fre, 01 maj 2015

Sundhedskampagne vil knække tårnhøj nøddeafgift

Mads Lønnberg startede for to år siden sin butik Nøddebazaren, men det var en udfordring med de høje afgifter på nødder

”Knæk Afgiften” er titlen på en igangværende kampagne, som fire unge københavnere står bag. Flere bloggere har delt videoer, hvor de knækker nødder i kampen om et sundere afgiftssystem - du kan også give dit bidrag

Af: Maj Laden Nørgaard

Afgiften på sunde nødder er højere end sodavand og slik. Er det fair? Det mener fire unge mennesker bag sundhedskampagnen ”Knæk Afgiften” i hvert fald ikke. De har derfor startet kampagnen med hashtagget #knækafgiften, der er spredt som ringe i vandet. Flere videoer af privatpersoner og bloggere er delt og gået viralt på de sociale medier.

LÆS OGSÅ: "Videokampagne: Modig fyr afklæder sig i bussen for pige"

Mads Lønnberg er en af initiativtagerne bag ”Knæk Afgiften”. For to år siden startede han sin nøddebutik Nøddebazaren og har derfor godt kendskab til nøddeafgiftssystemet.

”Jeg har fundet ud af, at vi har nogle rigtige mærkelige og skæve fødevarerregler i Danmark. Det vil jeg gerne have lavet om på,” siger Mads Lønnberg i en video ”Opråb til fødevareminister Dan Jørgensen” på hjemmesiden knæk.dk.

Afgiften på nødder er højere end slik og sodavand. Blandt andet er beløbet 27,62 kroner per kilo mandler, mens beløbet er 24,61 kroner per kilo på lakrids og vingummi. Desuden er der ingen afgift på sodvand.

Personerne bag kampagnen mener, ud fra disse afgifter, at politikerne lægger op til, at danskerne skal spise usundt. Der er fokus på politikers egen selviscenesættelse mere end politikken, men befolkningens stemme har stadig en afgørende rolle, fortæller Mads Lønnberg.

”Hvis befolkningen råber op og er utilfredse, så gør politikerne noget ved det,” siger han.

Du kan få et overblik over afgiften på specifikke nødder i nedenstående oversigt:

None

None

Kilde: Skatteministeriet. Billede fra www.knæk.dk

Kampagnen kræver 50.000 underskrifter for at knække afgiften. På nuværende tidspunkt (1. maj 2015 er på 8.871 personer, der har knækket deres del af nødden. Vil du være med? Du kan skrive under og finde flere oplysninger om kampagnen her

Flere bloggere har opfordret folk til at knække nødden. Sundhedsblogger Caroline Thorsfelt, som er tilknyttet TJECKs Bloggerteam har ligeledes givet sit bidrag til ”Knæk Afgiften” med en sjov video. Den kan du se den på Carolines officielle Facebok-side for hendes blog.

Se Mads Lønnberg fortælle om sundhedskampagnen ”Knæk Afgiften” i videoen: