BLOGGERTEAMET

ons, 13 jan 2016

Vinterhumøret gør danskerne trætte og asociale

35 pct. siger, at de har rejst til et varmt land i vintermånederne eller har planer om at gøre det.

Vinterens mørke og kulde har haft en negativ påvirkning på mere end fire ud af ti danskere. Det viser en ny undersøgelse fra Spies, som også peger på, at især kvinder lider under den grå himmel. Samtidig har hver tredje dansker taget konsekvensen af det triste vejr og har enten allerede rejst til udlandet eller har planer om at gøre det i vintermånederne. Og det kan være en fordel for velvære og samværet med ens nærmeste.

LÆS OGSÅ: "Her får du mest sommerferie for pengene" Hvis du i disse mørke og kolde måneder, føler dig lidt nedtrykt eller måske er mere træt end sædvanligt, så er du ikke den eneste. 43 procent af danskerne har nemlig oplevet at være i dårligere humør, fordi det var vinter, viser en ny undersøgelse fra Spies. Og for kvinderne gælder det hele 51 procent mod mændenes 37 procent. Og det dårligere humør påvirker ikke bare os selv, men også vores relationer til omverdenen. Knap hver femte dansker siger nemlig, at de har oplevet, at de bruger mindre tid med deres venner og familie i vintermånederne.

Lyset bringer energien tilbage

Selvom det er et velkendt faktum, at manglende lys kan påvirke vores humør, er det stadig en kamp for mange danskere hvert år at mønstre overskud: ”Morgenerne herhjemme er kolde og mørke. Og for mange af os har det ikke været helt nemt at starte hverdagen op igen efter julen, fordi vi måske føler os drænede for overskud eller energi,” siger Jan Vendelbo, administrerende direktør i Spies og uddyber: ”Meget forskning viser imidlertid, at lys tilfører energi til hjernen, som påvirker vores humør positivt. Hvis man er en af de mange, som påvirkes negativt af vintermånedernes klima, er det måske ikke så dumt igen at søge mod sydligere himmelstrøg for at lade batterierne op.” Kvalitetstid og energiboost er kodeordene for vinterrejser Det er dog ikke kun humøret, der lider. Sovehjerterne bliver nemlig tungere og dynerne mere tillokkende. Hele 52 procent af danskerne har nemlig også oplevet at have sværere ved at stå op om morgenen. Og hver tredje dansker har allerede taget konsekvensen af det danske vintervejr. Enten har de været på en rejse til varmere himmelstrøg, eller også har de planer om at gøre det. Og det er måske ikke så galt igen, hvis formålet er at styrke krop og sind: ”Det gode ved en ferie sydpå er, at din tid i solen har en langt større effekt på dit humør, fordi solenergien er mere koncentreret end herhjemme. Derudover er ferien en god mulighed for at få indhentet nogle af de ting, som man ikke har haft overskud til hjemme i Danmark,” siger Jan Vendelbo og forsætter: ”Ifølge vores undersøgelse er nærvær og det at få overskud nøgleord for de danskere, der rejser af sted i vintermånederne. For mere end hver tredje dansker handler det nemlig om at komme væk fra hverdagens travlhed eller få kvalitetstid med venner og familie. Og for hver tredje dansker handler det ganske enkelt om at få mere energi.” Faktaark Om undersøgelsen: Undersøgelsen er blevet til på baggrund af et spørgeskema, som er blevet sendt ud som en e-survey i perioden 15.-19. december 2015. Der er indsamlet svar fra 1.003 danskere, som er udvalgt repræsentativt i forhold til køn, alder, uddannelse og region. Efterfølgende er de sidste skævheder vægtet på plads på baggrund af køn og alder. Nøgleresultater Humøret:
  • 40 pct. siger, at de enten er helt enige eller enige i, at deres humør er dårligere i vintermånederne sammenlignet med resten af året. For mænd gælder det 37 pct., mens det for kvinder gælder for 44 pct.
  • 43 pct. siger, at de i høj grad eller i nogen grad har oplevet at være i dårligere humør, fordi det var vinter. For mænd gælder det for 37 pct., mens det for kvinder gælder for hele 51 pct.
  • 61. pct. har oplevet at holde sig mere inden døre, fordi det var vinter. For mænd gælder det for 56 pct., mens det for kvinder gælder for 67 pct.
  • 52 pct. har oplevet at have sværere ved at stå op om morgenen, fordi det var vinter. For mænd gælder det for 43 procent, mens det for kvinder gælder for 61 pct.
  • 17 pct. har oplevet at være mindre sammen med deres venner og familie. For mænd gælder det for 14 pct., mens det for kvinder gælder for 19 pct.
Planer om at rejse væk:
  • 35 pct. siger, at de har rejst til et varmt land i vintermånederne eller har planer om at gøre det. For mænd gælder det for 32 pct., mens det for kvinder gælder for 38 pct.
Grunde til at rejse væk:
  • 56 pct. af dem, der har rejst til et varmt land i vintermånederne eller har planer om at gøre det, gør det for at slappe af. 48 pct. gør det for at få ny energi. 38 pct. gør det for at være sammen med venner og/eller familie. 37 pct. gør det for at komme væk fra hverdagens travlhed.