ARTIKLER

ons, 25 okt 2017

Studerende hjælper tusindvis af fordrevne i Irak

Thamir Alyas har stiftet den irakiske organisation Humanity, som arbejder i en række af Mission Østs børne- og ungdomscentre i Irak.

Ung iraker brænder for at gøre en forskel i sit krigshærgede hjemland. Thamir Alyas

startede hjælpeorganisationen Humanity ved selv at køre ud med mad til yezidier på flugt.

 Af: Kim Wiesener, journalist

Da et par yezidi-landsbyer i det nordlige Irak blev angrebet af terrorister i 2007, følte den dengang 17-årige Thamir Alyas, at han måtte gøre noget for at hjælpe det etnisk-religiøse mindretal, han selv tilhører. Men hans far sagde til ham, at det bedste, han kunne gøre på det tidspunkt, var at uddanne sig. Thamir lyttede til sin fars råd og tog en universitetsgrad i sociologi.

Kørte mad til fordrevne yezidier

Men syv år senere i 2014 indtog terrorbevægelsen Islamisk Stat store dele af det nordlige Irak. De udsatte yezidierne for massakrer og tvang titusinder af dem til at flygte fra hus og hjem. Nu var Thamir Alyas ikke i tvivl:  Tiden var kommet til at yde en indsats. Så han fyldte sin bil med de mest basale ting som vand og brød og kørte op på Sinjarbjerget, som var blevet et midlertidigt hjem for tusinder af yezidier på flugt. Han delte vand og brød ud og kørte tilbage efter mere. Med disse første forsøg på at hjælpe forfulgte og udsatte mennesker i Nordirak lagde han grunden til det, der i løbet af få måneder skulle blive til organisationen Humanity.

Købte legetøj af egen lomme

I den dramatiske sommer 2014 blev Thamir også selv flygtning. Han måtte følge med sin familie ind i Tyrkiet, hvor mange andre yezidier havde søgt tilflugt. Her var han igen vidne til stor nød og forsøgte også her at gøre en forskel. Kort tid efter var han tilbage i Irak og satte sig for igen at hjælpe især børnene. ”Jeg så tusinder af børn, og jeg ønskede at gøre hvad som helst for, at de ikke skulle få det værre, end de allerede havde det. Jeg begyndte at købe legetøj til dem, først af egen lomme, og så begyndte jeg at få støtte fra forskellige mennesker, bl.a. venner fra universitetet,” husker Thamir Alyas. Børn elsker at stille spørgsmål til lærerne i Mission Østs børnecentre, hvor børnene får helt basale skolekundskaber.

Den danske forbindelse

I løbet af kort tid havde han – uden synderlig erfaring i at drive en organisation – registreret én under navnet Humanity, der betyder ’menneskehed’ på engelsk. Og i begyndelsen af 2015 fik han kontakt med den danske hjælpeorganisation Mission Øst, der netop var begyndt at arbejde i Irak igen som følge af den voldsomme humanitære krise i landet. De to organisationer blev samarbejdspartnere – med fokus på psykisk førstehjælp til børn – og det har de været lige siden.

Store ambitioner

Humanity er kommet langt siden sin ret spontane begyndelse og har i sin korte levetid allerede været med til at gøre en forskel for titusinder af irakere i nød. Selv om Thamir selv er yezidi, er det ikke kun sin egen befolkningsgruppe, han hjælper. Han understreger tværtimod, at Humanity ikke blot er et navn – det er hele menneskeheden, han er opsat på at gøre noget for. Han drømmer derfor om, at Humanity en dag kommer til at arbejde internationalt.

”Det er det hele værd, når jeg ser børnene smile. Deres smil motiverer mig og giver mig energi,”

siger han. Kim Wiesener er journalist og har været korrespondent til London og Moskva. I dag er han leder for kommunikationsafdelingen i Mission Øst. Mission Øst er en international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingsstøtte i Østeuropa og Asien. Vi hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst er grundlagt i Danmark og gennemfører projekter direkte eller sammen med lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea og Tadsjikistan. Mission Øst er støttet af Danida, de norske og tyske Udenrigsministerier samt EU og FN.