BØGER

tir, 15 maj 2018

Puk Damsgårds bestseller bliver til ny storfilm

Anders W. Berthelsen, Niels Arden Oplev og Esben Smed. Foto: Thomas Sjørup

Niels Arden Oplev skal instruere, Anders Thomas Jensen har skrevet manuskriptet, og på rollelisten ses Esben Smed og Anders W. Berthelsen i hovedrollerne samt bl.a. Sofie Torp, Sara Hjort, Jens Jørn Spottag og Christine Gjellerup Koch i de øvrige bærende roller.

Nu kommer den dramatiske historie om den danske fotograf Daniel Rye, der blev holdt som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i over et år, som ny dansk storfilm. Det er Toolbox Film, der filmatiserer Puk Damsgårds anmelderroste bestseller "Ser du månen, Daniel," der bliver den første spillefilm overhovedet, som skildrer en gidselkidnapning foretaget af Islamisk Stat, og den kamp familien kæmper for at få Daniel hjem i live. "Ser du månen, Daniel" bliver et højspændt, følelsesladet gidsel- og familiedrama og får et budget på 41 mio. kr. Filmen optages over ti uger i perioden 1. oktober i år til 31. januar 2019 i Trollhättan i Sverige, Aarhus, Jordan og Canada og får forventet biografpremiere i Danmark 19. september 2019.
None

None

Niels Arden Oplev Niels Arden Oplev, manden bag bl.a. Mænd der hader kvinder, Drømmen, Kapgang og flere film og tv-serier i USA, vender nu tilbage til Danmark for at instruere "Ser du månen, Daniel", Anders Thomas Jensen, manden bag bl.a. manuskriptet til Susanne Biers Oscar-belønnede "Hævnen" samt de film han selv har instrueret som "Blinkende lygter", "Adams æbler" og senest "Mænd og høns", har skrevet manuskript til "Ser du månen, Daniel"

Over 100.000 solgte eksemplarer

Da Puk Damsgårds bog "Ser du månen, Daniel", baseret på kidnapningen af Daniel Rye, udkom i efteråret 2015, blev den en kæmpesucces med flotte anmeldelser og over 100.000 solgte eksemplarer. Få måneder efter modtog Puk Damsgård Danmarks fornemste journalistpris Cavling Prisen, bl.a. for bogen, og siden er den også blevet udgivet i bl.a. England, Japan, Italien, Holland, Sverige, Ungarn, Polen og Portugal. Daniel Rye rejser også rundt med et foredrag om sine oplevelser, som er set af over 70.000 indtil videre. Flere danske produktionsselskaber har udvist stor interesse for at sikre sig rettighederne til en filmatisering, og Puk Damsgård glæder sig over, at en film nu bliver en realitet. Hun udtaler: - Det er fantastisk, at historien får et liv - et nyt og andet liv - på lærredet. Jeg har fulgt processen fra sidelinjen, og jeg glæder mig meget til at se resultatet. Da jeg skrev på bogen, tænkte jeg tit, hvilken fremragende film Daniel og hans families historie kunne blive. Simpelthen fordi virkeligheden overgår fantasien.

For fortællingens hovedperson Daniel Rye bliver en film om hans oplevelser også en bevægende oplevelse.

- Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet der er sammensat omkring filmen vil behandle historien med dyb respekt og ydmyghed som den fortjener. Bogen, "Ser du månen, Daniel" er allerede nået langt ud. Med denne film kan historien nå et endnu bredere publikum. Det er jo et unikt indblik i en frygtelig virkelighed som det syriske folk lever med hver dag - blot set gennem en dansker, som vi rent faktisk kan identificere os med.
None

None

Niels Arden Oplev ser enormt frem til at skulle filmatisere ”Ser du månen, Daniel” som han har arbejdet på i flere år.

- Visionen er enkel: At bringe os så tæt som muligt på de intense hændelser og udfordringer som Daniel Rye og de mennesker omkring ham, der blev berørt af hans tilfangetagelse, gennemgik. Det er en fortælling med stor følelsesmæssig dybde og intense momenter af både sorg og glæde. En historie om intet mindre end liv og død, overlevelse og om at hele sit sind. En historie som kommer meget tæt på virkeligheden. Anders Thomas Jensen har skrevet et manuskript, hvor karakterne står lysende klart, hvor vi trækkes dybt ind i deres drama og hvor historien forfører os fremad som i den bedste thriller. Det er med både stor fortællelyst og respekt for det unikke materiale, at vi nu giver os i kast med at føre "Ser du månen, Daniel" frem til biografens mørke.

Handlingen

I "Ser du månen, Daniel"  fortælles den uforglemmelige og sindsoprivende historie om en af de mest spektakulære kidnapningssager i nyere tid. Hovedpersonen er den unge danske freelancefotograf Daniel Rye, der sad 398 dage som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien sammen med 23 andre udlændinge, bl.a. den amerikanske journalist James Foley, som siden blev henrettet foran hele verden. Vi følger livet i fangeskab og den stadigt mere desperate familie hjemme i Hedegård i Jylland. Gennem Daniels historie giver filmen et enestående indblik i, hvordan mennesker overlever tortur, skaber venskaber og bevarer håbet under ekstreme forhold. Og den skildrer, hvordan familien håndterer frygten for, at deres søn aldrig kommer hjem, og de nervepirrende løsesumsforhandlinger mellem den danske gidselforhandler Arthur og Islamisk Stat. Daniel Rye er indtil videre det sidste gidsel, der har forladt ISIS fangeskabet i live.

Esben Smed og Anders W. Berthelsen i spidsen for stærkt cast

None

None

Esben Smed Toolbox Film har scoret et topcast til de bærende roller i "Ser du månen, Danile". I den ene store hovedrolle som Daniel Rye er det lykkedes at sikre én af sin generations største talenter: Esben Smed. Efter hovedroller i DR1s tv-serie Bedrag, filmen Aminas Breve og den kommende biograffilm og TV2-serie Lykke-Per, står Esben Smed foran sit livs fysisk og mentale mest udfordrende rolle.
None

None

Anders W. Berthelsen I den anden hovedrolle som den danske gidselforhandler Arthur, der får en nøglerolle i at mægle mellem Daniels familie og ISIS, får Anders W. Berthelsen sin 6. rolle i en film af Niels Arden Oplev. Anders W. Berthelsen er også Executive Producer på filmen og har fulgt dens tilblivelse tæt, ligesom det var ham, som foreslog Toolbox Film at filmatisere bogen. I andre nøgleroller ses Jens Jørn Spottag og Christiane Gjellerup Koch som Daniels udsatte forældre, Sofie Torp som hans handlekraftige og temperamentsfulde storesøster Anita, Andrea Gadeberg som hans lillesøster Christina og Sarah Hjort som hans kæreste Signe.

Rollelisten:

•Daniel: Esben Smed •Arthur: Anders W. Berthelsen •Anita: Sofie Torp •Signe: Sara Hjort •Susanne: Christiane Gjellerup Koch •Kjeld: Jens Jørn Spottag •Christina: Andrea Gadeberg •Majeed: Ardalan Esmaili