BYLIV

tor, 01 maj 2014

Jorden rundt med TJECK

Skal det være skydiving, safari eller snorkling – i suite eller på sovesal? TJECK Magazines skribenter har rodet i hukommelse og fotoarkiver, og deler ud af rejseminder og nyttige råd, så du kan se hvilken del af verden skal du opleve, når du holder sabbatår!
None

None

Klik på en rød markør for at hoppe til den del af artiklen som omhandler det område

Australien

None

None

Globetrotter: Oda Hustad. Rejsens varighed: En måned Destination: Sydney, Melbourne og Great Ocean Road Dagsbudget: 60 australske dollars (AUD)/320 DKK. 3 ting til bagagen: 1) Myggespray. Australien er fuldt af klamme insekter, og du ved aldrig hvor dit næste stik kommer fra. 2) Kørekort. Så du kan leje en bil, køre af sted og opleve al den fantastiske natur, der findes i Australien. 3)Penge. Og masser af dem. Australien er dyrere end Danmark, og byder på masser af gode og spændende oplevelser som ikke er gratis. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: 1)Husk visum! Du ansøger om turistvisum igennem myndighedernes netsider. Det er hurtigt og nemt. - Tjek vejrudsigter og temperaturer. Australien er et stort land, og hvor i landet du bør rejse afhænger af hvilken tid på året du rejser. Sydney er på sit varmeste i januar-marts, men hvis du fx rejser i april, er det ofte varmere i Cairns og nord-Australien. - Dræberbølger, hvidhajer og alligatorer. Lyt til lokalbefolkningen, så du kommer helskindet hjem.

Indonesien

None

None

Globetrotter: Oda Hustad. Rejsens varighed: En måned Destination: Bali, Gili Trawangan og Lombok. Dagsbudget: 250.000 indonesiske Rupiah (IDR)/150 DKK. 3 uundværlige ting til bagagen: 1) Solcreme! Solen skinner året rundt i Indonesien, så der er gode muligheder for at få en lækker brunfarve. 2) Knallertkørekort. Hvis du har et, og tør at køre på venstre side af vejen blandt de skrupelløse indonesiske knallertchauffører. 3) Paraghurt-piller. Fordi du kommer til at få diaré på et eller andet tidspunkt. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: - Malaria. Der er udbredelse af sygdommen i dele af Indonesien, så orientér dig om de steder du planlægger at besøge, og opsøg din læge i god tid inden afrejse for evt. at få forebyggende malariamedicin. - Vis respekt for religioner og normer. Bali er hinduistisk, mens Indonesien er verdens største muslimske land. og klæd dig tilstrækkeligt tildækket, når du besøger religiøse steder som templer og synagoger. - Aber. De kan måske se meget søde og menneskelige ud, men er ofte sure, og stjæler dine designersolbriller. Rejseminde Beach bungalows er gode og billige steder at overnatte i Indonesien, men byder nogle gange på uvedkommende gæster. En tidlig morgen, da undertegnede lå i sin seng og drømte om den lækre bananpandekage, hun skulle spise til morgenmad, fik hun selskab af en meget stor abe, som begynde at svinge sig i myggenettet lige over hendes hoved. Situationen blev endnu mere presset da aben begyndte at vise hende sine skarpe hjørnetænder i et hidsigt hvæs. Heldigvis klarede hun til sidst at smyge sig ud af det abebelejrede værelse, og ned til sin bananpandekage.

