BYLIV

tir, 05 jan 2016

”HUGLAND” – biografpremiere d. 18. Januar

Få dage før Lars H.U.G´s tre koncerter i København d. 22-23-24. januar, er der biografpremiere på ”HUGLAND”; en ny dokumentarfilm om Lars H.U.G. og tilblivelsen af hans første dansksprogede album i 22 år.

Målt i forhold til Lars H.U.G.’s status som én af dansk popmusiks allerstørste soloartister, har manden udgivet overraskende få album. Måske netop derfor er forventningerne også tilsvarende høje, når der endeligt er nyt på vej. Men én ting er forventningerne fra omverdenen, en anden er de forventninger H.U.G. stiller til sig selv og menneskerne omkring sig. Det har musikdokumentaristen Andreas Haaning Christiansen fået en indlevende fortælling ud af, efter at ha´ fulgt hovedpersonen i et års tid med over 100 timers efterfølgende optagelser til følge. LÆS OGSÅ: "Ti sekunders stilhed"
None

None

10 sekunders stilhed blev til 4 års kunstnerisk afsøgning

Da instruktøren Andreas Haaning Christiansen inviteres indenfor i Lars H.U.G.’s kunstneriske værksted, har comeback pladen ”10 sekunders stilhed” allerede været tre år undervejs. Men nu indledes den endelige slutspurt, som H.U.G. kalder den. Lars H.U.G. er kunstnerisk kompromisløs. Han er hård, dominerende og utålmodig. Filmkomponisten og H.U.G.’s musikalske makker Povl Kristian er hans diametrale modsætning. Povl er blød, filosoferende og rummelig. Studiet, hvori de indspiller, fungerer fx også som Povls private hjem. Men heldigvis for Povls rummelighed, for ellers ville det være svært at se, hvordan det altomsiggribende projektet nogensinde skal komme i mål. Og vejen er bestemt heller ikke let.
None

None

Reverse budget

Pladen blir til uden kontrakt med et pladeselskab - "I gamle dage fik man stoppet maden ned i halsen, nu skal man selv smøre den" udtaler H.U.G. Som konsekvens opererer han med det han kalder "reverse budget" en model hvor de medvirkende musikere betaler for at være med i arbejdet i kraft af deres arbejde. Ikke alle har helt forstået den model. Da der endelig indgås en aftale med Sony Music stiger presset på H.U.G. og de nærmeste for at bringe projektet i mål. Og H.U.G. udfordrer mix og produktion helt frem til deadline. ”Hugland” er et sjældent vindue ind til en kompromisløs kunstners skabelsesproces. H.U.G. er ekstremt eksperimenterende og afsøger alle muligheder, før han beslutter sig for det perfekte arrangement, der tåler offentlighedens ører. Og dét i sig selv gør Haaning Christiansens indlevende bag-facaden-film til lidt af et scoop. Med over 100 timers optagelser gennem et år, lå der en del klippearbejde forud for den endelige film.
None

None

Om Andreas Haaning Christiansen (1968)

Andreas Haaning Christiansens vej til ”Hugland” gik via tidligere Klichémedlem Jens Valo, om hvem han lavede musikdokumentaren ”No God Shadow House Burn” og i den forbindelse mødte Lars H.U.G. Han har desuden instrueret og produceret musikfilm om Magtens Korridorer og finske 22-Pistepirkko. Kommer tæt på, rå og uden filter – embeded dokumentarisk i studier og øveloklaer, begavet tilgang til materialet       “HUGLAND” er støttet af Filmværkstedet og lanceres med støtte fra Det danske filminstitut (DFI). “HUGLAND” vises i perioden 18-31. januar i : •København i Cinemaxx og Grand, Århus i Cinemaxx og Odense ligeledes i Cinemaxx