tor, 01 sep 2016

Sigøjnerkonge: »Klokkeren har et specielt sted i mit hjerte«

Kokkeren fra Notre Dame kan opleves på FredericiaTeater fra 14. oktober

Selvom Diluckshan Jeyaratnam først er færdig på musical-akademiet til næste sommer, kan man snart opleve ham i rollen som sigøjnernes overordnede, når Fredericia Teater midt i oktober slår dørene op for dets største musical-opsætning til dato, Klokkeren fra Notre Dame

Af Tinus Elsig

"Klokkeren fra Notre Dame"

hører vistnok til et af de mere dystre og alvorlige kapitler i Disneys kollektion af klassikere, der har præget mangt en barnefantasi verden over, men når Frederica Teater fra 14. oktober inviterer til den teknisk set mest avancerede forestilling i teatrets historie, bliver det med en forestilling, der er måske mere relevant end nogensinde før. Det mener 25-årige musical-akademist – og rolleindehaver – Diluckshan Jeyaratnam

"I de her tider er det vigtigt at fortælle historien om sigøjnerne, fordi de kan ses som flygtninge. Klokkeren fra Notre Dame er jo fantastisk smuk og eventyrlig, men den handler også om, hvordan tager vi imod andre mennesker, som skal finde et sted, hvor de kan være i fred,"

siger han med klar reference til den flygtningestrøm, der i dag kommer til Europa.

En kæmpe forestilling in the making

Diluckshan, der har Srilankanske forældre, har aldrig været med i en forestilling så stor og omfattende som den, der forberedes lige nu:

"Sidste år var jeg med i Shu-bi-dua., men det her er det største, jeg har været med til. Det er lige fra cast til scenografi og til tekniske effekter. Det her er bare stort,"

siger han om forestillingen, der startede de reelle prøver midt i august. Selv skal han spille rollen som den mystiske og autoritære sigøjnerkonge Clopin Trouillefou, og han glæder sig til at arbejde sig ind på karakteren:

"Jeg glæder mig vildt meget til at udforske den rolle, jeg har fået. Det kommer stille og roligt, når vi går i gang,"

siger han. 25-årige musical- akademist Diluckhan Jeyaratnam har tidligere spillet med i musicalen Cats, men fra 14. oktober kan han opleves som sigøjnerkonge på Fredericia Teater

Et stykke med stof til eftertanke

Selvom

Klokkeren fra Notre Dame

er en aldrende dame i teaterhistorien er den måske mere relevant end nogensinde, fortæller Diluckshan. Man har nemlig valgt i den nye opsætning, at inddrage flere af de dystre elementer, der giver forestillingen en større dybde og samfundsrelevans.

"Udover den fantastiske musik og historie, som har fyldt så meget i mit liv og i min egen barndom, så har gør det historien endnu stærkere at der sættes fokus på nogle svære problematikker. Det kan for eksempel være, hvor meget lyst kan fordærve et menneske. Altså ting, som alle kan relatere til deres eget liv,"

siger han og fortsætter:

"Derudover, synes jeg også godt, at man kan relatere forestillingen til den måde vi i dag i vores samfund tager imod flygtninge på. Det er nok noget, jeg er meget opmærksom på, fordi jeg selv ved, hvordan mine forældre havde det, da de kom til Danmark som flygtninge fra Sri Lanka, men der er altså bare nogle ligheder, der gør det spændende på en teaterscene,"

siger han og forklarer, hvorfor teatret netop er et godt sted at formidle svære samfundsproblematikker:

"For mig er det præcis det, som kultur kan. At man kan fortælle komplekse temaer og som kan få folk til at reflektere. Jeg håber, at forestillingen også kommer til at få folk til at tænke – selvfølgelig udover, at de også skal læne sig tilbage og nyde alt det smukke ved det,"

siger han.

»Jeg håber, at forestillingen også får folk til at tænke.«

Hvad fremtiden byder

Mens livet som skuespiller og musicalsanger svinger meget i mængden af arbejde, ved Diluckshan godt, hvad han skal lave, når han er færdig med sin uddannelse. Han skal nemlig spille Klokkeren fra Notre Dame på det kongelige teater. Han vil have en karrierer inden for den kreative kulturformidling, og gerne som skuespiller og sanger:

"Jeg brænder for at fortælle de her historier via musik, dans og sang, og jeg har masser af drømme for fremtiden, hvor jeg også gerne vil lave film,"

fortæller han.