Israel

None

None

Globetrotter: Oda Hustad. Rejsens varighed: 8 dage Destination: Tel Aviv og Jerusalem. Dagsbudget: 250 Israeli New Shekels (ILS)/400 DKK. 3 uundværlige ting til bagagen: 1) Et godt kamera. Det lyder måske simpelt, men du kommer til at se så mange spændende historiske steder og religiøse bygninger som fortjener et højt antal megapixles. 2) Badetøj. Fordi du simpelthen SKAL ned til Dødehavet for at flyde på flæsket og smøre dig ind i mudder. 3) Mindst én lang nederdel/et par lange bukser og en trøje med lange ærmer, uanset hvor varmt det er. Så slipper du for at blive udestængt fra alle de kirker, synagoger og moskeer, du gerne vi besøge. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: - Lad være med at opsøge de palæstinensiske selvmordsbombere på Gaza-striben. Israel er et trygt land at rejse rundt i, hvis man bare tager nogle forhåndsregler. Tjek sikkerhedsstatus i de områder du ønsker at besøge, inden du tager af sted. - Et passtempel fra lande som Iran eller Afghanistan gør det ikke umuligt for dig at besøge Israel, men du risikerer at bruge nogle timer på afhør i lufthavnen ved ind- og udrejse. Kontakt den israelske ambassade i København inden afrejse, og beregn god tid i lufthavnen. - Pas Dit pas skal være gyldigt i mindst seks måneder efter at du har været i Israel. - Vær opmærksom på at lørdag er helligdag (sabbat), og søndag er hverdag. Butikker, museer og lignende har altså andre åbne- og lukketider, en hvad vi er vant til i Danmark. Rejseminde: Noget af det flotteste man kan opleve i Jerusalem, er bønneråberne fra moskeerne ved solnedgang. Undertegnede nød oplevelsen fra tagterrassen på sit backpackerhotel i den gamle bydel, hvor man kunne høre bønnesang i forskellige tempi og tonearter, fra alle kanter af byen. Tilsæt en lækker israelsk pretzel eller noget pitabrød og hummus, og aftenen er komplet.

Tyrkiet

None

None

Globetrotter: Oda Hustad Rejsens varighed: 5 dage Destination: Istanbul Dagsbudget: 100 tyrkiske lire (TRY)/300 DKK. 3 uundværlige ting til bagagen: 1) Gode sko. Istanbul er en stor og meget bakket by, og du kommer til at gå i både opad- og nedadbakke, så drop stiletterne om dagen. - Ledig plads i kufferten. Til den fede vandpibe, det seje genbrugstøj eller alt det lækre turkish delight, du skal have med hjem. - Et godt og detaljeret kort over byen. Så du ikke kaster din tid væk på at fare vild. 3) Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Danskere tror ofte at Istanbul er varmt, fordi det ligger i Tyrkiet. Men det passer ikke altid. Temperaturen er ofte bare et par grader højere end herhjemme, så tjek vejrudsigterne og tag mindst én varm trøje med.

USA Roadtrip

None

None

Globetrotter: Andreas Bang Bødker Rejsens varighed: 42 dage Destination: Tværs over USA i bil Dagsbudget: Et dobbeltværelse på motel koster omkring 250 - 300kr. pr. nat, og man kan leve for ca. 150 kr. 3 uundværlige ting til bagagen: 1) God musik eller podcasts til at akkompagnere de lange køreture. Danske radioprogrammer kan få en amerikansk highway til at føles som E45. 2) Smartphone - kan bruges som GPS, og gør det muligt at tjekke vejr, åbningstider og rejsebeskrivelser. 3) Dåseåbner og bestik er uundværlige redskaber, hvis du skal spise et billigt måltid i bilen. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Overnat steder med andre mennesker. Et godt tip er Wall Mart-parkeringspladser, da de har døgnåbent. Rejseminde: På en parkeringsplads i Las Vegas stod et stort film-crew linet op. Vi så det i midlertidigt ikke før en stor vagt med arrigskab i stemmen bad os om at gå væk fra området, hvor de filmede. Vi fik forklaret, at det ikke var meningen at forstyrre, og vagten lod os til sidst allernådigst passere det, der viste sig at være en scene til den nye Hangover film. Om vi er at finde på det store lærred tvivler jeg stærkt på, men det var en meget sjov oplevelse lige pludselig at befinde sig midt i optagelsen af en stor amerikansk film.

