man, 02 mar 2015

Test af højttalere: Brugervenlighed og kvalitet får point

Bose Soundlink III er bedst i testen. Men må se sig slået af Ultimate Ears Boom, når det gælder om, hvor meget man får for pengene
TJECK Magazine har anmeldt fem trådløse, portable højtaler.

Anmeldt af: Amir Amirian

https://www.youtube.com/watch?v=pFymqpE_4hU&feature=youtu.be

Ultimate Ears Boom Pris: 1.590 kroner

Best til prisen Logitech laver mærket Ultimate Ears, som leverer god lyd. Højtaleren Boom er ingen undtagelse. Den er på størrelse med en halvliters øldåse, og den har en rigtig fin lyd, som er klar. Boom har en anelse for meget top, og der mangler en smule bund og mellemtoner. Det er dog forståeligt taget størrelsen i betragtning. Størrelsen er dog ikke en hindring på volumenfronten. Boom kan spille HØJT! Boom har et rigtig pænt design, og det er muligt at vælge mellem mange forskellige farver. Den har en god batterilevetid og kan både oplades med USB og almindeligt stik. Dermed er den ideel til at have med i en park eller på festival, da man kan oplade via bærbar USB-batteri. Slutteligt er den utrolig brugervenlig og intuitiv.

Bose Soundlink III

Pris: 2.400 kroner

None

None

Bedst i test Bose er kendt for at lave crème de la crème. Højtaleren har en fantastisk balance mellem bund og top. På den negative side, mangler jeg en smule bas. Dette er dog ikke ensbetydende med, at det står grelt til. For så vidt angår design, så har de ikke brugt særlig mange kræfter. Mest af alt minder den om en DAB-radio – den kedelige af slagsen. Størrelsesmæssigt passer beskrivelsen også fint herpå. Den er dog ikke grim, hvilket gør, at jeg forsat gerne vil have den stående i min stue. Højtaleren er nem at transportere rundt og har en god batterilevetid. Den oplades via almindeligt stik. Den er brugervenlig og intuitiv.

Argon MusicBox One

Pris: 999 kroner

None

None

Argon er Hi-Fi Klubbens eget mærke. Det er den billigste højtaler i flokken, og det taget i betragtning gør den det ganske glimrende. MusicBox One er en hidsig lille krabat. Den er meget bastung. Faktisk så meget, at lyden bliver forvrænget. Endvidere leverer den så meget bund, at den får mine ting på bordet til at rasle. Højtaleren mangler til gengæld en del top og mellemtoner. På afstand ser den rigtig pæn ud, men når man kommer tæt på, er der for mange billige plastikkomponenter. Den har fin batterilevetid og oplades via almindeligt strømstik. Det er muligt at oplade sin mobil via USB-indgangen i højtaleren. Højtaleren er let anvendelig.

Sony SRS-X7

Pris: 2.299 kroner

None

None

Med X7’eren har Sony skabt et godt produkt, men som desværre må se sig slået af dens kollegaer. Højtaleren har en fin lyd, men den er alt for bastung. Endvidere mangler den mellemtoner. Sony har valgt at fokusere på top og bund, men har helt set bort fra mellemtonerne. Det giver sig til udtryk på Hotel California. Derudover får højtaleren bordet til at vibrere under nummeret. X7’eren har et fint design og minder meget om en DAB-radio, men i den flotte ende. I udseendet er den neutral og anonym, dog uden at være kedelig. Foruden bluetooth og aux, kan man afspille via WIFI og Sonys egen teknologi, hvis man har andre Sony-produkter. Det er nemt at sætte op via WIFI, men det sparer lidt tid at bruge guiden, der medfølger.

Libratone Zipp WIFI/BT 4.0

Pris: 2.799 kroner

Libratone Zipp har et flot dansk design, og det er uden tvivl den højtaler i flokken, der har den bedste lyd. Der er en perfekt balance i lydbilledet, som står skarp. Jeg vover at kalde det Hi-Fi. Den kunne bruge en anelse mere top, men det handler om detaljer, som man nødvendigvis ikke fanger med det samme. Zipp fejler dog i stor grad på ét parameter, som jeg vægter meget højt. Brugervenlighed! Jeg har til dato ikke haft så meget besvær med teknologi. Jeg brugte utrolig lang tid på at få den til at virke. Og den efterfølgende brug var desværre heller ikke uden bøvl. Den er ret stor og har en god vægt, men det har været nødvendigt for den gode lyd. En utrolig god højtaler, som jeg fravælger på grund af manglende brugervenlighed.

Sådan gjorde vi:

Trådløse, portable højtalere er over de seneste år blevet væsentlig forbedret, så de i dag til en vis grad kan erstatte stereoanlægget. Det vigtige ved sådanne højtalere er, at de er nemme at transportere, har en god batterilevetid, er brugervenlige og sidst, men ikke mindst, har god lyd. Jeg har testet de fem højtalere ved at afspille seks forskellige numre på dem alle. Jeg tester først på “Close Your Eyes” af Run The Jewels og “Nightcall” af Kavinsky. Hip Hop og elektronisk musik er genrer, hvor bassen er utrolig vigtig, og derfor ødelægger højtalere uden bas musikoplevelsen. Samtidig kan en tung bas mudre lydbilledet og ødelægge nummeret. Verden over bruger man typisk The Eagles’ “Hotel California” og “Killing in the Name” fra Rage Against the Machine, når man vil lave PA lyd. Disse numre er så godt produceret, at de er perfekte at teste lyd på. En god måde at teste balancen af lydbilledet er at spille klassisk musik samt et støvet og underproduceret nummer. Baggrunden for dette er, at klassisk er meget delikat, mens støvet musik kan mudre meget hurtigt til. De sidste numre, jeg har valgt, er derfor det klassiske nummer Dance of the Sugar Plum af Pyotr Ilyich Tchaikovsky samt det støvede The White Stripes-nummer Icky Thump.