ARTIKLER

tor, 14 jul 2022

Kendte musikere åbner op om traumer i ny podcast

Hitsangeren Johan Kolstrup er klar nye sange og 12 nye programmer til en podcast, hvor han selv og en række musikalske stjerner åbner op om ensomhed og traumer.

None

None

Johan Kolstrup er klar med en ny podcast og en række nye sange. Det sker efter, han har isoleret sig på et københavnsk hotel i flere uger. Nærmere bestemt på Zoku Copenhagen på Amager med udsigt ud over byens tage. Det er her, vi møder den langhårede Johan Kolstrup, der blev kendt for hits som

Motorcykelkapløb

og

Anna

, og nu har indrettet studie på hotelværelset. Med kontorstol, computer og akustisk guitar. For at reflektere over meningen med livet efter vintermørket og efter corona, der begge har rimet på ensomhed. Og for at have samtaler til podcasten og lave nye sange med de mange musikere, der har lagt vejen forbi. Det er navne som Tamra Rosanes, Geir Zahl (fra Kaizers Orchestra), Ida Gard, Emma Nicoline, Tim Schōu, Christian Juncker, Bryan Rice, Astrid Cordes (Shy Shy Shy) og Rosa Raye. Det var hårde sager, fortæller han fra sin side af kontorbordet. En af de medvirkende åbner for eksempel op for, hvad der skete, da han var indlagt med corona og var ved at dø. Johan Kolstrup siger: "Det var meget åbenhjertige samtaler. Man bliver ikke hashoman i årtier for sjov. Så har man en grov barndom med i bagagen. Og han er heldigvis kommet ud på den anden side. "En anden af dem, jeg talte med, fortalte, hvordan han som ti-årig blev sat af på vej hjem i bilen af sin mor, der blevet træt af sin søn.” Johan Kolstrup egentlig er uddannet biolog, men nu har lagt al 8 til 16-virksomhed bag sig for at hellige sig livet som kunstner.
None

None

Single i årevis

Hovedpersonen selv måtte da også selv fortælle sin egen historie og oplevelser af ensomhed. “Jeg har personligt haft følelsen af meningsløshed og været ensom på forskellige måder. Jeg har rejst meget rundt i verden. Boet alene i New York, London og Berlin. Og på den måde tilvalgt ensomheden, hvor man savner andres selskab, men der er også mere alvorlige sider af ensomheden,” siger sangeren fra Skive, der nu bor i København. Han smiler fredeligt, som om der kommet ro på hans tilværelse. “Jeg har en kæreste nu, men det er første gang i 15 år. Og det gik op for mig under en af de samtaler, jeg har haft på hotellet, hvor ensom jeg været. Der sagde jeg til mig selv: Åh, stakkels kammerat."

Han tænker sig om.

"For 15 år er længe. En ting er at møde nogle kvinder og have lidt party-party. Men når de er gået ud af døren, er man kun sig selv. Så har man ingen at dele livet med. Så begynder det, vi mænd kender. Man får en whisky om aftenen og en joint. Den klassiske ene-mand.” "For som single kommer man aldrig i nærheden af intimitet. Jeg har været fuldstændig alene. Det har sat min fortid i perspektiv." "En ting er at møde nogle kvinder og have lidt party-party. Men når de er gået ud af døren, er man kun sig selv. Så har man ingen at dele livet med. Så begynder det, vi mænd kender. Man får en whisky om aftenen og en joint. Den klassiske ene-mand. Misbrugeren."

Blev reddet af psykedelisk drik

Vejen ud af Johan Kolstrups depression, og dermed vejen til en kæreste, krævede en større indre rejse, end de fleste tør at tage. "Jeg reddede mig selv ud af ensomheden ved at tage på ayahuasca-trip,” siger han ud af det blå. Ayahuasca er en te, nogen kalder det medicin, med psykedelisk effekt. Den bliver primært drukket i Sydamerika, men der er også steder i Danmark, hvor man kan indtage det. Og hvordan ender man så der i sit liv, hvor man føler behov for bevidsthedsudvidende stoffer? Johan Kolstrups lillebror hedder Mattias og var forsanger i Dune, der hittede i Danmark. Hans kæreste er Drew Sycamore, der hitter i radioen og netop er blevet annonceret til at åbne Roskilde Festival på Orange Scene. De har talt meget sammen om, hvordan Johan Olsen kunne komme ud af sin grundlæggende ensomhed. Blandt andet anbefalede Drew Sycamore en bog af Eckhart Tolle, der er spirituel forfatter og psykolog. Og det sendte ham i retning af en større bevidsthed om, hvem vi er. En retning med meditation og vejrtrækningsøvelser. Og endelig teen, der blev anbefalet af en af hans venner. Folk fra Gedser til Skagen mødtes på en professionel klinik i Jylland, drak teen og fik talt ud om deres følelser og livshistorier. "Det er stærke sager. Og jeg fik også angstanfald. Men teen gjorde også, jeg åbnede min verden op. Og den har givet mig en dybde som menneske." "Og teen, kombineret med det jeg har læst, er årsagen til, at jeg sidder i hvidt i tøj i dag og har det godt,” griner Johan Kolstrup, inden vi forlader ham, og han gør klar til endnu en samtale.   Lyt til Podcasten - Sangskriver I Residens