ARTIKLER

man, 25 sep 2017

Fra Kongeskibet til militærpoliti-betjent i Adenbugten

Som militær politibetjent løser du opgaver til lands, til vands og i luften.

Der findes flere veje ind til militærpoliti-uddannelsen, og endnu flere muligheder når man er færdig. Sune på 21 fra Haderslev har taget vejen fra Kongeskibet Dannebrog til MP-uddannelsen – og det har han hørt for.

Stå op, tag på kontoret, sæt dig foran computeren i otte timer, tag hjem og gør det så igen. Kan du ikke forestille dig et kontorjob? Så skal du måske overveje at søge ind på militærpoliti-uddannelsen. Elsker du at være aktiv og har du et skarpt hoved kan du lige nu søge en af Forsvarets mest alsidige uddannelser, der kombinerer teori med praksis – og så er den et godt springbræt til en videre karriere. Som militær politibetjent løser du opgaver til lands, til vands og i luften, hvor den primære opgave er at støtte Forsvarets enheder med opretholdelse af lov og orden, blandt de danske soldater i Danmark og i udlandet. Militærpolitiet, eller i daglig tale ”MP”, er specialister i træning af udenlandske politi- og militærpolitienheder samt eskorte- og livvagtsopgaver.

De kiggede på mig, som havde de set et spøgelse

Sune er i gang med den sidste del af sin MP-uddannelse. Han har taget en ret så utraditionel vej til uddannelsen, da han har en baggrund som værnepligtig på Kongeskibet Dannebrog. Han er – så vidt han ved – den eneste der har taget den særegne vej. ”Da jeg fortalte om min baggrund, kiggede de andre på mig, som om de havde set et spøgelse. Det er jo også ret specielt. De andre har brugt deres værnepligt på at grave skyttehuller og skyde med skarpt, mens jeg har pudset messing og gået tur med de kongelige gravhunde. Det har de andre ikke ladet mig glemme en eneste dag, og jeg har været ’den kongelige hundelufter’ lige siden” fortæller Sune med et grin.

En uddannelse med forventninger og et stærkt fællesskab

På trods af de små drillerier understreger Sune, at han ikke har oplevet et lignende fælles- og kammeratskab andre steder. Det er især skabt af de forventninger, man har til hinanden: ”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi en dag bliver udsendt, og så skal man vide, at ens kollegaer altid er der for en. Vi forventer meget af hinanden, og det kan vi også roligt gøre”. Der er store forventninger fra kolleger og overordnede og ikke mindst egne forventninger. Hver dag skal man yde, hvad man kan fysisk på de mange forskellige øvelser, men man skal også være klar i hovedet til at rumme juridiske paragraffer og skrive rapporter.

Tilbage til havet

Sune er ikke i tvivl om, hvor han gerne vil hen efter endt uddannelse, han vil tilbage til vandet: ”Jeg har været glad for de mange forskellige kompetencer, jeg har tilegnet mig under uddannelsen. Jeg savner at sejle, men jeg kan heldigvis også være militærpolitibetjent på Forsvarets skibe. Jeg føler virkelig, at jeg har skudt papegøjen med den her uddannelse. Drømmescenariet er at komme med på nogle af de opgaver, som Forsvaret varetager Adenbugten”.

Der er frist for ansøgning til militærpoliti-uddannelsen d. 1. oktober 2017. 

Læs mere om uddannelsen på www.forsvaret.dk/militærpolitiet