ARTIKLER

tir, 07 feb 2017

Holberg får en tur i vridemaskinen

På scenen ses blandt andre Andreas Jebro i titelrollen (Foto: Emilia Therese)

Provokatøren, teaterinstruktør Christian Lollike kaster sig over Holbergs arvesølv, når han fra 10. februar pudser nationalklenodiet Erasmus Montanus af på Aarhus Teater. Egentlig kunne han slet ikke døje Holbergs komedier, som han finder gammeldags og falden-på halen-agtige. Men i sin nyfortolkning erstatter han Holbergs hyggehumor med en satanisk-satirisk tone og oversætter den gamle digters ord om, hvorvidt jorden er flad eller rund til en nutidig diskussion om danskhed og Udkantsdanmark.

Det er Christian Lollike og satireforsker Dennis Meyhoff Brinks påstand at det danske samfund ikke bygger på kristne værdier, sådan som det i disse år fremføres af blandt andre regeringen og ledende politikere. Sammen har de to bearbejdet stykket.

”Vi spørger i stykket, om det er rigtigt, at vi bygger på kristne værdier, eller om vi har den her angst, fordi der kommer nogle med islam og med en tilsyneladende meget stærk sammenhængskraft, som får os til at gribe i den historiske værktøjskasse for at se, om vi har noget tilsvarende. Og så dukker kristendommen op.”

De fortsætter:

”Det er rigtigt, at vi ifølge grundloven har en folkekirke, men samfundsværdier som religionsfrihed, ytringsfrihed og lighed for loven er ikke kristne værdier, men værdier, der udspringer af oplysningstiden.”

Med disse udtalelser er der lagt op til både god gammel Holberg satire og moderne samfundskritik. På scenen ses blandt andre Andreas Jebro i titelrollen, Ole Thestrup, Lars Brygmann og Lotte Andersen. Erasmus Montanus er Aarhus Teaters første bidrag til Kulturhovedstadsåret 2017. Erasmus Montanus har premiere på Aarhus Teaters Store Scene 10. Februar og spiller frem til 11. marts.  Køb billetter her