ARTIKLER

ons, 05 sep 2018

Tal med vennerne om økonomi, før prisen bliver for høj

Nem og digital adgang til lån og kreditter har gjort det svært at sige fra.
K

an du sige nej til cafébesøg, fredagsbar, shoppingture, festivaler, middage med vennerne?

Vores moderne forbrugssamfund kombineret med nem og digital adgang til lån og kreditter har gjort det svært at sige fra, når kontoen er tom. Men prisen er højere end kroner og ører, for dårlig økonomi fører også til trivselsmæssige smerter i form af fx søvnløshed, skam, dårligt helbred og konflikter med familie og venner. ”Det er et stort samfundsproblem, at så mange unge snubler i deres egen økonomi, inden de er fyldt 30 år. Pengeproblemer er ofte et tabu, men hvis man ikke længere har råd til fødselsdagsgaver, biografturen eller den næste fredagsbar, skal man melde det ærligt ud til vennerne – i stedet for at melde sig ud af vennekredsen og begynde at isolere sig socialt,” siger Anja Philip fra Forbrugerrådet Tænk. En helt ny online undersøgelse, som YouGov har gennemført for Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, viser, at lidt over hver tiende ’unge voksne’ mellem 18 og 30 år mener, at de ikke har specielt godt styr på økonomien – eller at deres økonomi ligefrem sejler. Online-undersøgelsen, der er foretaget blandt 603 unge fordelt over hele landet, viser desuden, at over halvdelen af de unge kender en eller flere unge, der ikke har styr på økonomien. Dårlig økonomi har en højmenneskelig pris i form af dårlig trivsel, søvnløshed, ondt i maven og konflikter med familie og venner. Og netop venner og den sociale omgangskreds betyder meget, når minus skal vendes til plus på kontoen. Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden søsætter derfor den 5. september en landsdækkene kampagne, ’Tal om din økonomi, før prisen bliver for høj.’ Kampagnen skal få de unge – både dem, der har ondt i økonomien, og dem, der har plus på kontoen – til at bryde tabuet, tale åbent om rod i privatøkonomien, hjælpe hinanden med at sige fra over for overforbrug og søge hjælp og rådgivning i tide. Se kampagnen og find gratis inspiration til at tage snakken om økonomi og information om gældsrådgivning på www.pluspåkontoen.dk

Penge forgår, venskaber består

Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden arbejder i partnerskabet ’Plus på kontoen,’ på at sikre økonomisk trivsel og forebygge gældsproblemer blandt 18-30-årige. Venner og bekendte er vigtige, når pengene skal bruges. Men det er formentlig en undervurderet faktor, hvor vigtig den sociale omgangskreds er, når pengene slipper op, og minus skal vendes til plus på kontoen. ”Unge, der ikke har nogen de kan drøfte økonomi med eller spørge til råds, har langt større risiko for at ende i betalingsproblemer end unge med et stærkt netværk. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi får brudt tabuet om dårlig økonomi og at flere tør fortælle, at de behøver hjælp. Ligesom det er uhyre vigtigt, at vi tør spørge ind til og tilbyde hjælp til mennesker omkring os, som vi oplever er kommet ud i økonomiske problemer, siger Gurli Martinussen, direktør TrygFonden.

https://youtu.be/iBrvbM8vA3M

Tankevækkende kortfilm

I anledning af kampagnen kan man finde inspiration til at tage hul på snakken på projektets hjemmeside, www.pluspåkontoen.dk. Der er gode råd til både unge med økonomiske problemer og unge, der vil hjælpe en ven med ondt i økonomien, samt til forældre, der gerne vil have en snak om økonomimed deres ’unge voksne’. Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden har valgt at gå nye veje for at skabe dialog mellem de unge med den tankevækkende kortfilm ’Venskabet’, som beskriver det svære problem, som mange unge står med. Her følger man to venner med fuld fart på med dertilhørende fester, bytyre og rejser, men venskabet kommer på en prøve, da den ene af de to venner uden forklaring trækker sig fra det sociale liv. Filmen er instrueret af Daniel Kragh-Jacobsen. Kampagnen løber frem til d. 30. september, og kortfilmen ”Venskabet” og de gratis samtaleguides kan findes på www.pluspåkontoen.dk og facebooksiden Plus på kontoen. I anledning af kampagnen bliver der desuden arrangeret en række events om unge og privatøkonomi på erhvervsskoler, produktionsskoler og VUC centre rundt omkring i landet. På kampagnens hjemmeside, www.pluspåkontoen.dk, kan unge og deres forældre og andre pårørende også finde information om gældsrådgivning til unge.

FAKTA

Spørgeundersøgelser blandt de unge 18-30-årige viser:
  • 20 procent svarede i 2017 ja til, at ”det passer helt” eller ”det passer nogenlunde”, at de ofte deltager i arrangementer med deres venner, selv om de ikke har råd (fx bytyre, cafébesøg mv.).
  • samtidigt var lidt færre unge bekymret over deres økonomi i 2017 end i 2015; 35 procent udtrykte høj eller moderat bekymring i 2015, mens antallet var faldet til 29 procent i 2017.
I kølvandet på de to ovennævnte undersøgelser gennemførte YouGov på vegne af Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden en mindre online-undersøgelse blandt 603 unge i juni 2018, der viste, at:
  • i alt 11 procent svarer ja til, at ”det hele sejler”, eller ”der er ikke specielt godt styr på økonomien.”
  • i alt 57 procent svarer ja til, at de kender mindst én eller en del, der ikke har styr på økonomien.