ARTIKLER

søn, 10 sep 2017

Ungdomspolitik handler om meget mere end politik

Selvom vi kan være uenige, er tonen altid god i Venstres Ungdom.

Fællesskabet, sammenholdet og festerne er noget af det største og vigtigste i et ungdomsparti. Det hele handler, ifølge den 18-årige formand for Venstres Ungdom i Fredericia, Sidse Skaar, nemlig ikke kun om politik

 

Tekst: Louise Lykkebo

Foto: Sophie Baagø

Det var til den årlige generalforsamling i Venstres Ungdom (VU) i Fredericia, at Sidse Skaar for alvor blev budt ind i varmen i ungdomspartiet. Som forholdsvis nyt medlem troppede Sidse op uden kendskab til nogen i foreningen. Det var denne aften, der skulle være startskuddet til hendes aktivitet i ungdomspartiet. Hun blev nemlig allerede fra den aften af en del af bestyrelsen. Til at starte med var hun skeptisk og sagde pænt nej tak, da en af de andre medlemmer foreslog Sidse til bestyrelsen. »Men jeg endte med at sige ja, og det er den bedste beslutning, jeg har taget.« siger den nuværende formand for VU i Fredericia.
None

None

Alt handler ikke om politik

Selvom man måske skulle tro det, handler det hele faktisk ikke om politik i et ungdomsparti. Det er også ekstremt vigtigt, at fællesskabet og sammenholdet imellem medlemmerne spiller – og det gør den i Venstres Ungdom. De forskellige foreninger rundt i landet holder meget ofte arrangementer, fester, generalforsamlinger og oplæg for medlemmerne. Men det handler naturligvis også om politik. Enighed blandt medlemmerne står dog ikke øverst på listen over, hvordan det er i VU. Ofte debatteres der politik over en øl til de mange arrangementer i de forskellige foreninger. Uenigheden bidrager til relevante debatter, som alle har mulighed for at deltage i. »Selvom vi kan være uenige, er tonen altid god i VU.« siger Sidse, som ikke er bange for at udtrykke sin holdning. Hun nævner også, at hendes politiske forbillede er Venstre ministeren Inger Støjberg, som heller ikke er bleg for at sige lige præcis, hvad hun mener. »Hun er skarp, og man ved, hvad hun står for, og sådan er jeg nok også lidt selv.« påpeger Sidse. Personligt for Sidse drejer det hele sig heller ikke om politik. Selvom politik er en af hendes store interesser, bruger hun også tiden på at passe sine to heste. Derudover er hun bueskytte, hvilket hun også vier meget af sin tid til.
None

None

Medlemskab betyder indflydelse

Det bedste ved at være medlem i et ungdomsparti er, at man føler, at man bliver hørt. Især som aktivt medlem af foreningen i form af hendes formandspost, føler Sidse virkelig, at hun kan være med til at præge den politiske dagsorden. Til et møde på Christiansborg havde hun og de andre medlemmer muligheden for at snakke med Venstre politikere såsom Kristian Jensen. »Jeg snakkede med Kristian Jensen og forklarede ham nogle af de ting, jeg mener er vigtige for os unge.« På den måde har hun og de andre medlemmer muligheden for at udtrykke sine forslag og holdninger til nogen af dem, som sidder på magten. Hun mener, at det er bedre at være aktiv og engagere sig end at stå på sidelinjen og derved have mindre eller ingen indflydelse.
None

None

Formandens bedste oplevelse med VU var det årlige Landsstævne i september sidste år. »Essensen af VU er den weekend i september.« udtrykker hun og fortæller, at stemningen til landsstævnet var helt i top. Sidse ser dog også udfordringer ved posten som formand. Hun oplever, at det kan være vanskeligt at få en forholdsvis lille forening op at køre. Hun bruger meget af sin tid på at tage ud og besøge andre VU foreninger, deltage i arrangementer og snakke med eventuelle nye medlemmer. »Jeg skal være ansigtet udadtil for Fredericia, så det er vigtigt at komme ud og møde folk.« På den måde håber Sidse også på, at medlemmerne i de andre foreninger vil støtte op om den lokalforening, som hun kæmper for. Det er ansvaret og hele arbejdet i at bygge en forening op, som Sidse brænder for. »Man skal kæmpe for det, man vil.« foreslår formanden som det bedste råd til medlemmer landet over.

FAKTA OM VU

• Venstres Ungdom blev stiftet i 1908 •VU er det største ungdomsparti i Danmark •Der er lige over 3000 medlemmer af VU •Ungdomspartiets politiske ideologi er liberalismen •Bladet ”Liber” er ungdomspartiets eget medlemsblad