Sponsoreret indhold
Du har sikkert hørt om strygestål før. Du har måske endda haft et, som fulgte med i et knivsæt. Den metalstang som sad i knivblokken, som du sjældent eller måske aldrig tog frem og brugte på dine køkkenknive. Du har sikkert set en kok bruge et, måske ikke i virkeligheden, men så på TV hvor de ivrigt tæsker en kniv ned over stangen, som om hastigheden i sig selv var et succes kriterie for et godt udført arbejde. Men hvad skal du egentlig stille op med den? Skærpe knivbladet? Imponere dine gæster? I køkkenkniv verden, er der et mudret billede af hvad et strygestål egentlig gør. Og det er en god grund til. Der er en del termer som florere om værktøjet der ser meget ens ud, men som har to ret forskellige funktioner. For at gøre det værre, så virker det til at mange producenter har svoret et løfte om hemmelighed og giver en meget diffus og vag beskrivelse af deres produkter. Så hvis du vil have mere klarhed er du velkommen til at fortsætte med at læse….
Terminologi.
Termen Stål referere traditionelt til en metal stang med længden af din forarm, som du kan stryge din kniv på for at genskabe noget af knivens skarphed. Læg mærke til at der står ”genskabe” fordi traditionelt set er et strygestål kun til at rette æggen op med og ikke til at slibe æggen med. Et strygestål fungere anderledes end et slibestål, som det retmæssigt burde kaldes af producenterne. Et strygestål retter simpelthen æggen af knivbladet op, hvorimod et slibestål fjerner metal for at skabe en helt ny æg. De opnår begge omtrent samme resultat, nemlig en skarpere kniv – men metoden er forskellig. Et strygestål er ikke destruktiv, hvorimod et slibestål er. At stryge kniven er en vedligeholdelsesopgave, som kan udføres ofte, hvorimod at slibe bør fortages så få gange så muligt. Du stryger en kniv indtil æggen er så slidt at du har behov for at slibe den. Og når den endelig skal slibes, så anbefales det at bruge rigtige slibesten, som giver et langt bedre resultat end et slibestål.
Hvad der er specielt forvirrende er at de ligner hinanden. En stang med et håndtag, som er designet til enten at rette æggen op med eller til at slibe kniven, og nogle gange begge dele på samme tid. For en dybere forståelse lad os tage et nærmere kig på knivbladet.
Som du sikkert kan forstille dig, er den skærende æg på en kniv, meget tynd. Det er en af hovedårsagerne til at den kan skære. Men det gør den også sårbar overfor stress som den ikke er designet til at modstå, som eksempelvis at hakke i kyllingeben, skære i en avocado sten, skrabe på et skærebræt. Alle disse opgaver vil medføre at den tynde og skrøbelige æg på kniven bøjer sig i mikroskopiske steder langs æggen. Den skarpe æg vil stadigvæk være der, men dele af æggen vil være bøjet ud til siderne, eller helt bøjet rundt så kniven slet ikke kan skære mere. Kniven vil nu føles sløv, men det er den slet ikke, og den behøver ikke at blive slebet. Det den har brug for, er at de steder på æggen som er midlertidig bøjet, bliver rettet op igen. Her kommer strygestålet ind…. Den skubber disse problem områder tilbage på plads. Hele vejen hen langs æggen. Hver gang du bruger den. Til sidst vil disse sektioner på æggen dog begynde at blive slidt, eller knække af, til et stadie hvor de ikke længere kan renoveres . Nu er det tid til at slibe kniven og slibe en ny æg frem på kniven med en slibesten.
Teoretisk kunne du stryge din kniv med en skruetrækker, så længe den er lavet af samme ståltype som din kniv, eller en ståltype der er mere hård. Eller du kunne bruge bagsiden af din porcelænstallerken. ( det er faktisk et smart trick, hvis du er ude hos venner som ikke har et godt stål) Men det som virker bedst er et keramisk strygestål. Det er hurtig, sikkert, og kræver minimal øvelse at bruge. Vi har testet de gængse typer og producenter på markedet. En specielt producent skiller sig ud fra de andre, ved at fremstille et strygestål som i modsætning til de andre har et patenteret design som modvirker at det går i stykker ved slag eller hvis man taber det på gulvet. Derudover er bruger de en keramik type som er ekstrem hård, som gør at det kan bruges på alle typer af knive, lige fra den billige nede fra supermarkedet til den meget dyre japanske kokkekniv. Cibumic har specialiseret sig i at lave kompromisløst køkkengrej hvor funktion og materialer har højeste prioritet. Det har resulteret i et strygestål som ikke gør meget væsen af sig når man lige ser på det. Men skjult i materialevalget og design ligger et strygestål som vi har testet til at være det bedste på markedet, og samtidig også i den lave ende af prisskalaen. Du kan se mere om strygestålet her.