ons, 22 maj 2019

Sådan får du styr på økonomien, når du er på SU

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med virksomheden AnnaFinans. Det betyder, at artiklen kan indeholde betalte links.  De er de færreste studerende, der har råd til at smide om sig med pengene. Faktisk lever mange studerende med et stramt budget og en konto, der ofte går i minus. Sådan behøver det dog ikke være. Hvis du bruger lidt tid på at få styr på økonomien, kan du nemlig være en af dem, der også har penge tilbage på kontoen i slutningen af måneden. 

Hvad bruger du dine penge på?

Hvis du vil have styr på økonomien, så skal du først og fremmest have styr på, hvad du bruger dine penge på. Det kan du gøre ved i en periode at skrive alt ned, som du køber. På den måde kan du se, hvor dine penge bil blive brugt. Når perioden er slut, kan du opgøre hvor mange penge, du har brugt på mad, tøj, restaurantbesøg og lignende. Du vil måske blive overrasket over, hvad du bruger dine penge på. Når du har holdt øje med, hvad du bruger pengene på, kan du vurdere, om du vil bruge dine penge anderledes fremover. Du kan nemlig få mere luft i økonomien, hvis du får styr på, hvad du bruger dine penge på. 

Lav et budget

Det lyder måske kedeligt at lave et budget, men det er guld værd, hvis du vil have styr på pengene. Du laver et budget ved først at udregne, hvor mange indtægter du har hver måned efter skat. Du skal både indregne løn, SU og andre indtægter. Når du har gjort det, skal du udregne, hvor mange udgifter du har. Det er typisk husleje, forsikringer, telefon, internet, abonnementer og lignende. Derudover skal du udregne, hvor mange penge du bruger på mad, byture, tøj, medicin og lignende. Det er desuden vigtigt at huske et månedligt beløb til uforudsete udgifter, så du har råd til tandlægeregninger og lignende. 

Tag kun et lån, hvis det er nødvendigt

Som studerende kan det være fristende at låne penge til bøger, ferier og lignende. Et sidste råd herfra er, at du kun skal tage et lån, hvis det er nødvendigt. Derudover kan du sørge for at tage et billigt lån. Et af de billigste lån, du kan tage som studerende, er et SU-lån. Lånet har en meget lav rente, og så skal du først betale pengene tilbage, når du er færdig med at studere. Du bør selvfølgelig tænke dig om, før du låner, da det er sjovest at være gældfri. Hvis du har brug for et hurtigt lån, kan du desuden ofte tage et billigt eller gratis lån hos de store låneudbydere, hvis du betaler pengene tilbage i løbet af en måned. Hvis du vil vide mere, så klik her.