ARTIKLER

ons, 26 apr 2017

Ny dokumentarfilm viser Matthesen bag facaden

I snart fire år har filminstruktør Pernille Rose Grønkjær fulgt Anders Matthesen med et kamera. De mange hundrede timers optagelser er blevet til dokumentaren Den Anden Side – en film, der også viser bagsiden af livet som en af Danmarks største komikere.

Dokumentarfilmen Den Anden Side har dansk premiere den 27. april 2017

Tekst: Marie Enevoldsen

Efter at have fulgt Anders Matthesen med et kamera i et par år fik filminstruktør Pernille Rose Grønkjær et spændende telefonopkald. Anders havde fundet en kasse med gamle videobånd. Det var hans egne optagelser fra hverdag og ferier, og selvom han aldrig kunne drømme om at lade sin kæreste Cemille, familie eller venner se båndene igennem, måtte Pernille gerne.

I 2012 hyrede TV2 Pernille til at lave en bag om showet-dokumentar i forbindelse med komikerens nye standup-show, ”Anders”. Men Pernille ville gerne lave en større fortælling om Anders. Hun drømte om at lave en længere dokumentar, som gik helt ind i hovedet på komikeren.

»Jeg ville undersøge, hvorfor jeg bliver ved med at gå ind og se hans shows hver eneste gang – og prøve at finde ud af, hvad der foregår derinde i det hoved, som gør, at jeg ind imellem græder af grin,« fortæller hun.

Går tættere på en normalt

Anders Matthesen var med på idéen om en længere film, og  efter optagelserne til TV2-dokumentaren blev Pernille ved med at følge ham intenst.

»Ret hurtigt fik jeg en stor tillid til Pernille – både fordi jeg talte med hende og så det, hun ellers havde lavet, og fordi Pernille forklarede, at hun ikke var sensationsjournalist. Så jeg var hurtigt afvæbnet,« husker Anders.

Hen af vejen er de to kommet tæt på hinanden, og Pernille har også fået lov at følge Anders i privaten. Det ses i dokumentaren, som både bygger på Pernilles optagelser, på Anders’ skriblerier igennem årene som komiker og – ikke mindst – på de gamle hjemmevideobånd.

»Det er jo tættere på, end det plejer at være, men det er okay,« fastslår Matthesen, som i filmen gennemgår en slags livskrise i årene efter succesen med one-man showet ”Anders”.

Som filmens titel påpeger, viser Pernilles dokumentar netop også andet end blot de sjove sider af komikerens liv. Vi oplever ham kæmpe for at finde en ny indgangsvinkel til sit næste show, og vi møder ham som en mand, der stiller store krav og store spørgsmål til livet.

»Nogle dage har jeg da tænkt, pis mand, har vi været for åbne? For der kom nogle skift i energien i de år – men det er vildt interessant, at filmen har fået det med,« forklarer Anders og understreger, at en del af hans arbejdsproces netop går ud på at nedbryde det gamle, når han har afsluttet et show – og derefter starte helt fra bunden.

»Sådan var det også, da jeg lavede ”Anden på Coke”. Jeg var gået i stå og begyndte i stedet at lave sjove køleskabsmagneter af fimo-ler. Så sad jeg der i min lejlighed og tænkte, at nu starter jeg på det her i stedet – som et reelt arbejde. I en periode var jeg helt overbevist om, at det var det, jeg skulle,« fortæller Anders og griner:

»Det kan være virkelig frustrerende at vente på inspiration – især når alle de der unge komikere står og hopper ved siden af og laver et show om året.«

https://www.youtube.com/watch?v=MbmBhdztO-Q

Method-acting

Ifølge Pernille Rose Grønkjær har det i perioder været nervepirrende at følge komikerens proces, ikke mindst fordi hun har engageret sig fuldt ud – også på det personlige plan. Selv kalder hun det for method-acting.

»Det er min måde at lave film på, og min luksus er tid. Jeg skal forstå, hvordan det er at være Anders, så filmen bliver bedst mulig,« siger Pernille og uddyber:

»På en mærkelig måde er den her film et samarbejde. Hvis Anders ikke kunne genkende sig selv, var jeg ikke på ret kurs. Det handler ikke om at please ham – det har simpelthen noget at gøre med, at jeg vil fortælle det, som det er.«

Under optagelserne var Pernille derfor ikke blot fluen på væggen – og ved et tilfælde fik hun endda sat sit eget præg på Anders’ shows.

»Hvad, Pernille meget beskedent går udenom i filmen, er, at det jo var hende, der endte med at give os slutningen på Anders-showet,« fortæller Matthesen.

Han gør normalt en dyd ud af at søge råd og feedback hos alle omkring sig – lige fra sine kollegaer til den unge knægt, som han og kæresten Cemille har hyret til at hjælpe med praktiske gøremål i huset.

Af samme årsag søgte Anders hjælp fra alle i lokalet, da han og holdet bag Anders-showet ikke kunne finde en passende afslutningsreplik.

»Heldigvis gjorde Pernilles historiefortæller-gen, at hun havde en god idé. Og da vi så skulle lave det nye show, gjorde hun det fandeme igen!« fortæller Anders og griner.

Ifølge ham er Pernilles mission lykkedes, og han kan sagtens genkende sig selv i filmen.

Den Anden Side kan ses i biograferne fra den 27. april.