DET SKER

ons, 15 jun 2016

Dit energiboost skader tænderne

Tandlægeforeningen har undersøgt sukkerindholdet i 40 forskellige fitnessprodukter (Colourbox)

Fitnessprodukter, der markedsføres som sunde, indeholder ofte store mængder sukker og syre, som skader tænderne. Det afslører en ny undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet.

Energi-geler, proteinbarer, energidrikke og proteindrikke. Det vrimler med fitnessprodukter i fitnesscentre, supermarkeder og på diverse hjemmesider. Producenterne lover mere energi og bedre præstationer. Men er produkterne så sunde, som de giver sig ud for? En ny undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet, viser, at en del fitnessprodukter indeholder store mængder af både naturligt og tilsat sukker, og nogle produkter har desuden en meget lav pH-værdi. Begge dele skader tænderne. ”Producenterne er eksperter i at få produkterne til at se sunde og indbydende ud, og så er de jo umiddelbart nemmere at gå til i forhold til frugt og grønsager, der skal skylles og skæres. Men vores undersøgelse viser, at man i mange tilfælde gambler med tandsundheden, når man indtager fx energidrikke og proteinbarer i forbindelse med træning”, advarer Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg, som tilføjer, at mange af produkterne er helt unødvendige, medmindre man er eliteidrætsudøver.
None

None

50 g sukker i en proteinshake

Tandlægeforeningen har undersøgt sukkerindholdet i 40 forskellige fitnessprodukter – både det naturligt forekommende sukker i produktet og det tilsatte sukker. Undersøgelsen viser bl.a., at en halv liter proteinshake indeholder 50 gram sukker, hvilket er det samme som en ½ liter cola, og at en energibar indeholder 23 gram sukker. ”Alle sukkerarter undtagen kunstige sødemidler kan give huller i tænderne, men nogle sukkerarter er værre end andre. Det gælder fx hvidt sukker, men også frugtsukker og honning omdannes til syre, som kan give huller i tænderne,” fortæller Svante Twetman, som er professor på Tandlægeskolen i København. Han forklarer, at barer med tørret frugt og energigeler, er særligt slemme, fordi de klistrer til tænderne, og jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for huller i tænderne.

Tænderne ligger i syrebad

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt pH-værdien i de flydende fitnessprodukter, og specielt energigelerne og energidrikkene har en meget lav pH-værdi, hvilket kan give syreskader på tænderne. Ifølge Freddie Sloth-Lisbjerg er man særligt udsat for at få syreskader, når man dyrker motion. ”Spyt er med til at beskytte tænderne, og man bliver nemt mundtør, når man fx sidder på spinningcyklen. Hvis man så indtager væsker med et højt syreindhold, fx energigeler og energidrikke, ligger tænderne nærmest i et syrebad, og så har man større risiko for syreskader,” forklarer Freddie Sloth-Lisbjerg, som selv er en ivrig motionscykelrytter.

Drik vand

Der findes ikke statistiske opgørelser over, hvor mange der får problemer med tænderne, fordi de indtager fitnessprodukter, men ifølge Freddie Sloth-Lisbjerg er produkterne blevet mere tilgængelige, og hvis det fører til et stigende forbrug, kan det gå ud over tandsundheden. Men hvad skal man så kaste sig over, når blodsukkeret er i bund under træningen? ”Spis en normal og varieret kost i løbet af dagen, drik masser af vand i forbindelse med træningen og tag et stykke frugt,” lyder rådet fra Freddie Sloth-Lisbjerg. Alternativt kan man vælge et af de produkter, der har et lavt sukkerindhold, som mange producenter også tilbyder, men hvis det er syreholdigt, gælder det om at skylle efter med vand og dermed få syren hurtigt væk fra tænderne.   Tjek dit fitnessprodukt på Tandlægeforeningens hjemmeside, hvor du kan se alle resultaterne af Tandlægeforeningens undersøgelse.

FAKTA

Gode råd

•Drik så vidt muligt vand i stedet for protein- og energidrikke (det gælder også light produkter).

•Spis frugt og grønt fremfor energi- og proteinbarer.

•Vælg kun fitnessprodukter med et meget lavt sukkerindhold eller intet sukker. Kig efter ”sukkerarter” på næringsdeklarationen.

•Drik energidrikken hurtigt – ikke i mange små slurke over lang tid.

•Få energidrikken hurtigt forbi tænderne – skyl den ikke rundt i munden.

•Brug sugerør.

•Skyl munden

Sukker skader tænderne

Når du indtager sukker, øges risikoen for caries. Bakterierne på dine tænder lever nemlig af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave hul i tænderne. Alle former for sukker undtagen kunstige sødemidler kan skade tænderne, men nogle sukkerarter er værre end andre. Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for huller i tænderne. Barer med tørret frugt, der kan klistre fast i tænderne, er blandt de store syndere. Jo oftere du spiser sukker, jo bedre bliver bakterierne til at lave huller i tænderne. Og der kommer flere af de bakterier, der laver huller, hvis du tit har sukker i munden. De sukkerholdige ting, der spises mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller i tænderne. Læs mere om caries

Syre skader tænderne

Når tænderne udsættes for syre fra fx læskedrikke, opløses den yderste del af tændernes emaljeoverflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid og flere gange tænderne kommer i kontakt med syre, jo større opløsning sker der. Og det hjælper ikke at børste tænder. Tabt emalje kan aldrig gendannes. Din risiko for at få syreskader afhænger af mange faktorer. Først og fremmest af dit drikke- eller spisemønster (hvor ofte, hvor længe og hvordan), det produkt du indtager (bl.a. jo lavere pH-værdi, jo mere surt) og din mundhygiejne (tandbørstevaner). Læs mere om syreskader