New York

None

None

Globetrotter: Isabella Bergstrøm Christensen Rejsens varighed: 10 dage (studietur) Destination: New York Dagsbudget: 3-400kr. gennemsnitligt. Alt efter hvor meget der blev shoppet på dagen. Maden i NY er forholdsvis billig og der er heller ikke de store omkostninger i forhold til transport i form af en yellow cap. 3 uundværlige ting til bagagen: Spejlrefleks, et par gode trainers (man får gået en helt del) og et godt kort over byen. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Tasketyve; dem skal man passe på i de fleste tætbefolkede byer. Harlem-området er især kendt for sin kriminalitet, det siges også at det er her den er værst i New York. Rejseminde: Broadway. Man tør slet ikke forestille sig at det virkelig er som på film - men det er det. Tusinde af små lyspærer som lyser ens verden op af diverse reklamebannere og på et hvert gadehjørne muligheden for at købe en ’I love NY’ t-shirt. Gaden er meget præget af turisme, men af en god grund – Broadway skal opleves! Vi besøgte Broadway op til flere gange. Blandt andet for at se liveoptagelserne på det amerikanske talkshow ’God Morning America’ og en anden gang for at se en fabelagtig musical ’The Lion King’.

Washington DC

None

None

Globetrotter: Amanda Søndergård Schiller Rejsens varighed: tre dage Destination: Washington DC Dagsbudget: 1000 kroner eller 172 US Dollars. 3 uundværlige ting til bagagen: Løbesko. The National Mall er bare et godt sted at løbe. Nakkepude til flyturen, hvis du rejser om natten. Penge Rejseminde: Min bror og jeg havde problemer med at finde resten af familien på en shoppetur i et storcenter. Vi valgte derfor at spørge en centervagt til råds med den naive forventning om, at han nok ville tilkalde dem ved hjælp af en højttaler. I stedet fandt han sin walkie-talkie frem og tilkaldte 10 andre vagter og overvejede endda at lade et par helikoptere lede i nærområdet. Vi fandt dem heldigvis ved et tilfælde før dramaet tog overhånd.

New Zealand

None

None

Globetrotter: Anne Kildegaard Hansen Rejsens varighed: To måneder i New Zealand Destination: New Zealand – både nordøen og sydøen Dagsbudget: 100-200 kr. for overnatning, mad, forlystelser. Vi boede hos en familie gratis i to uger, og resten af tiden sov vi på dorm rooms på hostels, hvor man var mellem fire og ti, der sov i samme rum med køjesenge. Hotelophold kræver lidt flere dollars. 3 uundværlige ting til bagagen: Kamera af god kvalitet , vådservietter, solcreme (UV-strålingen er ret farlig down there pga. huller i ozonlaget). Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Intet! – folk er flinke og imødekommende, men kig hvor du træder, når du er tæt på vulkaner og svovldampende huller i jorden! Rejseminde: Jeg glemmer aldrig det sus, jeg fik i maven, da jeg med en baglæns saltomortale hoppede ud fra et fly 40.000 fod over jorden i frit fald med en instruktør på ryggen. Han sørgede for at udløse faldskærmen på rette tidspunkt, mens jeg kunne nyde rusen. Adrenalinen pumpede løs, mens jeg drønede mod fastlandet med en ubeskrivelig smuk udsigt til både hav, regnskove og vulkaner. Gør det endelig, hvis du får chancen – det er pengene og suget i maven værd!

Hawaii

None

None

Globetrotter: Katrine Mathiesen Rejsens varighed: 7 uger Destination: Seks uger på øen Oahu, hvor hovedstaden Honolulu ligger, og en uge på vulkanøen Big Island. Dagsbudget: Cirka 700 kroner. Alt er dyrt på Hawaii, fordi de importerer stort set alle deres varer. Man kan finde billige hostels rundt omkring. Især på bag packer-øen Big Island havde jeg selv held med at finde nogle billige og meget alternative ungdomshostels. 3 uundværlige ting til bagagen: 1) Et kamera er absolut uundværligt. Gerne et som også kan fotograferer under vand. Der er fantastiske muligheder for at snorkle eller dykke på Hawaii, og det ville da være ærgerligt ikke lige at få et billede af Nemo, når han svømmer forbi. 2) solcremen 3) bastskørt og en kokosnødde-bh. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Solens meget skarpe stråler. Husk tykke trøjer, til når man sætter sig ind i busser eller lignende. Over alt på Hawaii er de lokale svært glade for air condition. Så man kan hurtigt blive forkølet på grund af de konstante temperaturskift mellem varmen ude og kulden indenfor i de kolde busser og butikker. Rejseminde: Jeg har altid været panisk angst for fisk. Fisk i alle størrelser og farver. Så tanken om at skulle ud og dykke med de små slimede væsener var på ingen måde tillokkende for mig i min tid på Hawaii. Men en dag var jeg på den smukkeste bådtur ved Big Island. Delfinerne sprang i kølvandet på båden, og havskildpadderne flød roligt i vandet ved siden af os. Pludselig stoppede båden ved et koralrev. Her skulle vi ud og snorkle for at opleve alle de farvestrålende fisk på tætteste hold. Det løb mig først koldt ned af ryggen ved tanken. Men det blev en fuldstændig fantastisk oplevelse, hvor jeg ikke bare fik konfronteret min barnefrygt. Jeg fik også set et væld af de mest fantastiske og farvestrålende fisk og et smukt og frodigt koralrev, der var som taget ud af ”Find Nemo”.

