ARTIKLER

tor, 30 nov 2017

Højskolerne i fortsat fremgang

Et højskoleophold er en god løsning hvis man vil afklares i forhold til uddannelse.(Shutterstock)

Sidste skoleår var godt 10.000 elever på et af højskolernes lange ophold. Det er en stigning på mere end 40 % over de sidste ti år. Det viser nye tal fra Kulturministeriet og Folkehøjskolernes Forening i Danmark.

Omtrent 10.000 elever var der i skoleåret 2016/17 på en af landets højskoler. Det er er fremgang på godt 40 % i forhold til tilsvarende tal for skoleåret 2006/07. Hvert år i den mellemliggende periode er antallet af elever steget. Den procentvise stigning sammenlignet med sidste år er på knap 2 % på de lange kurser. Det betyder fyldte højskoler mange steder i landet. Hos Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) er man ikke overrasket over udviklingen.

”De seneste års udvikling viser, at særligt de unge vælger højskoleophold til. Vi ved, at de vælger fællesskabet til, at de vælger højskolen, fordi man her ser dem som hele mennesker. Og vi ved også, at højskoleophold er en god løsning, når unge skal afklares i forhold til deres videre forløb i livet,”

lyder det fra Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark.
Gennem de seneste år har en række rapporter vist, at et højskoleophold kan have en positiv effekt på et videregående uddannelsesforløb. Studerende, som vælger at gå den direkte vej fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse, har faktisk markant højere risiko for frafald end studerende med et højskoleophold i ryggen. Højskoleopholdet snarere styrker den enkelte i sit uddannelsesforløb end forsinker det. Men ligeså vigtigt, et højskoleophold styrker de unge i deres selvforståelse og evne til at finde sig selv i fællesskabet. Program for 2018 ligger klart her