ons, 25 okt 2017

Ryg alt fra culotte til en vaniljeis

Smoking Gun Sage GSM 700 Pro Pris: 1.598,57 kr. inkl. moms. (hos www.bronnum.dk)

Igennem de sidste mange år har køkkenindustrien taget mange typer udstyr, der før kun var tilgængelig i det professionelle køkken, og gjort det anvendelig for amatør kokken, og dermed til en fornuftig pris. Nu er det f.eks. blevet muligt at lave sit eget røgeri i hjemmet. En af de store spillere her er polyscience, der har gået sammen med stjernekokken Heston Blumenthal og lavet en Røgpistol.

En af forhandlerne af denne er Brønnum, der blev grundlagt i 1874 af Oluf Brønnum som Danmarks første specialforretning for køkken, porcelæn, serveringsartikler, glas og bestik. I dag er firmaet Danmarks ældste i branchen med næsten 140 års erfaring. De er forsat familieejet og er stadig en af Danmarks førende når det kommer til salg af køkkenudstyr. Jeg elsker at lege i et køkken, og denne interesse blev allerede vækket, da jeg gik i 7. klasse, hvor jeg havde hjemmekundskab. Jeg fandt hurtig ud af, at jeg havde evner i køkkenet udover det sædvanlige, og ville derfor gerne uddanne mig til kok. Jeg endte dog med at tage på gymnasiet i stedet, hvor jeg dog forsatte med at eksperimentere i køkkenet, og hvor mine evner forsat udviklede sig. Efter at jeg flyttede hjemmefra er det dog stukket helt af, og nu leger og eksperimenterer jeg i højere grad end før. De nyeste eksperimenter har involveret røg, og jeg har i den grad haft travlt.

Hvad kan man bruge en røgpistol til?

Det er nemlig kun ens fantasi, der sætter grænser for anvendelsen af røgpistolen. En af de første ting jeg valgte at ryge var en snickers bar, hvilket viste sig at være en øjenåbner. Jeg gjorde det alene af den grund, at ville prøve at ryge noget mærkeligt, som ingen andre kunne finde på at ryge. Det overraskende var, at røgen komplimenterer chokolade utrolig godt. Dermed åbner dette op for et væld af dessertmuligheder, lige fra chokoladekage, chokoladeganache til chokoladestykker, der anvendes som tilbehør på desserter. Eksperimenterne stoppede dog ikke her, da jeg også valgte at ryge en vaniljeis. Dette gjorde jeg ved, at lave min vaniljecreme, og da den var færdig, så blendede jeg den imens jeg tilførte røg. Jeg gav den los med røgen, og den fik vidst også rigeligt med røg. Jeg kan derfor anbefale jer at prøve jer frem. Resultatet var en succes. Den røget vaniljeis er ikke god til at spise ren, men derimod fantastisk som tilbehør til f.eks. pandekager med brændte figner, eller vafler med rabarbermarmelade. En af de mere klassiske anvendelsesmetoder er kød! Man kan ryge et væld af kød, og det giver en dejlig smag. Det er muligt at ryge kødet både inden og efter det er tilberedt. Hvis man gør det inden, så kan man ryge den af flere omgange, hvormed den kan få en meget tung røgsmag. Jeg har f.eks. røget en culotte, som fik en god og tung røgsmag uden den overdøvede kødsmagen. Jeg smed culotten i en 24 L. pose, som jeg fyldte op med røg. Herefter lod jeg kødet hvile. Dette gjorde jeg af 4 omgange, hvilket resulterede i en dejlig røgsmag. Jeg prøvede også at tilberede en culotte, hvor jeg røg kødet efterfølgende. Bemærk, at du kan kun nå at ryge den en enkelt gang, da kødet ellers bliver kold. Jeg skar kødet ud, og placerede det i et fad, som jeg efterfølgende trak madfilm over, hvorefter jeg fyldte fadet med røg. Det gav en utrolig delikat røgsmag. Dette er dog ikke det eneste kød man kan ryge. Der er masser af klassiske eksempler på røget kød herunder laks, makrel, bacon, ribben, bøf osv. F.eks. kan man ryge sit skært kød, inden man laver chili con carne, eller ryge en hel kylling inden den ryger i ovnen med citron og timian. Jeg prøvede også at ryge brød. Dette var dog lidt af en fiasko. Jeg prøvede at ryge selve dejen, men da brødet var færdigt smagte det desværre ikke af røg. Efter at det var tilberedt prøvede jeg at ryge det, hvilket havde et væsentlig bedre resultat. Det smagte faktisk ret godt. Bemærk, at man ikke behøver at stoppe her. Jeg har også røget mandler, som jeg har saltet. Efter at have saltet dem, og mandlerne havde kølet helt af, så kom jeg dem i en pose og fyldte det med røg. Du kan også ryge drinks, f.eks. en Margaritha, som i øvrigt smager fantastisk med tilsat røg. Fyld din cocktailshaker med røg og shake din drink.

Hvilke typer træ skal man bruge?

Røgflis til Røgpistol (4X 250 ml.)

Pris 198,75 kr. inkl. moms (hos www.bronnum.dk)

Da jeg fik udleveret røgpistolen fik jeg også udleveret en pakke røgflis med forskellige sorter af træ. Bemærk, at man skal anvende ren røgflis, og man kan ikke blot tage savsmuld nedefra værkstedet. De forskellige træsorter er anvendelig til forskellige typer mad.

Hickory

giver den klassiske røgsmag, som oftest bruges til BBQ, og dermed kød som f.eks. oksekød m.v. Denne røgsmag er ret tung. Hvis man skal have en lidt mere delikat røgsmag, så bør man anvende

Bøg

(beech) eller

Mesquite

, der går rigtig godt til fjerkræ og fisk. Til desserter bør man anvende Kirsebærtræ (cherry), da denne har en sødme i smagen, der komplimenterer f.eks. chokolade og vanilje. Der findes dog mange forskellige typer træ, herunder æble og Eg. Du kan også få træsorter tilsat whisky m.v., så det er bare om at gå i gang. Hurtigt finder man ud af, hvilke typer der går godt til hvad, og ellers kan man finde inspiration på nettet.

Funktionalitet & design

Det fantastiske ved røgpistolen er, at den er utrolig simpel opbygget og nem at anvende. Det er blot at samle den, og smide røgflisen i toppen, tænde maskinen og herefter sætte ild til træet. Hvis man ryger med et åben vindue, så kan man sagtens ryge indenfor uden at ens brandalarm går i gang. https://youtu.be/NVSsvDmkSLQ?t=6 Endvidere er designet gennemtænkt, således at det er nemt at gå til den og håndtere den ene mand. Derudover synes jeg den er rigtig flot. Den er endvidere nem at gøre ren, da man kan skille røgpistolens enkelte dele ad.

Konklusion

Jeg er helt vild med denne røgpistol. Den giver en et væld af madlavningsmuligheder, hvor fantasien kun sætter grænser for ens eksperimenter. Den går sig helt fantastisk til de klassiske typer kød, som oftest går godt til grillen. Derudover havde jeg succes med at ryge desserter, snacks og drinks. Jeg ved allerede hvad mit næste eksperiment skal være, en grønkålssalat. Hvis man gerne vil tage sine gastronomiske eksperimenter til det næste niveau, så er røgpistolen på ingen måde et tosset bud.