Dubai

None

None

Globetrotter: Marlene Kejser Rejsens varighed: 1 uge Destination: Dubai Dagsbudget: Budgettet kommer HELT an på, om du kan holde dit ’shoppegen’ i kort snor, når du ser verdens største indkøbscentre med 600 butikker, indendørs ski- og skøjtebane samt et kæmpe indendørs akvarium. En nat i Dubai kan koste lige fra 200 kr. på et lille hotel til 17.000 kr. på deres syvstjernede hotel Burj Al Arab. Selv boede jeg på femstjernet hotel på Amwaj Rotana på Jumeirah Beach. For fly, hotel i en uge samt morgenmad betalte jeg 9000 kr. 3 uundværlige ting til bagagen: 1)Gode sko, som du kan gå mange kilometer i, når der skal shoppes i de enorme indkøbscentre. 2)Kontanter til taxature. Man kører i taxa til alt, og det er heldigvis langt billigere end herhjemme. Plads i bagagen så du kan fragte dine fund med hjem. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Som så mange andre steder skal du klæde dig anstændigt, når du fx skal i de store indkøbscentre. Dubai er et utroligt trygt sted at rejse til, og de har en minimal kriminalitet. Rejseminde: Dubai har rejst sig midt i ørkenen og er overvældende, fordi mentaliteten er større, smukkere, vildere. Både verdens højeste bygning og verdens største slikbutik finder man her. The Palm er en kæmpe falsk ø formet som en palme, hvor det eventyrlige Hotel Atlantis troner. At køre aftentur i taxa kan anbefales: der er fantastisk mange lys på de høje og anderledes skyskrabere. Og når du alligevel er ude at køre om aftenen, så kør til Dubai Mall og se det fantastisk smukke springvand, der danser til arabiske toner. Slut dagen af med et beachparty på Barasti beach.

Fiji

None

None

Globetrotter: Marlene Kejser Rejsens varighed: 1 uge Destination: Mango Bay Resort Dagsbudget: På Mango Bay resort kan man bo på dorms med plads til 16 personer til 137 kr. pr. nat, men har man luft i økonomien er en privat bungalow på stranden lige ud til vandet virkelig skønt. De koster 856 at leje pr. nat for to personer. 3 uundværlige ting til bagagen: 1)Der er nogle fantastiske sejl- og fisketure, men bølgegangen kan være ret vild, så medbring søsygepiller, hvis du plejer at hænge grøn i hovedet over rælingen. Desuden oplevede vi på denne sejltur et højdepunkt på turen: flyvefisk. 2+3)Badetøj og snorkeludstyr er et must, så man kan komme ud i det fantastiske turkise hav og nyde de smukke strande, hvor man også kan finde flotte muslingeskaller. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Palmer er skønne og eksotiske, men flere skilte advarede: ’Be ware of falling coconuts’. I gymnasiet har vi scorefester med armbånd i rød, gul og grøn, der indikerer, i hvilken grad man er ledig på markedet. På Fiji viser man dette med blomster bag øret. Sætter man en blomst bag venstre øre, betyder det, at man har en kæreste, men sætter man den bag højre er man single. Rejseminde: Som backpacker var det utrolig hyggeligt at bo på resort, og man blev som en lille familie med de andre gæster og også personalet. Især vores aftener med kæmpe bål på stranden var fantastiske. Alle var samlet, og man kunne lære folk fra hele verden at kende.

