, hvor du skal koncentrere dig om at lære nyt og reflektere over det, du siger, at din hjerne er på overarbejde i forhold til, når du holder fri eller har et arbejde med mere rutineprægede opgaver. Det trætter at lære nyt, og det skal du tage højde for, hvis du vil give din krop og din hjerne de bedste betingelser.
Herunder finder du 3 råd til, hvordan du forbedrer din søvn, så du får mest muligt ud af studie og hverdag.
Ved du hvor meget søvn, du egentlig får?
Ved du egentlig, om du får nok søvn? Selvom vi går tidligt i seng, kan vi godt ligge og vende og dreje os, eller hvis vi er forældre, og
babyen ikke vil sove, så kan der gå tid med det om natten, som vi ikke nødvendigvis kan nå at indhente på andre tidspunkter. Det vil sige, at den tid, vi tror, at vi bruger på at sove, måske ikke er helt korrekt.
Forsøg at lave en måling henover en uge, hvor du skriver ned, hvor meget du egentlig får sovet på en gennemsnitlig og almindelig nat. En metode er at skrive ned, når du slukker lyset eller mobilen, og når du vågner om morgenen. Herfra kan du fraregne ca. 20 minutter, hvilket du normalt vil bruge på at falde i søvn. Du kan også anskaffe dig en søvnmåler, som gør det lidt nemmere. De fleste sportsarmbånd har efterhånden denne funktion. På
testmagasinet finder du en test af forskellige armbånd indenfor genren.
Efter en uge, hvor du måler din søvn, kan du finde ud af, om du ligger på et optimalt niveau, eller du har brug for at justere på dine søvnvaner. Armbåndet er et godt redskab, fordi det måler din reelle søvn og hvor lang tid, du befinder dig i de fem forskellige søvnfaser. Du kommer igennem flere cyklusser af 5 forskellige søvnfaser, men det er især 3. og 4. fase, som er særlig nødvendig at nå til, fordi det er her, din krop restituerer og opbygger sit immun system.
Prioritér dine sovetider
Aftal nogle faste sovetider med dig selv. Er du et B-menneske, er du måske tilbøjelig til at sidde længe oppe, da du føler dig mest frisk her, mens du om morgenen har brug for tid til at vågne. Du føler måske ikke, at du kan sove alt for tidligt, men det har ofte noget at gøre med, at du sover tilsvarende længere om morgenen, hvis du har muligheden for det. Forsøg at planlægge at gå i seng senest klokken 22 på hverdage og stå op efter 9 timer.
Det kan være svært til at starte med, men efterhånden vil kroppen vænne sig til det. Det betyder også, at du optimalt set skal holde disse tidspunkter i weekenderne, så du ikke kommer ud af din rytme. Som studerende, der har arrangementer og sociale events på sene tidspunkter, kan det være svært at passe sengetiderne, men hvis du alligevel prøver at stile mod det, når det er muligt, kommer du nemmere tilbage på sporet efter uregelmæssigheder.
Sørg for at gøre dig klar til søvnen
Det er ikke optimalt at gå direkte fra motionscentret til sengen. Der er alt for meget gang i din krop. Før du skal sove, skal du nemlig forberede kroppen på, at den skal sove. Det kan du gøre ved at drikke et glas varm mælk, da stoffer i mælken gør, at kroppen falder til ro. At købe dig et par gode ørebøffer eksempelvis fra
Prispresseren.dk, så du kan lytte til beroligende musik eller en søvndyssende podcast via mobilen.
Derimod skal du ikke udsætte dig selv for kunstige lys fra mobil, tablet og computer lige før, du skal sove, da det kan forstyrre signalerne til din krop. Lyset sætter en reaktion i gang i din krop, så den i stedet for at falde i søvn, vågner op. Så sluk fjernsynet og computeren en time før sengetid.
Du skal desuden ikke drikke kaffe, sodavand, alkohol og andet, der kan virke opkvikkende før sengetid.
(Artiklen er sponsoreret)