man, 08 aug 2016

Når gæld giver mening: Derfor skal du have et SU-lån

Selv hvis du ikke sidder økonomisk stramt i det, bør du optage et SU-lån
Som studerende har du mulighed for at optage et SU-lån. Dit SU-lån svarer i dag til cirka 3.000 kroner om måneden, hvis du i forvejen får udeboende SU på 5.900 kroner. Du får sikkert i forvejen SU-lånet, hvis du har brug for pengene til at få hverdagen til at hænge sammen.Men selv hvis du ikke sidder økonomisk stramt i det, bør du optage SU-lånet – renterne er nemlig for gode til ikke at benytte dig af!

1 % efter studiet

Mens du studerer, bliver dit studielån forrentet med 4 %. Det i forvejen er lavere end den rente, du betaler, hvis du eksempelvis optager lån i fast ejendom eller et kviklån online. Men efter studiet bliver det først rigtigt spændende. Her slipper du nemlig afsted med at betale blot 1 % i rente for dit SU-lån. 1 % er effektivt lavere end inflationen. Du får nærmest penge af staten for at låne dem. Du skal selvfølgeligt ikke bruge dit SU-lån på rent forbrug. I stedet for kan du bruge dine penge på:
  • At spare op til udbetalingen til en lejlighed efter studiet
  • Aktieinvestering
  • Eller afbetaling af anden og dyrere glæd
Især en investering i aktier for din SU kan give god mening. En investering i aktier vil over en længere årrække – med store udsving på de enkelte år – blive forrentet med ca. 7 %. Det er 6 % mere, end du betaler i rente. Er det over en årrække lykkes dig at låne 100.000 kroner af staten i SU-lån, får du således et afkast på 7.000 kroner om året mod at betale 1.000 kroner i renter. Og kan du lade pengene stå på din aktiekonto, kan du med renters rente se frem til, at dit afkast bare bliver større og større hvert år. Har du en kæreste på en videregående uddannelse, kan I begge to låne penge af staten til udbetalingen af den lejlighed, I gerne vil købe sammen efter studiet – der er mange muligheder. Nye regler fra 2015 betyder, at du skal lægge 5 % af købet af fast ejendom i kontanter. Har du dem ikke, er SU-lånet en nem, og billig måde at få fat i dem på. Læs mere om dette på Foraeldrekoeb-Guide.dk. Du kan også bare bruge pengene til at mindske behovet for at arbejde ved siden af studiet – og således dedikere mere tid til bøger, undervisere og studiekammerater i den periode af dit liv, du har mest brug for det.

Betal dyr gæld af

Den bedste investering du kan lave i livet er uddannelse. Den næstbedste er i at betale dyr gæld af. Med et billigt SU-lån til 1-4 % i rente, har du mulighed for at banke gæld til fx mobilselskaber, kviklånsudbydere og andre kreditfaciliteter ned. Du omlægger således din gæld, men betaler en enkelt procent i rente i stedet for de 5-20 %, du lige nu betaler. (Artiklen er sponsoreret)