man, 23 okt 2017

Derfor er gryder og pander i støbejern det bedre valg

Støbejern er det ideelle valg når det handler om gryderetter, simremad og stegning.

Støbejernsgryder og pander er en ældgammel opfindelse, der kan dateres tilbage til omkring 300 f.Kr. i Kina. Disse gryder og pander er dog langt fra dateret, da de i vidt omfang forsat bliver brugt i dag. Endvidere sværger mange kokke til støbejern, da den har nogle unikke fordele, herunder at det kan tåle meget høje temperaturer.

Et af de mest kendte mærker i denne kategori er det franske Le Creuset, der startede tilbage i 1925. Jeg har igennem de seneste 1,5. måned testet henholdsvis en rund gryde (5.3 L.), Oval Gryde (6.3 L.), Buffetgryde (3,5 L.), Stegepande med støbejernshåndtag (26 cm), Sauterpande (28 cm) og kasserolle (1,8 L). Se vejl. priser nederst i artiklen.
None

None

 

Hvilke fordele besidder støbejern

Støbejern er det ideelle valg når det handler om gryderetter, simremad og stegning. Baggrunden for dette er, at støbejern er en fantastisk varmeleder, da varmen her bliver fordelt jævnt, langsomt og effektivt ud i gryden og panden. Endvidere har støbejern den unikke evne til at fastholde varmen, hvormed man ofte kan færdigtilberede maden på eftervarmen, eller holde maden varm på middagsbordet. Den største fordel er dog nok, at støbejern kan opnå meget høje temperaturer uden at den går i stykker, hvilket er vigtig når man bruner eller steger kød, såsom bøf. Endvidere er støbejern et ekstremt holdbar produkt, og kan holde et helt liv (flere hvis det går i arv), hvis man behandler det ordentlig. Dette giver sig også til udtryk ved, at Le Creuset har livstidsgaranti på deres produkter. Støbejerns produkter er lidt dyrt, men det er en engangsudgift pga. dens holdbarhed. Modsat konventionel støbejerns produkter, så er Le Creusets støbejern emaljeret. Der findes to slags indvendige emaljer: matsort, som giver en god stegeskorpe og sandfarvet, der er god allround til fx brødbagning og simreretter. Derover er sidstnævnte nemmere at rengøre. Hvis man skal sammenligne støbejern med dens nærmeste konkurrenter, så er

Kobber

en af dem. Kobber er den bedste varmeleder, den reagere hurtigt på varme, ligesom den hurtig bliver kold igen, hvorfor den er god til at kontrollere temperaturen med. Personligt elsker jeg kobber, men det er ekstremt dyrt.

Aluminium

er også en rigtig god varmeleder, men køler også hurtig ned, hvilket gør, at den konstant skal have høj varme. Desværre er aluminium ikke god til syreholdige madvarer, såsom tomatsovse, bær og frugt m.v., da den afgiver en metallisk bismag. Derudover er aluminium et blødere metal end f.eks. stål, hvormed den buler nemmere.

Non-stick

(teflon) er nok den, der er mest kendte i køkkenet. Bemærk, at teflon er en belægning, der typisk bliver anvendt på aluminium eller rustfri-stål. Dette er dog en af mine mindst fortrukne redskaber. Baggrunden for dette er, at non-stick pander og gryder har den korteste levetid af alle disse typer. Non-stick kan ikke tåle høje temperatur, da ”teflonen” går i stykker ved for høje grader, og derefter smuldre. Derudover er produktet sart overfor ridser.

Rustfri stål

er en ganske fin dagligdags materiale til kogning af ris, kartofler osv., men materialet er den dårligste varmeleder, da den varmer langsomt op og varmen fordeler sig ikke jævnt.

Ulemper

Støbejern har ganske få ulemper. En af disse er, at støbejern er meget tungt, hvilket gør at nogle vil have svært ved at håndtere dem i et køkken. Endvidere er støbejernsprodukter lidt dyrere, men på den længere bane er det dog godt givet ud, da det er en engangsinvestering.

Hvordan skal jeg behandle støbejern?

Støbejern er et ekstremt holdbar materiale og kan derfor tåle en del. På trods af dette, så opnår man det mest optimale resultat ved at varme gryden eller panden op ved middel varme i 5-7 minutter, indtil der er opnået en mellemhøj til høj temperatur – dette gælder også når man steger og svitser, bruner og braser. Herefter kan man skrue op og ned som det passer. Husk dog, at støbejern holder godt på varmen, og kan nå ekstrem høje temperatur, hvorfor man kan risikere at brænde maden på. Ved brug på en glaskeramisk kogeplade eller induktion skal man altid løfte gryden eller panden, når man flytter det, da det ellers kan beskadige både bunden af produktet samt den glaskeramiske kogeplade. Støbejernsprodukter fra Le Creuset kan anvendes på alle kogeplader inkl. gasblus, el-plader, glaskeramiske plader, induktion, alle ovntyper, brændeovne, udendørs grill, m.v. Husk, at du ALDRIG må hælde kold vand på varmt støbejern, da det ødelægger emaljen. Derudover må man ikke komme produkter med træhåndtag i ovnen.
None

None

 

Hvilke gryder og pander bør jeg købe?

