ARTIKLER

tor, 26 apr 2018

Lady Bird viser på smuk vis en teenagers konflikter

 Lady Bird har premiere 26. april 2018.

 

None

None

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Lady Bird handler om pigen Christine ”Lady Bird” McPherson som bor i Sacramento i Californien med sin familie. Lady Bird er i gang med et teenageoprør imod sine forældre, skolen og systemet. Hun begynder på den kristne high school, hvor hendes opgør når nye højder, og hvor hun drømmer om at komme på college på østkysten hvor hun er fascineret af kulturen og mulighederne. Derhjemme har hun det ikke nemmere, da hendes mor hele tiden kritisere hende og hendes far får en depression da han mister sit arbejde. Lady Bird begynder dog at finde sig mere til rette på sin high scool, da hun kommer med i årets musical, hvor hun får nye venskaber som hurtigt udvikler sig.

Det er Greta Gerwig som både har instrueret og skrevet Lady Bird. Hun er selv vokset op i Sacramento som ung pige. Hun fik sit store gennembrud som skuespiller i Franches Ha fra 2012 og med Lady Bird slår hun virkeligt sit navn fast som debuterende instruktør og manusforfatter.

I Lady Bird har hun Saoirse Ronan til at spille Lady Bird, og Laurie Metcafl til at spille hendes mor.

Disse to skuespillere leverer præstationer som er vandvittigt stærke og samtidigt vildt sjove og rørende. Deres konflikter er vildt troværdige og afspejler smukt det forhold som kan være imellem teenagepige og mor.

Laurie Metcalf er især ekstremt rørende som moren der ikke kan finde ud af at kommunikere med sin datter og som desperat prøver at gøre det rigtige, samtidig med at hun knokler for at få det til at køre rundt.

Udover disse to stærke præstationer er der også et fantastisk supporting cast som også giver stærke præstationer. Dialogen i filmen er også vildt velskrevet og og den flyver smukt imellem skuespillerne.

Lady Bird blev nomineret til 5 oscars, bl.a. for bedste film, bedste instruktør, bedste manus, bedste kvindelige birolle og bedste kvindelige hovedrolle. Alle disse nomineringer er ganske velfortjent da filmen er en fin lille fortælling om livets op og nedture.

Alt i alt gør det at filmen er en seværdig rørende lille sag som er en vandvittig flot instruktør debut til Greta Gerwig og som er en vildt velspillet film fra alle skuespillerne.