Freja Beha Erichsen er international topmodel med base i New York og med hele verden som sin arbejdsplads. Modelkarrieren tog for alvor fart, da hun havde færdiggjort 2.g., og gymnasiet blev sat på pause. Alligevel kan hun snart kalde sig student. De seneste tre år har hun nemlig via e-learning taget HF-enkeltfag for at få sin studentereksamen
Tekst: Christine Westergaard
Jetlag'et sidder stadig i kroppen på 29-årige Freja Beha Erichsen efter at være landet fra New York for mindre end to døgn siden. Hun er fløjet hjem for at gå til den sidste eksamen på VUC Lyngby på Nybrovej og har netop fået 12 i samfundsfag på B-niveau, hvor hun var oppe i 'Velfærdsstatens udfordringer'. De sidste 12 år har Freja Beha Erichsen lavet alt fra forsider til Vogue til modeshows for Prada og kampagner for Chanel.

Dansk stil i Cambodia
Karrieren som international topmodel tog dog hurtigt fart, og der skulle gå ti år, før Freja genoptog sine gymnasiale studier. I flere år var hun egentlig glad for en skolepause, men efterhånden følte hun, at det kunne være rart at blive udfordret. Hun havde også kastet sig over en del fritidslæsning - både hjemme og i de mange ventepauser på jobbet. Ved et tilfælde havde Frejas mor hørt om muligheden for at tage sin uddannelse over nettet som e-learning på VUC Lyngby, og der gik ikke længe, så tilmeldte Freja sig. De sidste tre år har hun taget de fag, hun manglede for at få sin studentereksamen, bl.a. dansk, engelsk og historie. Og studie og karriere har kunne kombineres på grund af den store fleksibilitet, der er ved e-learning. Al undervisning og alle opgaveafleveringer foregår online, og man skal kun forbi VUC Lyngby på Nybrovej, når man skal til eksamen. »Jeg har siddet alle mulige steder i verden og lavet lektier. Det er rart, at man kan tage det med sig. Jeg har skrevet dansk stil i Cambodia, og det er fantastisk, at alt, hvad du har brug for, det er på din computer. Det er ikke sværere end det.« Freja Beha Erichsen er langt fra ene om at se fordelen ved e-learning. De seneste fem år har VUC Lyngby oplevet en stigende interesse, og i dag er andelen af dem, der tager HF som e-learning 30 %. »Det er den store fleksibilitet, der gør e-learning attraktiv for så mange mennesker. Det kan både være kursister, der bo og arbejder i udlandet, men det gælder også dem, der har fuldtidsjob, men som samtidig ønsker at færdiggøre deres uddannelse for at kunne videreuddanne sig,« fortæller Anne G. Sørensen, rektor på VUC Lyngby.