Det er muligt at købe sig fattig i køkkenudstyr, og derfor er det godt at vide, hvad der er must-have og hvad der er ­nice-to-have. Et must-have er en god stegepande, da dette er en af de produkter, der bliver brugt mest i et køkken. Derfor vil jeg aldrig gå ned på kvalitet her. Jeg har været ekstremt glad for

stegepanden med støbejernshåndtag

, da den er nem at anvende. Derudover kan den gå ind i ovnen, hvilket giver en yderligere muligheder, f.eks. når man steger et stort stykke kød eller et andebryst, som man bagefter vil have ind i ovnen. Et alternativ hertil er

stegepanden med træhåndtag

, bemærk dog at denne ikke må gå i ovnen. Denne har også en lidt højere kant, hvormed den indimellem kan erstatte en sauterpande. Det eneste jeg lavede på en støbejerns stegepande, som jeg ikke synes var en succes var pandekager. Bevares det gik, men her synes jeg min teflonpande gør det bedre. Det optimale ville dog være at have en pandekagepande. Et andet must-have er en god gryde. Jeg personligt at det er vigtigt, at have gryde, der kan indeholde over 5 L., da gryden både skal kunne bruges til at koge kartofler og tilberede simremad i, såsom boeuf bourgogne, gullasch og bolognese sauce. Det er ærgerlig at købe en gryde, hvor man ikke kan lave en ordentlig portion i. Jeg har haft fat i den

Runde Gryde

(5.3L) og

Ovale Gryde

(6.3L). Det er ikke nødvendigt med dem begge, men nice-to-have. Det er derimod nødvendigt at have en af dem. Her vil mange vælge den runde gryde, da det er den konventionelle, hvilket jeg godt kan forstå. Jeg er selv rigtig glad for den runde, og ville nok selv vælge den, men den ovale har også sine fordele. Den ovale giver mulighed for at tilberede udskæringer, der ikke er helt runde, samt hele fjerkræ, såsom en kylling. Jeg har f.eks. tilberedt osso buco i den ovale, da den ovale form gav mulighed for have to rækker af kød i gryden. Derudover har jeg lavet helstegt kylling i, hvilket smagte fænomenalt. Den ovale gryde giver dog den udfordring, at gas- og keramiske blus oftest ikke er lavet til denne form, men derimod til den runde gryde. Bemærk dog, at støbejern er en god varmeleder, hvormed hele gryden forsat bliver varm. Derudover er der

Kasserollen med træhåndtag

. Dette er ligeledes et must-have i køkkenet, da denne anvendes til saucer, kogning af ris, pasta, grønsager, æg etc. Dvs. når man skal koge mad, hvor det ikke kan svare sig at have 5 L. gryden fremme. Jeg endvidere en

Buffetgryde

med hjem til at teste, og tænkte at dette var højst unødvendigt. Hvad skal man da bruge en buffetgryde til? Kan man ikke bruge en alm. gryde? Til min store overraskelse, så blev jeg virkelig vild med buffetgryden. Den fungerer ekstremt godt til one-pot retter, såsom risotto, indiske curry-retter, paella osv. Derudover vil den være perfekt til at lave Shepards Pie i. Jeg har også lavet foccaciabrød i den, hvilket den er perfekt til. Jeg vil ikke mene det er en must-have, men den er virkelig nice-to-have. Derudover kan den i stor omfang erstatte en

Sauterpande

, der ligeledes er nice-to-have. Sauterpanden er ligeledes god til retter som risotto og paella, da den høje kant gør, at maden ikke vælter udover kanten. Derudover er den god til at sauter grønsager m.v.
None

None

Rengøring

Hvis man behandler sine støbejernsprodukter ordentlig kan de som sagt holde et helt liv, hvis ikke flere. Det kræver at man rengøre dem ordentlig. Le Creuset oplyser selv, at man gerne må rengøre deres produkter med sæbe. Baggrunden for dette er, at de har emaljeret deres produkter. Jeg ville dog forsat afholde mig fra at anvende sæbe på deres matsorte emalje, og i stedet bruge varmt vand og en børste eller den bløde side af en svamp. Den sandfarvede emalje kan man godt anvende sæbe på. Man skal ALDRIG bruge gryderensere eller rengøringsslibemidler, da det kan skade støbejernet og emaljen. Hvis man har brændte rester, så sæt panden eller gryden i blød, og ellers hæld en god omgang salt i den, når den står til blød. Le Creuset siger ligeledes, at alle produkter med integrerede håndtag i støbejern, fenolhåndtag eller knopper i rustfri stål kan vaskes i opvaskemaskine. Produkter med træhåndtag tåler ikke at komme i opvaskemaskinen. Jeg ville dog selv vaske det op i hånden. [%type::em*#*text::[box type="shadow" ]Vejl. Priser:*#*break::False%]

Rund gryde (5.3 L.): 2059,- kr.

Oval Gryde (6.3 L.): 2199,- kr.

Buffetgryde (3,5 L): 2049,- kr.

Stegepande med støbejernshåndtag (26 cm): 1049,- kr.

Sauterpande (28 cm): 1349,- kr.

Kasserolle med træhåndtag (1,8 L): 1349,- kr.

 

Husk altid at tjekke pricerunner.dk

 

Derudover har Le Creuset et outlet i Ringsted, hvor de sælger demomodeller m.v. til nedsat pris. Vil man gøre en besparelse kan man derfor med fordel drage mod Ringsted.

 

Den 22. og 23. november 2017 holder Le Creuset lagerslag i Greve.