Italien

None

None

Globetrotter: Marlene Kejser Rejsens varighed: 1 måned Destination: Roadtrip i Italien: Rom, Sienna, Pisa, Firenze Gardasøen, Verona, Venedig, Pompei, Amalfikysten Dagsbudget: Vi havde telt i bagagerummet på vores lejede Cabriolet Golf, og en teltplads i Italien koster i gennemsnit 20 Euro svarende til 150 kr. Et dagsbudget vil derfor ligge på ca. 30 Euro pr. kvinde, når man skal have mad, benzin og udflugter. 3 uundværlige ting til bagagen: 1) GPS er på roadtrip guld værd, når man skal finde vej, campingpladser og butikker. 2) Telt og trangia skal med, så man kan leve det glade campingliv fuldt ud. 3) Vandrestøvler, hvis man vil i nationalpark Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Trafikken er ret anderledes end herhjemme, men man vænner sig hurtigt til den italienske trafikmentalitet. Jeg ærgrede mig ret meget over, at jeg ikke havde taget et italiensk sprogkursus, inden jeg tog af sted. Italienerne taler ikke så meget engelsk, så det satte en barriere op for rigtig at kunne snakke med befolkningen. Så et kursus er una buona idea. Rejseminde: Verona var en helt igennem fantastisk oplevelse. Vi boede på campingpladsen San Pietro, hvor der var den smukkeste udsigt over byen. Vi vandrede i de hyggelige gader med masser af markeder. Om aftenen var vi i amfiteatret, som ikke længere huser gladiatorkampe, men derimod spektakulære operaer med 400 medvirkende.

Tanzania

None

None

Globetrotter: Marlene Kejser Rejsens varighed: 10 dage Destination: Tanzania, Arusha og safari i Serengeti Dagsbudget: Det er billigt at leve i Tanzania, og i Arusha kan man finde billige hostels, der kan koste ned til 50 kr. pr. person pr. nat. 3 uundværlige ting til bagagen: 1)Malariapiller 2) Kikkert til safari hvis man ikke kan komme helt tæt på dyrene. 3) Køresygepiller hvis du skal på safari. Vejene ligner nærmest uregelmæssige jordhuller. Chaufføren slingrer rundt for at undgå de største huller. De siger derfor, at hvis en bil bare kører lige ud hele vejen, må personen være dybt beruset. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Pas på, hvis du spiser din madpakke under åben himmel på safari – der er sultne fugle lige over dig, og de dykker gerne ned mod din kyllingesandwich. Skal du besøge en lokal skole eller helligdomme, skal du have dækkede knæ og skuldre. Rejseminde: Safari i Serengeti Nationalpark. Det var en uforglemmelig oplevelse at se de vilde dyr på savannen. Høre aberne tumle rundt om natten. Spise frokost blandt zebraer. Se løver fortære et bytte og se et vandhul fyldt med stinkende flodheste. Jeg husker særligt giraffer i løb, for det ser ud som i slowmotion.

Ægypten

None

None

Globetrotter: Marlene Kejser Rejsens varighed: 1 uge Destination: Ægypten, Makadi Bay Hurghada Dagsbudget: For fly, hotel, visum og mad i en uge gav jeg 7000 kr. Man kan sagtens finde billigere alternativer. 3 uundværlige ting til bagagen: 1) Snorkeludstyr. Fra Makadi Bay kan man snorkle og se smukke koralrev, fisk og skibsbrud. 2) Et vækkeur. Så man kan komme tidligt op og se solopgangen enten fra stranden eller fra en båd, som tager tidligt af sted på tur. 3) På vej hjem skal du have en sisha (vandpibe) i bagagen. For selvom man ikke ryger er de utrolig dekorative. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Ægypten er rimelig sikkert at rejse til, hvis man ser bort fra de nuværende uroligheder i Cairo. Holder man sig til de turistede områder er der ret høj sikkerhed med masser af vagter og flere områder er indhegnet. Rejseminde: Vi tog på tur ud i ørkenen for at komme til fest i en oase. Det var en rigtig hyggelig og spændende oplevelse med kamelridning, overdådig middag, sisha og en fantastisk stjernehimmel. Der var også forskellige optrædener såsom mavedansere og en mand, der kunne dreje rundt om sig selv i et kvarter, mens han udførte forskellige kunster.

