BILLIGT MÅLTID

tir, 15 maj 2018

Nikolai har valgt pendlerlivet

Nikolai må nogle gange meget tidligt op, for at være i skole til tiden.

 Har du fundet den helt rigtige uddannelse, men ligger den i den forkerte by? 23-årige Nikolai Rosler Jørgensen bor til dagligt i København, men læser journalistik på Syddansk Universitet i Odense. For ham blev løsningen at pendle over fem timer hver dag for at blive i hovedstaden.

Tekst af: Julie Schuster Lapp

Foto: privat

Mange studerende står uden tag over hovedet i den by, de studerer i, fordi efterspørgslen på studieboliger, kollegieværelser og lejligheder er stor. Mange bliver derfor tvunget ud i at bruge op til 1800 kr. på at pendle hver måned, men for Nikolai var det et aktivt tilvalg: »Da jeg blev optaget på uddannelsen, havde jeg lige fået lejlighed i København, så jeg besluttede mig for at prøve pendlerlivet af,« fortæller han. En ganske almindelig dag for Nikolai byder først på en bustur på 22 minutter fra hans lejlighed til Hovedbanegården. Derefter stiger han på et tog til Odense, og hvis han kommer med lyntoget, tager det ca. fem kvarter. Fra stationen i Odense venter endnu en bustur til universitetet, som betyder 25-35 minutter i en propfyldt morgenbus. »Jeg har selv valgt, at bruge så meget af min dag på at pendle. Til gengæld har jeg min kæreste, mine venner og min familie i nærheden, og det er vigtigt for mig.«

Socialt pendlerfællesskab

Selvom Nikolai er blevet ”én af pendlerne” på studiet, mærker han først til det, når skoledagen er slut. »Når de, der bor i Odense, tager ud og laver noget efter skole, er jeg nødt til at hoppe på toget hjem, hvis ikke det skal blive sen aften, før jeg er hjemme,« forklarer han. Men turen mellem København og Odense deler Nikolai med mange andre, for han er lagt fra den eneste, der har valgt at pendle. »Vi er nogle stykker, der pendler sammen om morgenen og eftermiddagen, og dem får man jo også et rigtig godt forhold til,« siger Nikolaj og fortæller, at det er uundgåeligt, når man bruger så mange timer af døgnet sammen.
None

None

Selvom der går meget tid med transport, er Nikolai meget glad for at bo i København.

At vælge til og fra

Når klokken er 16, og der er langt hjem, bliver det nødvendigt at vælge nogle aktiviteter i Odense fra. »Jeg kan desværre ikke være med hver gang, men det er okay. De andre ved godt, at sådan er det bare med os pendlere,« understreger Nikolai. Huslejen og det dyre pendlerkort skal betales hver måned, og derfor har Nikolai også et arbejde, som han passer ved siden af studiet. Det betyder, at han hver anden weekend skal være hjemme i København, hvilket af og til går ud over fester med studiekammeraterne. »Det er nok også meget sundt at holde alkoholniveauet lidt nede, « griner han, men fortæller at han alligevel godt kan få det til at hænge sammen i de fleste tilfælde.

Udnyt tiden

Nikolai har aftalt med sig selv, at han som minimum vil pendle de første to semestre af studiet. Alligevel har tanken om at hive teltpløkkerne op og flytte over på den anden side af Storebælt strejfet ham. »At flytte til Odense vil give mig fem ekstra timer i døgnet. Og selvom jeg har det godt med de andre på studiet, vil det gøre det nemmere at bo i nærheden af dem,« fortæller han. Rejsetiden hver dag er lang, men Nikolai udnytter altid sin tid på farten, og giver et godt råd til kommende pendlere: »Sørg for at udnytte tiden og bare læs, læs og læs. Så får du lynhurtigt tæsket pensum igennem, og det er en kæmpe fordel for os pendlere.«