ARTIKLER

ons, 11 nov 2015

Drømmer du om at gøre iværksætteri til din levevej?

Spring ud i det! Det er aldrig for tidligt at blive iværksætter. (foto: Colourbox)

Det er bare med at komme i gang. At være sin egen chef er fantastisk og meningsfyldt og på samme tid benhårdt, frustrerende og usikkert. De to garvede iværksættere Casper Blom, der startede sin første virksomhed som 12-årig og har skrevet bogen ”Just f*cking do it!” om at tage springet som iværksætter, og Jonathan Løw, innovationsekspert og foredragsholder vil gerne give dig en nævefuld gode råd med på vejen

Start noget der giver mening for dig

Det nytter ikke kun at gå efter noget, du kan tjene penge på. Du kommer til at bruge rigtigt mange timer på din virksomhed, så du er nødt til at finde på noget, du virkelig brænder for og synes er sjovt at arbejde med. LÆS OGSÅ: "Gik fra håndører til millionomsætning"

Du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken

For at blive iværksætter skal du ikke nødvendigvis opfinde noget nyt, som verden aldrig har set før. Den innovative forretningsidé kan også være, at finde en ny måde at kombinere ting på, at tage et produkt og forbedre det eller gøre det billigere.

Bed om hjælp

Vær aldrig for stolt til at bede andre om hjælp. Måske er der iværksættere i din familie eller omgangskreds, du kan få sparring hos eller en underviser, der kan hjælpe med din forretningsplan. Mange uddannelsesinstitutioner og kommuner tilbyder ofte gratis hjælp og sparring til iværksættere. Undersøg de muligheder, du har omkring dig. Du får ikke hjælp, hvis ikke du spørger efter den.

Samarbejde rykker

Idéudvikling, forretningsplan, programmering af hjemmeside, økonomisk overblik. Kan du selv klare alle de ting? Måske mangler du hjælp til bare en enkelt ting, før du er klar til at springe ud som iværksætter. På sider som amino.dk og UngIværk på Facebook, kan du komme i kontakt med andre unge, der også drømmer om iværksætteri som levevej og har lige præcis de kompetencer, du søger.

Din uddannelse giver dig mere end bare faglig viden

Hvordan kan du udnytte skoletiden på den mest optimale måde? Tænk på, at dem du omgås, potentielt kan være fremtidige kunder i din forretning. Måske nogle af dine nære relationer kan være ambassadører for dit produkt? Det netværk du opbygger, mens du er under uddannelse kan ende med at blive afgørende for dig senere hen. Plej derfor dine relationer og få nok ud af dem, når det virkelig gælder.

Tro på dig selv

Hvis du ikke tror på dig selv og din idé, hvorfor skulle andre så gøre det? Du kan bygge din selvtillid op ved at få nye erfaringer, kompetencer og mere viden. Deltage i events og workshops, kom ud og snakke med folk. Vær modig og skub dig selv.

Det er okay at fejle

I Danmark har vi tabuiseret det at fejle som iværksætter. Andre steder i verden anses det som en styrke, fordi man har tilegnet sig ny og uvurderlig viden. Du må lave alle de fejl du overhovedet vil, bare du aldrig laver den samme fejl to gange. Øv dig i at opfatte fejltagelser som vigtig læring frem for nederlag.

Spring ud i det!

Hvis du virkelig mener det, så kom i gang! Det er aldrig for tidligt at blive iværksætter.

Prøv, prøv og prøv igen

! Hvis ikke det lykkes i første hug, så skal du ikke miste modet. De mest succesrige iværksættere har alle oplevet nedture og skuffelser. Forvent at det bliver hårdt arbejde, men når det lykkes, er det det fedeste i verden. Læs mere om Jonathan Løw på www.listenlouder.dk og om Casper Blom på www.casperblom.dk.