Canada

None

None

Globetrotter: Sune Kåre Sørensen Rejsens varighed: 40 dage Destination: coast to coast! Dagsbudget: 500-600 kr eller ca. 100$. Pengene gik til kost og logi, og så er oplevelserne og byture også en smule kostelige. Pengene forsvinder ligeså hurtigt som Greyhound busserne kører, og der var store rejseomkostninger. 3 uundværlige ting til bagagen: Kamera, Kondomer Og kondisko Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Canadierne er nogle af de mest imødekomne mennesker, og de er enormt gæstfri overfor rejsende. Til gengæld skal du passe på cougars og grizzly bjørne, som hvert år fortærer en håndfuld turister, der kommer for tæt på eller har mad stående fremme. Rejseminde: Det er et must at tage på roadtrip i Rocky Mountains. Naturen er af en anden verden, og dyrelivet er mangfoldigt. Når man bliver nødt til at stoppe trucken, fordi der står en bjørn eller en overdimensioneret elg på vejen er svær at beskrive. Når bjørnen så kommer helt hen til bilen og kigger ind af vinduet, bliver man en lille smule nervøs. De er enorme!

Galapagos

None

None

Globetrotter: Sune Kåre Sørensen Rejsens varighed: 10 dage Destination: Galapagos øerne, Ecuador. Dagsbudget: 750 kr. Det er møghamrende dyrt at besøge Galapagos øerne. Der må kun komme et bestemt antal besøgende om året, og flyveturen fra Guyaquill i Ecuador er ikke billig. Jeg tog et mini cruise rundt og besøgte de forskellige øer, og det var virkelig pengene værd. 3 uundværlige ting til bagagen: Undervandskamera dykkercertifikat solcreme Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Man skal passe på stingrays og hajer, når man dykker. Men dyrene er overhovedet ikke bange for mennesker. De er aldrig blevet jaget, og man kan komme helt, helt tæt på dem. Rejseminde: Jeg boardede et gammel spansk sejlskib og tog på dykkertur. På første dyk havnede jeg midt i en flok på 20-25 hammerhajer, der svømmede forbi. Derefter dykkede jeg med kæmpeskildpadder og gigantiske sting rays. På turen snorklede jeg også, og en gruppe sæler kom helt tæt på og hev i mine Rip Curls og gned sig op ad mig. Ved næste stop var der pingviner, som synes det var spændende at banke på brilleglasset med næbet og kigge en dybt i øjnene, inden de fes væk igen i en vældig fart. Det var en på mange måder vild oplevelse, som sluttede med, at min kammerat og jeg blev fanget i en strøm, der trak os op til overfladen. Vi undgik dykkersyge og at sprænge lungerne, men blodet løb fra både næsen og ørerne.

Spanien

None

None

Globetrotter: Tinus Elsig Rejsens varighed: 10 dage Destination: Pilgrimsvandringen Santiago del Camino Dagsbudget: 200 kroner. Man sover på pilgrimshjem, der enten er gratis eller koster 4-6 euro 3 uundværlige ting til bagagen: 1)Vandrestøvler – Fordi man skal vandre, og ikke så meget andet. 2)Vabelplaster 3) Proptrækker – Man vader jo lige igennem Rioja. Ting, du skal passe på, hvis du rejser her: Dine fødder. Hvis ikke man passer på sine fødder kommer man aldrig frem til katedralen i Santiago de Compostela, som er turens endemål… I hvert fald ikke til fods. Rejseminde: På Toppen af O’ Cebreiro, der er vandringens højeste bjerg i Galicien, vågner man om morgenen op på til solens stråler, der har lagt sig til alle sider af bjerget som et flammehav. Skyerne ligger langt under én. Et fantastisk syn.