Vi skal vælge. Hver dag. Om vi vil have designerboksershorts eller hotpants på for eksempel. Den tredje december skal vi stemme om, hvordan vores samarbejde med de andre EU-lande skal se ud fremover. Komiker Huxi Bach fortæller, hvorfor det overhovedet er vigtigt at vælge.
Af Anne Kildegaard Hansen
Ak ja! Mediemøllen kører derudaf og politikerne taler om politiaftaler, handel på tværs af EU-landene og mange andre vigtige ting, som kan være svære at forholde sig til, hvis man selv sidder i sin sofa og er mest bekymret for, om man når at lave sine lektier til i morgen, eller om der er krise med kæresten.
Den 3. december skal vi danskere til folkeafstemning om, hvordan vi fremover ønsker at samarbejde med de andre EU-lande på områder som strafferet, familieret, politisamarbejde og handel over grænserne.
Man kan godt kalde Huxi Bach for en slags valgekspert. I denne tid varmer han op til sit nye one man show, VALG, og dermed er der dømt hjernegymnastik og motion for musklerne omkring munden, men der er alvor bag komikken.
»Det, folkestyret går ud på, er, at folket styrer. Og derfor skal man bruge sin ret og stemme, så man er med i hele det cirkus,« siger Huxi Bach, der godt kan forstå, hvis mange synes, at det der EU-halløj kan være lidt svært at forstå.
»Det kan virke irriterende, og det kræver måske også, at man skal sætte sig ind i 22 retsakter og retsforbehold og op og ned ad stolper. Og man skal høre på nogle politikere, der ikke rigtigt ved, hvad det er, vi skal stemme om, og som laver kampagner, der får det til at virke som om, at hvis man stemmer nej, så er man pædofil,« tilføjer han og understreger, at han også synes, det kan virke uoverskueligt.
Men man behøver ikke lytte så meget til politikerne, for man skal mest af alt lytte til sig selv, når man bare har sat sig en lille smule ind i sagerne, siger han. Og så er det ellers bare at sætte kurs mod stemmeboksen.
Se, hvad vi skal stemme om, og hvad et ja og et nej kommer til at betyde for dig og resten af Danmark på hjemmesiden: 3december.dk, som Justitsministeriet og Udenrigsministeriet står bag.
Temaet er produceret medstøtte fra Europanævnet.