LIVSSTIL

man, 30 jul 2018

Deling af streamingtjenester er guf for hackere

Man skal tænke sig om, før man deler et password til en streamingtjeneste med andre.

En ny undersøgelse fra YouGov viser, at hver fjerde dansker har delt deres password til streamingtjenester med venner og familie. Det kan gøre dig ekstra udsat over for hacking, lyder det fra ekspert – især hvis du bruger variationer af samme password på tværs af tjenester.

Vi har hørt det mange gange før. Vi skal sikre vores enheder og systemer med passwords, der er svære at knække. Alligevel bruger knap fire ud af ti danskere elementer i deres passwords, der gør det nemt for hackere at få adgang til deres personlige data. Mest almindeligt er eget navn, tidligere eller nuværende kæledyrs navn samt familiemedlemmers navne. Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt 2.000 danskere af YouGov for bredbåndsudbyderen Stofa.

Unge deler passwords med vennerne

Hver fjerde dansker har ifølge undersøgelsen delt deres password til streamingtjenester med fx venner eller familie. Kigger man på den yngre generation, de 18-29-årige, er tallet næsten dobbelt så højt. Her er det hele 41 procent, der har delt deres passwords til streamingtjenester. Men delingen af passwords kan udgøre en sikkerhedsrisiko, lyder det fra Henrik Larsen, der er chef for DKCERT og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed: ”Man skal tænke sig om, før man deler et password til en streamingtjeneste med andre, for man ved jo ikke, hvordan den man har delt sit password med, bruger og opbevarer det. Mange bruger det samme password eller variationer af det på tværs af forskellige tjenester. Det udgør en kæmpe risiko, for hvis en hacker først får adgang til ét af dine passwords, giver det nærmest direkte adgang til dine andre konti, fx Facebook- eller bankkonto, da de vil være langt nemmere at knække, hvis de bygger på samme syntaks. Der bliver stjålet millioner af passwords på nettet på den måde,” siger han. Brug unikke passwords, der lever op til de sikkerhedsmæssige krav Henrik Larsen anbefaler derfor som udgangspunkt, at man aldrig deler sine passwords med andre. ”Man plejer at sige, at passwords er som undertøj: Man skal ikke udstille det offentligt, man skal ikke dele det, og man skal skifte det ofte. Det råd kan man stadig bruge for at sikre sig mod hackere. Dog skal man være opmærksom på, at når det drejer sig om hacking, hvor det er en computer, der sættes til at knække et password, så er ’jo længere, jo bedre’ det gode råd,” lyder det fra Henrik Larsen.

Sådan laver du det sikre password

1. Jo flere tegn, jo bedre. IT-kriminelle kan ”gætte” kodeord med kraftige computere, og det tager ikke mere end en enkelt dag at bryde et kodeord med 8 karakterer. 2. Et godt råd er at sammensætte to ord og supplere med et stort bogstav og nogle tal. Et eksempel på et stærkt kodeord kan således være ’parKeringflagstang1937’. 3. Lad være med at bruge personlige elementer i dit password såsom navn, fødselsdato, kæledyrs navn m.v. Den information kan hackere hurtigt finde frem til, hvis du har åbne profiler på sociale medier, hvor du har delt sådanne oplysninger i tidens løb. 4. Undgå at bruge ét password på tværs af mailkonti, bankkonti, sociale medier m.v., og minimér på den måde risikoen, hvis dit password skulle falde i de forkerte hænder. Der findes sikre apps, der kan hjælpe dig til at holde styr på de mange, komplicerede passwords.