BYLIV

tir, 08 sep 2015

Jonatan Spang udfordrer sig selv og samfundet

’Jonatan Spangs Danmark’ har premiere 17. september på Bremen

Efter en stribe populære og dybt personlige comedyshows kravler Jonatan Spang op fra sin egen navle. I ‘Jonatan Spangs Danmark’ retter han blikket mod det, vi alle sammen har til fælles: Samfundet og dets knastørre krinkelkroge. Og på sin spiddende og grænsesøgende facon trækker han det absurde frem i alt det vi normalt slet, slet ikke finder morsomt

Selvangivelsen … Borgerservice … Ytringsfriheden … Offentlig transport … Dyrepoliti. Emnerne i Jonatan Spangs kommende show er demonstrativt usexede. Og det er præcis pointen med ‘Jonatan Spangs Danmark’. Den danske komiker har nemlig udfordret sig selv ved at konfrontere de mest indgroede sandheder, ritualer og automatmeninger.

“Ideen er at behandle emner, som normalt gør os helt trætte, så snart vi begynder at tale om dem. Hvis jeg bruger alt det, jeg har lært som komiker og trækker det mest absurde frem, kan det så gøres sjovt at tale om samfund? Det var min tanke,”

siger Jonatan Spang og fortsætter:

”Der er noget sjovt i vores enorme forelskelse i vores samfund. Selv om vi brokker os, siger de fleste danskere uden at blinke, at vi har verdens bedste land. Vi synes, det er skørt, når amerikanere siger, at USA er guds land, men i virkeligheden synes vi, at den titel bør tilhøre Danmark.”

LÆS OGSÅ: "Spang og Linda P" En del af inspirationen kommer fra en lang udenlandsrejse, hvor han både farede vild i en panamansk jungle og indså, hvordan hans eget verdensbillede var præget af et liv i Danmark. Hjemme igen begyndte han at skrive og researche.

”Jeg har talt med en del mennesker. En krigskorrespondent, en tidligere ansat i et ministerium, andre samfundssatirikere. Købt dem kaffe og fået nogle helt nøgterne svar. For lige at tjekke pointerne af på nogle rigtige voksne,”

siger Jonatan Spang. Showet rummer desuden en videreudvikling af hans grænsesøgende optræden ved Dronning Margrethes 75-års fødselsdag. ’Jonatan Spangs Danmark’ har premiere 17. september på Bremen, og fra begyndelsen af oktober drager Jonatan Spang ud på en omfattende turne til foreløbig 23 forskellige danske byer. Showet følger op på de succesfulde turnéer ’Damer’ (2005), ’Familie’ (2008) og ’Bryllup’ (2013). Sidstnævnte solgte 39.200 billetter og udkom siden som dvd i et oplag på én million eksemplarer – det største danske dvd-oplag nogensinde. Jonatan Spang har været en central figur på den danske scene, siden han vandt DM i Comedy i 1999. Foruden sine comedyshows har han – med afsæt i sin skuespilleruddannelse fra Aarhus Teater – arbejdet som skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør på teater, film og tv. Han modtog Talentprisen ved Reumert-uddelingen i 2005 og blev to år senere kreativ direktør på Nørrebro Teater. I 2012 debuterede han som filminstruktør med ‘Talenttyven’, og i 2014 tog han instruktørgerningen til tv med serien ‘Lillemand’ på TV2 Zulu – en serie, som vender tilbage i 2016. Se turnéplan her