ARTIKLER

søn, 21 maj 2017

Nikolaj Stokholm: 10 år som komiker

»Jeg har aldrig forstået folk, der starter til en sport og så ikke vil være professionelle.« (foto: Jens Thimm Valsted)

Nikolaj Stokholm var 17 år, da han første gang trådte op på comedy-scenen med bankende hjerte og – efter eget udsagn – nogle rimelig dårlige jokes. I år det ti år siden, og i dag tør Nikolaj godt kalde sig professionel komiker. Vi har talt med ham om vejen til en professionel karriere

Tekst: Marie Enevoldsen

Foto: Jens Thimm Valsted

BLÅ BOG

Navn: Nikolaj Stokholm Alder: 27 år Arbejde: Komiker, skuespiller og tv-vært Civilstand: Kæreste med 23-årige Isabella Jøhnke, som han blev gift med i november sidste år. Det havde været en lortedag. Tidligere på dagen var Nikolaj Stokholm kørt mod Jylland for at optræde til en oktoberfest. Men midt på de fynske landeveje ringede de fra festen og aflyste. Der var ikke dukket særlig mange gæster op, og Nikolaj skulle derfor ikke på scenen alligevel. Den dengang 18-årige komiker måtte nu vende sin mors gamle folkevogn og køre tilbage mod Sjælland – uden betaling. Heldigvis bød dagen på endnu en opgave. Samme aften skulle den unge komiker optræde i Nivå Golfklub, hvor en flok Polo-klædte mænd i alderen 60+ var samlet til en såkaldt Herre Te. »De er lige blevet færdige med middagen, og så kommer unge-unge mig på 18 år ind i min spraglede T-shirt og kan bare se, at det her, det går slet ikke. Jeg kan jo ikke underholde

dem

,« siger Nikolaj. Men underholde skulle han, og Nikolaj måtte derfor gå den tunge gang op på scenen. »Jeg snakkede om det, man nu engang kan som 18-årig. Men kort efter, at jeg er gået i gang, ryster to af mændene på hovedet og går ud for at ryge – og så er der én, der får ondt af mig. Han håndterer det helt forkert og siger, ”nej, den var ikke så god, prøv lige én til, én til”. Det var jo en frygtelig situation,« husker Nikolaj, som allerede efter ti minutter måtte forlade scenen. I dag kan han grine af minderne fra de tidlige år som komiker, men dengang var det hårdt. Alligevel betegner Nikolaj de tidlige jobs som en lærerig skole.

En trang til at underholde

Dengang i teenageårene var Nikolaj Stokholm en del af bookingbureauet Billigtgrin.dk. De bookede ham og andre unge komikere til en masse ”lortejobs”, som han selv kalder de første opgaver. Det var typisk privatfester, konfirmationer og den slags. »Men man tog, hvad man kunne få,« forklarer Nikolaj, som trods alt var meget glad for at få chancen: »Hele min barndom har jeg haft en trang til at underholde.« Som barn havde Nikolaj sine faste indlæg, når familien holdt fødselsdage og fester. Med jævne mellemrum, og ofte i udklædning, brillerede han med små, korte indslag, monologer og tryllekunster. »Jeg larmede ikke hele tiden, men måtte lige ud og optræde i fem minutter – og så var jeg væk igen for at forberede næste nummer til desserten,« fortæller Nikolaj.
None

None

 

»Jeg betegner mig selv som komiker – ikke kun som standupper. Standup er jo bare en gren på det træ, der hedder komik.« (Foto: Jens Thimm Valsted)

Den første optræden

I teenageårene voksede lysten til at underholde, og Nikolaj opdagede, at man kunne tjene penge som standup-komiker. Ligesom sine klassekammerater var han nemlig stor fan af Anders Matthesen, og da han hørte, at man kunne melde sig til open mic på Comedy Zoo, besluttede han at kaste sig ud i det. »Det var sådan dengang, at man meldte sig til efter først-til-mølle-princippet. Hver tirsdag mellem ni og ti kunne man ringe ind og melde sig til, men jeg kom aldrig igennem,« siger Nikolaj, som derfor måtte vente et halvt år, før det en dag lykkedes for ham. »Da jeg så endelig kom igennem, sagde de bare, ”Fint, du er på på mandag”. Det var hverdag for dem, men det var det jo ikke for mig, så jeg var ved at skide i bukserne,« husker han. Ikke desto mindre greb den unge komiker chancen, og den følgende mandag optrådte han med et sit første 5-minutters set. Da Nikolaj den dag forlod scenen, vidste han, at det var det her, han ville gå efter. »Men med ydmyghed. Jeg kom ikke og tænkte, nu skal jeg være millionær og kendt i morgen. Jeg tænkte, at jeg gerne ville føre det til noget. Jeg har aldrig forstået folk, der starter til en sport og så ikke vil være professionelle,« pointerer han.
None

None

»Dengang tjente jeg, hvad der svarer til en SU.« (Foto: Jens Thimm Valsted)

Tjente en SU

Efter den første optræden gik det nemmere med at få sceneplads, og Nikolaj optrådte jævnligt på blandt andet Comedy Zoo. »Jeg kom ligesom lidt ind i varmen, selvom jeg ikke var noget særligt talent. Som 17-årig er man jo ikke færdig som menneske. Man er lidt i panik og så samtidig at skulle finde sin standup-stil, det er fuldstændig vanvittigt. Men jeg var en flink fyr, og det betyder meget,« forklarer Nikolaj. Flere af de lidt ældre komikere tog sig af ham, og Nikolaj husker blandt andet, at Torben Chris inviterede ham til at varme op under en optræden på et gymnasie. Der gik dog et år, før der virkelig kom skred i tingene. Det skete, da Nikolaj deltog i programmet Comedy Fight Club på TV2 Zulu. »Det var 100 procent en karrierestarter. Det gjorde, at jeg fik standup-jobs, så jeg har kunnet leve af det lige siden. Dengang tjente jeg, hvad der svarer til en SU. Men jeg var jo ung, så det var meget normalt,« fortæller Nikolaj.

Bump på vejen

Desværre lurede en hård periode i horisonten. Efter et par år med en fin, fast indtægt, stod det pludselig stille i 2011. Stormen efter Nikolajs medvirken i Comedy Fight Club var redet af, og komikeren stod pludselig uden jobs. »Jeg følte, at jeg var blevet ligegyldig igen,« husker Nikolaj, som uden penge på lommen måtte flytte ind hos sin far. »Min mor blev ved med at sige, at jeg skulle tage et deltidsjob, men jeg tænkte fandeme nej. Hvis man vil kalde sig professionel komiker, skal man tjene sine penge på at lave komik. Jeg er træt af folk, der siger, at de fx er skuespillere, selvom de egentlig tjener til huslejen ved at arbejde i Netto,« forklarer han. Efter et halvt år med store frustrationer, vendte situationen langsomt. Også denne gang havde TV2 Zulu en finger med i spillet. Han blev nemlig inviteret til at deltage i Zulu Kvægræs, og selvom Nikolaj ikke var sikker på, at det var vejen frem, fik hans far overtalt ham til at være med.
None

None

NYT SHOW Til efteråret kan du opleve Nikolaj i sit første on-man show, Mit liv som Nikolaj Stokholm. Showet fortæller historien om komikerens liv og viser blandt andet hjemmevideoklip fra Nikolajs barndom. Du kan finde spilledatoer og købe billetter på www.nikolajstokholm.dk.

Første one-man show på vej

»Det var heldigt, for herefter gik det den rigtige vej igen,« fortæller Nikolaj, som siden 2011 har udvidet sit repertoire og både har arbejdet som tv-vært, skuespiller og fortsat som standup-komiker. »Jeg betegner mig selv som komiker – ikke kun som standupper. Standup er jo bare en gren på det træ, der hedder komik. Jeg vil også gerne lave andre ting, som folk kan grine af. Jeg har for eksempel en drøm om at lave komedieteater og nyfortolke gamle lystspil,« siger Nikolaj. Men allerførst venter premieren på hans show, Mit liv som Nikolaj Stokholm. Showet, der er komikerens første one man-show nogensinde, får premiere den 13. september og turnerer derefter i hele landet.